Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Smola,
Napisz mi ile będziesz miał użytecznych przysłon przy obiektywie f/5.6
...i jak nastawisz ostrość?
Smola napisał/a:
...... moze nie mam wiedzy z fizyki / technologii / techniki i stad moja indolencja...
-Trudno się z tobą nie zgodzić.
Co to znaczy uzyteczna przyslona ? Bo dla mnie nie ma takiej przyslony, ktora by nia nie byla...kazda ma swoje zastosowanie ? Ja uzywam tych od 2.8 po 22.
Co do ostrosci to w zakresie f8 - f11 spodziewam sie ze wyzwaniem bedzie zrobic zdjecie nieostre.
Co do indolencji....tak nie ma wiedzy boba budowniczego, ty pewnie jestes fachowcem w tej dziedzinie, ale mozliwe ze obydwaj zdziwimy sie jak za 3 lata wyjdzie cacko 10m f4 czy f5.6....bo jak patrze na to co sie dzieje we wspolczesnym swiecie to "sky is the limit".
ps.
kocham to forum. nie bylo mnie z dwa lata, a jestem jednym z pierwszych...i nic sie nie zmienilo
Ale zrobic 8 czy 10 mm o jasnosci 5.6 przy zachowaniu innych paramterow na bardzo dobrym poziomie to taki problem w ramach 2 tys pln ?
Być może żaden, ale biorąc pod uwagę to co już dcs napisał rynek będzie na takie cudo dość skąpy.
To tak jak zabawy Samyangiem - ostrzymy na pełnej dziurze gdy coś widać by skręcić na f/16 do zdjęcia i nic przez wizjer nie widzimy
Smola napisał/a:
Co to znaczy uzyteczna przyslona ?
Taka, która już zniweluje aberracje i jeszcze nie wprowadzi dyfrakcji.
Dla najnowszych matryc (24Mpx na APS-C), limit dyfrakcyjny (liczony per pixel) to f/5. Powyżej tej wartości obraz będzie tylko gorszy i gorszy...
Zatem proponowane przez ciebie szkło o jasności f/5.6 po przymknięciu do f/8 (czyli o 1EV) już zmiażdży ostrość. Po co w takim razie się starać, skoro jest już np Sigma 10-20?
Ja myślę, że to jest tak: jakiś obiektyw wchodzi do oferty, jeśli producent założy, że obiektyw będzie się co najmniej przyzwoicie sprzedawał. Lustrzanki z małą matrycą to generalnie sprzęt amatorski, a amator chętniej sięga po zoomy.
Z kolei zawodowiec robi fotki co najmniej w kadrze 24x36 a ortodoksyni pewnie najchętniej w 4"x5" - bierze się Sinara P2, Superangulona, SW-Nikkora czy inne cudo optyki i robi się wnętrza czy pejzaże z pokłonem i przesuwem
Ja poprostu uważam, że stałka na małą matrycę nie jest potrzebna.
wypuszcza sie fihseye o mały ogniskowych... stałki, a to przecież straszliwie niszowy produkt, ja nigdy nie kupię ani nawet nie wypożyczę, i znam takich jak ja przynajmniej kilku, stałka 10mm na aps-c ? jest Samyang 14mm i już z niego perspektywa jest tak wykręcona że nie widzę obiektu fotografowanego tylko "o, ale szeroki kąt"
do gór jest dobry 8-16 Sigmy, bo krajobraz bywa na całej szerokości atrakcyjny.. a co jak wyskoczy gdzieś w rogu jakieś nowe makabryczne dzieło architektury którego nie chcemy mieć w kadrze ? skręcamy do np. 12, jakości optycznej przy tak małym zoomie bardzo nie tracimy, a zyskujemy duże możliwości, a obiektyw do pejzażu do 28-42, przynajmniej dla mnie, naturalne obrazy bez przerysowań. Prof uzywają stalek a zoomow nie ? to dal kogo 24-70 f2.8 i o takim samym świetle 70-200 ??? idealny zestaw do wszystkiego, dostępny w obu słusznych systemach, a nawet w pentaxie do jest coś w tych zakresach od Sigmy.. i to nie byle co
tak więc... zostajemy przy opinii że zapotrzebowanie na stałkę 8mm byłoby bardzo małe.
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 01:33 ]
przepraszam z literówki ale nie poprawiam, idę spać..
to było pytanie retoryczne, a przecież reporterzy są prof.
co do tych szkieł, mogą mieć bardzo wiele zastosowań, są bardzo uniwersalne.
nie tylko dla rep.
sigmiarz, ale podział na profi i nie profi jest bez sensu, już lepszy jest podział na bogatych i biednych, ale najlepiej rozpatrywać to w kwestii zastosowania. Oczywiście, że 24-70 także ma ogniskową 24, podobnie jak stałka 24, itd., ale inne są priorytety stojące za konstrukcją tych szkieł. Reporterskie to przede wszystkim zoomy, z wiadomych przyczyn, ważniejsza jest pancerna konstrukcja i szybki/celny AF niż np. wysoka rozdzielczość. Dla szkła makro też inne priorytety, dla szkieł architektonicznych czy krajobrazowych też inne (dystorsje przykładowo).
Więc pisanie:
sigmiarz napisał/a:
Prof uzywają stalek a zoomow nie ? to dal kogo 24-70 f2.8 i o takim samym świetle 70-200 ???
jest całkowicie nieuzasadnione. Profi reporter ma inne wymagania niż profi portrecista dajmy na to.
komor, ktoś w tym wątku napisał że zoomów używają amatorzy a stałek używają profi, i ja właśnie napisałem że podział nie ma sensu, tylko nie tak dosłownie, a do tego mam swoją teorię co do stałek, że każdy ma swoją ulubioną , ja np. mam 28mm, resztę załatwiam zoomem.
to dal kogo 24-70 f2.8 i o takim samym świetle 70-200 ??? idealny zestaw do wszystkiego, dostępny w obu słusznych systemach, a nawet w pentaxie do jest coś w tych zakresach od Sigmy..
W Pentaksie jest akurat 16-50 i 50-135.
sigmiarz napisał/a:
do tego mam swoją teorię co do stałek, że każdy ma swoją ulubioną , ja np. mam 28mm, resztę załatwiam zoomem.
Ja nie mam ulubionej, używam tej która mi w danym momencie pasuje do tematu, a zoomów, poza UWA i FE nie mam i nie chcę mieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9