Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 1200 zł
Autor Wiadomość
Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Wto 05 Lut, 2013   

Dokładnie. W chałupie to i jasny i przede wszystkim szeroki musi być. Nie będziesz musiał robić panoramy z gości przy stole.

Reklama

karol8023 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

A co polecacie z jasnym obiektywem rozmiarami coś w stylu HX200v ? :)

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

Nie ma superzoomów z jasnymi (F<=2.0) obiektywami.

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

@karol
Superzoom w domu jest zbędny. Na wyjazdach też przy 10x musisz już nauczyć się podpierać aparat albo nosić statyw.
Tym HX200v, wychodzisz ponad budżet 200zł
Panasonic FZ200 (25-600, 24x) ma 2.8 w całym zakresie ogniskowych - ale jakość jego zdjęć jest oceniana w całej rozciągłości jakiejkolwiek skali (mały sensor/niskie użyteczne ISO/szumy), On jest jednak za 1800zł.
W tej samej cenie 1800zł kupisz Nikona p7700, który jest swego rodzaju superzoomem (24-200, 7x) wśród najnowszych HiEndowych kompaktów. No ale to kilka stów trzeba dołożyć i IMO warto. Masz na dole f/2 a na końcu f/4 w tym nikonie.
Musisz postawić sztywną kreskę finansową i jeszcze raz sprecyzować do czego ten aparat będzie Tobie potrzebny. Inne właściwości są potrzebne w domu (jasny obiektyw, mały zoom) a inne na wyjazdach, w plenerze, gdzie zwykle światła nie brakuje i zwykła małpka Sony HX20v z 20xzoomem i f/3.2-5.8 daje sobie spokojnie radę, mieszcząc się przy tym w kieszeni spodni i w budżecie.

bergercs 
Rozmowny

Jackiller napisał/a:
@karol
Na wyjazdach też przy 10x musisz już nauczyć się podpierać aparat albo nosić statyw.

Nie wiem jak jest w nowych konstrukcjach ale nie sądzę aby technika się cofała w rozwoju, a mój ponad 3-letni FZ-38 jakoś nie potrzebuje statywu przy 18sto-krotnym zoomie. Więc albo jesteś użytkownikiem Fuji (z tego co pamiętam to HSy miały tragiczną stabilizację) albo masz "trzęsące" się ręce albo nie wiesz o czym piszesz.

karol8023 
Nowy

Jackiller napisał/a:
@karol
Musisz postawić sztywną kreskę finansową i jeszcze raz sprecyzować do czego ten aparat będzie Tobie potrzebny. Inne właściwości są potrzebne w domu (jasny obiektyw, mały zoom) a inne na wyjazdach, w plenerze, gdzie zwykle światła nie brakuje i zwykła małpka Sony HX20v z 20xzoomem i f/3.2-5.8 daje sobie spokojnie radę, mieszcząc się przy tym w kieszeni spodni i w budżecie.

Budżet max 1400 zł. To ma być aparat do codziennego rodzinnego użytku, a więc wszystkiego po trochu :) Czasem jakieś wakacje, imprezy(np. wesele), i czasem do zrobienia jakiś zdjęć w domu. Do tej pory miałem Olympusa c-765 UZ. Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji , zdjęcia bardzo często rozmazane. Fajnie jakby też posiadał łatwe sterowanie iso itp jak jest to w HX200v.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

karol8023 napisał/a:
Budżet max 1400 zł. To ma być aparat do codziennego rodzinnego użytku, a więc wszystkiego po trochu/.../ Do tej pory miałem Olympusa c-765 UZ. Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji

karol8023, to może zostań przy olympusie i kup Olympusa XZ-1 lub kit E-PL2.

komor 
Moderator

karol8023 napisał/a:
Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji , zdjęcia bardzo często rozmazane.

karol8023, rozmazanie zdjęć nie zawsze wynika z braku stabilizacji. Jeśli były gorsze warunki oświetleniowe to wynikało to z długiego czasu naświetlania.

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

bergercs napisał/a:
albo masz "trzęsące" się ręce albo nie wiesz o czym piszesz.

Wiem co piszę. 7 letni Sony DSC-H2 2.8-3.7/6-72 (12x) mimo stabilizacji, i w miarę jasnego długiego końca nie daje pewności na max ogniskowej, co jest najbardziej widoczne przy nagrywaniu filmów.

@karol
Ale porównujesz mimo wszystko różne aparaty.
Wszystkie mają podobną jasność obiektywu. Zakres ogniskowych w Nikonie P510, jest największy. W HX20V najmniejszy - ale tego za to, wsadzisz do kieszeni. HX20v i P510 mają szeroki krótki koniec 24, 25mm, co CI się przyda w pomieszczeniach.
Tak na prawdę poza nieco większym zoomem, to nie widzę żadnej przewagi HX200v nad HX20v i dlatego ten HX200v bym wyrzucił z rozważań (chyba, że istotny dla ciebie będzie wizjer i odchylany ekran).
A porównując HX20V i P510
P510 - ma niewątpliwie zalety
nieco jaśniejszy obiektyw
ZOOM dużo większy
Gabaryty też dużo większe
Ruchomy wyświetlacz
HX20v -
poza gabarytami ma jedną zdecydowaną przewagę. Kręci na prawdę fantastyczne Video
Zobacz przykład z Placu zamkowego który nakręcili optyczni. Śmiem postawić tezę, że sony w kompaktach ma najlepszą stabilizację. I moim zdaniem ta opcja będzie fantastycznym uzupełnieniem właściwości foto (sample typu "click" picasa).
JA bym brał kieszonkowy
A jak masz zamiar wybrać megazoom, to masz jeszcze kilku konkurentów dla 2 podanych przez Ciebie megazoomów np: Panasonic FZ150 czy inne modele testowane na optycznych tj: Canon PowerShot SX40 HS, Fujifilm FinePix HS30 EXR, Olympus SZ-31MR.

Nie da się wiarygodnie porównać HX20v i HX200V. Nie da się porównać skody Fabia i Octavia z tym samym silnikiem. Każdy z nich ma wady i zalety.

karol8023 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Lut, 2013   

oo :) dziękuję bardzo za podpowiedzi :)
Na filmach jakoś szczególnie mi nie zależy :) Zależy mi na jakości zdjęć przede wszystkim. A w tej cenie zmieściłbym się z jakąś lustrzanką? Już sam nie wiem co by było dla mnie lepsze. Jeśli by była znacznie lepsza jakość zdjęć może i bym przebolał parę kilo więcej na ramieniu. :) Może nikon D3100? Na razie raczej nie chcę inwestować więcej w obiektywy, więc czy ten kitowy obiektyw dołączany z aparatem byłby wystarczający ? :)

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 16 Lut, 2013   

Jeśli nie masz na dobry obiektyw to sobie odpuść. W standardowym zestawie, obiektywy są dość słabe optycznie i mają kiepską swiatłosiłę = słabe przy złym oświetleniu, fakt zawsze możesz się wspomagać mocną i tanią lampą błyskową.

karol8023 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Lut, 2013   

A co sądzicie o Sony NEX-F3 czarny + 18-55 mm ? Po teście na optyczne.pl widzę, że jest chyba lepiej niż na pozostałych aparatach wymienionych w tym wątku:)

Sunders 

karol8023 napisał/a:
co sądzicie o Sony NEX-F3

Fajny, ale przekracza budżet.Wg skąpca od 1599pln.

karol8023 
Nowy

Niekoniecznie :D W media expert teraz jest za 1399 jeszcze może bym przebolał cenę, oczywiście jeżeli na prawdę warto :P Jakość zdjęć w porównaniu np z hx200v będzie chyba lepsza ? dobrze przypuszczam ? :) Tylko zastanawiam się czy ten obiektyw znowu da sobie jakoś radę w gorszych warunkach.

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 21:10 ]
Jak myślicie Sony Nex F3 + 18-55mm to dobry wybór ? W internecie widzę, że ma bardzo dobre opinie.

Mariusz7908 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Maj, 2013   Jaki mega zoom do 1200 zł

Witam wszystkich użytkowników forum ponieważ jestem tu nowy . Moja przesiadka z canona powershot sx 10 z 10 krotnym optykiem . Nie chce zmienić na gorszą jakość zdjęć kosztem zoom dlatego proszę o poradę żeby nie było takiej sytuacji ze nowy kompakt będzie robił gorsze jakościowo zdjęcia jak stary canon .
1 Nikon L 820
2 Fuji S4500
3Olimpus sp-610 UZ
i troche drozsze
Nikon P520
Sony HX 200

nie wiem czy warto dołożyć do tych z droższej półki aparat ma służyć do robienia zdjęć na wczasach i wyjazdach . Dodam ze nie interesuje mnie lustrzanka . Jak ktoś ma inna propozycje chętnie przemyślę. Z góry dziękuję za pomoc .

Odpowiedz do tematu