Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Usjwo, a w innych trybach pomiaru zachowuje się tak jak w trybie M?
W innych trybach tak, mierzy normalnie.
Tryb matrycowy to specjalny tryb, ktory wylicza expozycje wedlug algorytmow typu "canon wie lepiej" wiec moze jedna ze zmiennych wjsciowych jest Av flash i ilosc swiatla
mozer napisał/a:
Dobrze, że jestem amatorem, to mogę używać matrycowego
Ja tez
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012
[/quote]nawrocki, teraz to ja nie kumam - jak dla Ciebie f/8 nie jest ciemny, to co jest? Co do tego w ogóle ma głębia ostrości?
Generalnie problem z trybem auto jest taki, że często w ogóle nie rejestruje zastanego.[/quote]
sorki namieszałem, chodziło mi o przysłonę f1,8 Nieważne już.
Ależ informacji przyjąłem Dziękuję za porady i wyjaśnienia.
Tak jak zauważył komor moim błędem było złe zrozumienie instrukcji odnośnie ustawień "czasu synchronizacji". Opacznie odczytałem to, jako możliwość ustawiania X-sync i nie rozumiałem, po cóż to niby miałbym zmieniać. Resztę doskonale wyjaśnił Usjwo oraz dopowiedzieli pozostali forumowicze. Dziękuję wszystkim
Podsumowując: uczę się robić zdjęcia tylko przy ustawieniach M zarówno aparatu jak i lampy (gdyż mój "chinczyk" innej opcji nie ma ), co oznacza, że ustawienia, o które pytałem nie mają wpływu na fotki.
Jak se kupię "prawdziwą lampę", to co innego
Podsumowując: uczę się robić zdjęcia tylko przy ustawieniach M zarówno aparatu jak i lampy (gdyż mój "chinczyk" innej opcji nie ma ), co oznacza, że ustawienia, o które pytałem nie mają wpływu na fotki.
Czyli podsumowując, da to się streścić tak:
- światłomierz aparatu mierzy światło zastane (bo mierzy kiedy nie ma błysku przecież)
- ustawienie parametrów ekspozycji aparatu wpływa na naświetlenie "tła" (czas ustawiasz na x-sync)
- lampę w trybie M ustawiasz wg wzoru na liczbę przewodnią, czyli LP = odległość * przesłona.
przy zastanym <= 7EV czas wynosi polowe czasu dla swiatla zastanego.
Przy zastanym >= 9EV czas dobierany jest jak dla swiatla zastanego
a pomiedzy 7EV a 9EV czas tez jest pomiedzy "polowa a calym".
Skąd masz te informacje? Bo w instrukcji tego nie znajduję. Pamiętać też trzeba, że te rzeczy się w kolejnych modelach Canona zmieniały, bo im nowszy i wyższy, tym więcej opcji jest dostępnych w tej funkcji Cust.Fn.
Pamiętać też trzeba, że te rzeczy się w kolejnych modelach Canona zmieniały, bo im nowszy i wyższy, tym więcej opcji jest dostępnych w tej funkcji Cust.Fn.
Tylko po cholerę rozgryzać co tam w którym modelu wymyślili, jak wystarczy poznać kilka banalnych zasad i uniezależnić się od "widzimisię" programistów? Szkoda czasu na rozgryzanie automatyki, która w każdym aparacie i systemie działa nieco inaczej.
jaad75, masz rację, dlatego nie używam AV z lampą. Ale zaciekawiło mnie to, co podał Cybertoman, bo nigdzie wcześniej tego nie spotkałem. Ponieważ pomiar błysku E-TTL działa moim zdaniem obecnie całkiem przyzwoicie, to ja ustawiam na M takie czasy, przysłony i ISO, jakie wynikają z warunków oświetleniowych, posiadanej jasności szkieł oraz potrzeb co do głębi ostrości (a konkrentnie z kompromisu wynikającego z tych warunków), natomiast lampa w E-TTL męczy się, żeby doświetlić resztę. Uważać tylko trzeba od czego się odbija i jak, bo nie zawsze wystarczy mocy na wszystko. W razie jak pomiar błysku konsekwentnie coś fałszuje to można szybko zmodyfikować to kompensacją błysku bez przestawiania innych parametrów. Potem tylko trzeba pamiętać zresetować kompensację, bo się potem człowiek dziwi, że wszystko za ciemno wychodzi, co mi się czasem przytrafia.
Uważać tylko trzeba od czego się odbija i jak, bo nie zawsze wystarczy mocy na wszystko.
A jak pisałem o "półlampach", to niektórzy się zżymali...
komor napisał/a:
Potem tylko trzeba pamiętać zresetować kompensację, bo się potem człowiek dziwi, że wszystko za ciemno wychodzi, co mi się czasem przytrafia.
Nie jesteś w tym odosobniony...
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012
Dzięki koledze Broczkowi udało mi się oswoić tryb AV, na który tak narzekałem. Ustawiłem czasy pomiędzy 1/60 a 1/200 i zdjęcia zrobiły się normalne choć tryb Auto ISO nie działa prawidłowo i daje stale iso 400 choć powinien działać w pełnym zakresie.
Auto ISO nie działa prawidłowo i daje stale iso 400 choć powinien działać w pełnym zakresie.
Tak dziala Auto ISO z flashem (przynajmniej w 40D), ustawia ISO400 i jak jest za jasno to zmniejsza do ISO100. Nie wiem jaki masz aparat, ale w starych puszkach (jak moja) Auto ISO dziala calkiem prosto (oznacza ze nie liczylbym na jakies skomplikowane algorytmy )
Ja sie przyzwyczailem do manualnego ustawiania ISO, wiec jakos mi ta funkcja (auto ISO) nie przeszkadza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10