Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamiana A300 na .... do 5000 (zastosowanie Amatorskie)
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 27 Lip, 2012   

hijax_pl, tak Cię to dziwi - często się to zdarza na tym forum :D
A tak serio to jaad pisał wyżej, że to tylko do slow-motion się przydaje, że to poza standardem BR itp.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer, prawdę mówiąc format to dla mnie rzecz wtórna; nie skupiałbym się na tym. Jak ktoś chce to nawet i niech jedzie z 120p w FullHD albo nawet 4K - jak tylko się mu komputer nie zapcha - wolna wola :D

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, ale czy byłoby Ci wszystko jedno czy filmujesz z 10 fps, czy z 30 fps? ;) Ja nie mówię o klatkach dla sztuki, ale o czymś naprawdę przydatnym :)

No chyba, że ktoś używa filtrów szarych i u niego w 24 fps klatka jest naświetlana w okolicach 1/24 s :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak dla mnie poziom 24p to niezbędne minimum. Zatem 10fps odpada. 30fps - może być. 60fps też może - mój komp uciągnie ;)

[ Dodano: Pią 27 Lip, 2012 21:49 ]
mozer napisał/a:
No chyba, że ktoś używa filtrów szarych i u niego w 24 fps klatka jest naświetlana w okolicach 1/24 s
Przy dynamiczniejszych ruchach będą wychodzić "poruszenia" / "zamazania" / zwał jak zwał...

mozer 
bo Pentax

Dobra, już tego nie ciągnę dalej, bo kiedyś była tu chyba dyskusja o 24p i "film-looku" :)

[ Dodano: Pią 27 Lip, 2012 21:51 ]
hijax_pl napisał/a:
Przy dynamiczniejszych ruchach będą wychodzić "poruszenia" / "zamazania" / zwał jak zwał...

Prawda, ale imho to przyjemniejsze dla oka niż "skakanie" przy 1/200 s...

PS. Nie zaczynaj z "zamazaniami" ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
rawda, ale imho to przyjemniejsze dla oka niż "skakanie" przy 1/200 s...
Jest taka reguła, któraa mówi, że czas migawki powinien być dwa razy większy od używanej szybkości klatek. Czyli dla 24fs optymalnie to nie dłużej niż 1/48s...
I dlatego właśnie czas migawki powinien być zasadniczo stały podczas nagrywania. ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pią 27 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, o, no widzisz. A w warunkach zewnętrznych ciężko tak długi czas normalnie uzyskać. Tzn. mam na myśli takie amatorskie filmowanie bez zabawy z filtrami. A nie ma ograniczenia z drugiej strony? :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Tzn. mam na myśli takie amatorskie filmowanie bez zabawy z filtrami
A jakie to ma znaczenie? Przeca ważne by było 60p, doklejenie jakiegoś filtru no i by AF szybko ostrzył :D

A tak na poważnie - może coś ci mówi termin "shutter angle" ?

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, no ja właśnie mówię o "stuttered motion" - nie podoba mi się ten efekt ;)

hijax_pl napisał/a:
Przeca ważne by było 60p, doklejenie jakiegoś filtru no i by AF szybko ostrzył

Przy 60p ten efekt jest jednak sporo mniejszy. Co do AF to nie jestem przekonany, czy w ogóle ma sens w lustrzankowym filmowaniu ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012   

johndoe napisał/a:
I dlatego o S piszez "amatorszyzzna" a o C i N "profesjonalizm"?
Nie napisałem tak bo tak nie myślę. To co teraz robisz to jest insynuacja. Jakże pokrętny musi być rozumowania by dojść do takich wniosków jakie przedstawiasz? Czy może jest to tylko nieudolna próba rozwijania dialogu pod z góry założoną tezę? Tak czy siak poproszę o cytat (z mojej wypowiedzi!) gdzie Sony określiłem mianem amatorskiego korpusu, a przykładowego Canona 650D jako profesjonalnego.
johndoe napisał/a:
Co oczywiście świadczy nie o przewadze, tylko o nieprofesjonalnym podejściu do filmowania.
Świadczy o przewadze. Musisz się z tym pogodzić. :)
johndoe napisał/a:
Pozwolisz, że poczekam aż wydalisz z siebie na czym polega to amatorskie podejście do filmowania S w przeciwieństwie do C i N.
Ależ już tego dokonałem! Mam sparafrazować swoje poprzednie posty dla większej jasności przekazu?
mozer napisał/a:
no ja właśnie mówię o "stuttered motion" - nie podoba mi się ten efekt
Też nie jestem jego zwolennikiem. ;)
mozer napisał/a:
Przy 60p ten efekt jest jednak sporo mniejszy.
Powiedziałbym mniej zauważalny. Choć reguła pozostaje ta sama co ma pewne implikacje w regulacji ekspozycji. Jak zwykle wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Może się okazać, że takie" 60p" będzie nas tylko ograniczało (nie podczas postprodukcji, ale samym filmowaniu).
Inna sprawa, że w typowym "amatorskim" filmowaniu (np występy dzieciaka na jakiejś auli) nie ma to kompletnie żadnego znaczenia, jaki tryb zapisu klatek używamy a i postprodukcja też nie istnieje ;) Po prostu jedzie się na automacie i albo się ogląda wprost z aparatu na telewizorze, albo nagrywa na BR...

johndoe 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Nie napisałem tak bo tak nie myślę.

" Moje najnowsze przemyślenia są takie: Sony swoim rozwiązaniem AF konserwuje amatorszczyznę podczas gdy rozwiązania Nikona (np D5100) czy Canona (650D z nowymi szkłami) dają pole do rozwoju w kierunku "film look". Właśnie poprzez sposób podejścia do sposobu pracy AF."

Więcej mi się nie chce pisać, bo jedynie Twoje popisy erystyczne znajdują poklask u moderatorów.

Nie mój cyrk, nie moje małpy, możecie dalej pić sobie z dzióbków. /To do admina/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johndoe, w tym cytacie na ma ani krztyny oceny aparatów. Jakichkolwiek. To o czym traktuje ten fragment to przemyślenia dotyczące końcowych efektów pracy różnych układów ustawiania ostrości w trybie filmowania - czyli przemyślenia po prezentacji Sony podczas zlotu, gdzie Rafał pokazywał krótkie filmiki nakręcone różnymi aparatami.
Porównuję spokojne i dokładne zmiany planów jakie serwuje nam soft D5100 (CDAF) czy 650D (PDAF) (z zastrzeżeniem, że chodzi o nowe szkła STM) do szybkich i - jako takich - nerwowych zmian planów oferowanych przez np A77 (PDAF).
Rafał pokazał też filmik, na których zarejestrowany jest zjazd na sankach jego dziecka - to podczas śledzenia obiektu AF w Sony spisuje się znakomicie. To jedna z tych "niektórych" sytuacji, o których wspomniałem w późniejszym poście.
Podsumowując w żadnym słowie nie porównałem korpusu 650D do A77 oraz nigdzie też nie przypisałem żadnego z tych modeli do grup amatorskiej czy profesjonalnej, co mi cały czas inputujesz.
Mam wręcz wrażenie, że celem tej twojej tyrady było tylko i wyłącznie rzucenie bezpodstawnego oskarżenia i męczenie rozmówcy tak długo by się poddał. A to już klasyczna definicja słowa "erytystyka".

Nie udało ci się z amatroszyczną to teraz mi zarzucasz erystykę?

Zupełnie nie rozumiem pobudek, które tobą kierują w tym wątku...

RB 

hijax, tak po trochu to... teraz ładnie opisałeś, o co Ci chodzi, ale po Twoim pierwszym wpisie o amatorszczyźnie i siakims tam looku to machnąłem sobie ręka że kol. hijax po trochu pie... :mrgreen:
generalnie to tak trzymać a nie gadać półsłówkami, bo niekiedy naprawdę mało trzeba złej woli aby rozumieć Cie w dość debilnych kategoriach: S źle - N dobrze.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Trzeba mieć trochę pojęcia o filmowaniu to się rozumi ;)
Hm.. może słowo "pojęcie" jest trochę niestosowne w tym kontekście. Wystarczy wyobraźnia...

RB napisał/a:
bo niekiedy naprawdę mało trzeba złej woli aby rozumieć Cie w dość debilnych kategoriach: S źle - N dobrze.
Proponuję by następnym razem jak kto ma problemy ze zrozumieniem dopytać. Obrzucanie inwektywami nie pomaga ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sob 28 Lip, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

RB 

ale wracając do meritum - luszczanki z definicji nie są dla mających pojęcie o filmowaniu a dla gawiedzi :-)
Zreszta - ja mam praktyczne pojęcie o filmowaniu. Pitaków przez lunetę. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu