Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcie wieczorem
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   

Arkowal napisał/a:
Nie mam instrukcji od tego kompakta,gdzieś się zapodziała
A wujek google nic na to nie poradził? Np taki link: http://www.cyfrowe.pl/ins...raty-canon.html
Arkowal napisał/a:
Może byś opisał co robię żle i jak to powinienem zrobić
... i napisał przecież:
jaad75 napisał/a:
Weź przeczytaj jakąś książkę, czy poradnik o podstawach fotografii
Arkowal napisał/a:
Dodam że w ten wyżej opisany sposób fotki wychodzą,więc nie kumam,totalnie zgłupiałem
Tylko co to za nauka jak nie wiesz dlaczego wyszły akurat wtedy dobrze? :roll:

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Arkowal, nie możesz sobie dowolnie dobierać przysłony i ISO przy stałym czasie naświetlania. Posłuchaj porady i przeczytaj jakąkolwiek publikację o podstawach fotografii, bo pytania, które zadajesz są naprawdę elementarne.

Arkowal 
Entuzjasta

Więc może w skrócie od czego i jak powinienem zacząć robiąc dane zdięcie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arkowal napisał/a:
Więc może w skrócie od czego i jak powinienem zacząć robiąc dane zdięcie?
Od poznania co to jest, do czego służy i jakie efekty daje zmiana wartości:
1) Migawki
2) Przesłony
3) Czułości

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arkowal, powinieneś zacząć od tego, co chcesz mieć na zdjęciu i jak zarejsetrowane, a następnie poczekać na warunki, które pozwolą Ci to zarejstrować w zamierzony sposób, ewentualnie, samemu takie warunki stworzyć, a w ostateczności zmodyfikować swoje założenia co do tego co i jak chcesz zarejstrować, tak, by odpowiadały zastanym warunkom oświetleniowym... :razz:

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 14:15 ]
hijax_pl napisał/a:
2) Przesłony
Masz na myśli jakieś filtry?... :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Masz na myśli jakieś filtry?...
Pisząc "wartość przesłony"? Nieee... skądże :)

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, bo to przysłona, a nie przesłona ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer, ten temat już tu był dość mocno dyskutowany - poszukaj w wyszukiwarce ;)

Usjwo 
Optyczny

mozer napisał/a:
bo to przysłona, a nie przesłona ;)

Prosze tylko nie zaczynajcie znowu :mrgreen: .

Arkowal nie sluchaj to taki poboczny temat (ale bardzo medialny)

Zacznij tak jak hijax_pl radzil,
1. przyslona :smile: (aperture, f-stop)
2. czas (time)
3. ISO (film speed)

To sa trzy podstawowe rzeczy niezbedne do dobrego naswietlenia. To o czym wspominal jaad75, to pozniej bedzie czas.

Arkowal 
Entuzjasta

Powiedzmy że wiem do czego trzy rzeczy przysłona.czas,iso służą.Wiem jak ustawiać aparat gdy chcę mieć np.głębie ostrości lub synka na pierwszym planie z zamazanym tłem,niby wiem do czego i na czym muszę bazować jesli chcę uzyskać odpowiednie zdięcie a czym ewentualnie korygować,tylko jak sie tego szybko nauczyć aby foty było odpowiednio naświetlone,bo jak do tej pory muszę na jedną udaną fotę poświęcić troche czasu?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arkowal, z tego, co do tej pory napisałeś w tym wątku, wcale nie wynika, że wiesz... A udane zdjęcie zawsze wymaga nieco przygotowania - nic w tym dziwnego, tyle, że sposób przygotowania jaki opisujesz jest dość kuriozalny...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arkowal napisał/a:
,tylko jak sie tego szybko nauczyć aby foty było odpowiednio naświetlone
Czego nauczyć? Światłomierz Ci podaje czy brakuje światła czy jest go za dużo - Ty powinieneś tylko modyfikować jeden, dwa lub wszystkie trzy te "rzeczy"by było OK (aż światłomierz pokaże że jest OK).

Między czasem, przysłoną i czułością jest pewna relacja. Opisuje on wartość ekspozycji, czyli ilość światła, dla której obraz zostanie prawidłowo naświetlony. Zmieniając tylko jeden parametr - zmieniasz wartość ekspozycji, ale zmieniając już więcej niż jeden - możesz to robić tak by zachować tę samą ekspozycję...

Ważna dla Ciebie jest głębia? Ustaw sobie tryb Av, ustaw przysłonę jaką chcesz a aparat dobierze czas migawki.
Ważny jest czas migawki? Ustaw tryb Tv, ustaw czas a aparat dobierze przysłonę sam.
Chcesz kontrolować czas i przysłonę sam? Przełącz na tryb M.

Pamiętaj tylko o:
- światłomierz mierzy tzw 18% szarość. Tzn śnieg wyjdzie szary i noc też szara - czyli trzeba go kompensować by śnieg był biały a noc czarna.
- a trybach Av czy Tv aparat ustawi tylko tyle ile będzie mógł - jak będzie za jasno, i już bardziej nie będzie mógł skrócić czasu/przymknąć przysłony to prześwietlisz, i vice versa
- w trybie Av/M czasy poniżej 1/60s grożą poruszeniem osoby na zdjęciu, a gdy czas jest porównywalny do ogniskowej - dodatkowo możesz rozmazać obraz poruszeniem aparatu.
- im większe ISO ustawisz tym więcej szumu będzie.
- zamrażasz ruch krótkimi czasami (krótszymi od 1/60s w przypadku ludzi i np 1/500 w przypadku samochodów) albo lampą błyskową.

I to w zasadzie tyle. Reszta to już coraz bardziej specjalizowane techniki.

Arkowal 
Entuzjasta

Czy światłomierzem nazywacie dokładnie to co wyżej opisał hijax_pl? Jesli to jeszcze coś innego to w takim razie mój fenomenalny sprzęt jaki posiadam,albo nie ma albo nie umiem korzystać,niemniej jednak wydaje mi sie że wiem juz o co chodzi :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arkowal, ściągnąłeś sobie instrukcję użytkowania aparatu?

Arkowal 
Entuzjasta

nie mogę znaleść w jezyku polskim

Odpowiedz do tematu