Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Autor Wiadomość
koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sro 19 Mar, 2008   

Ostry007 napisał/a:
Dziękuję za konkretną i zwięzłą informację.
To fakt, że TCx2 raczej mocno psuje jakoś i zdecyduję się raczej na TCx1,4.
A co ze stabilizacją w obiektywie, czy nadal działa?? ...i co z celnością i szybkością focusa ??
W końcu w Waszym teście zapis: "słaba współpraca z konwerterem" coś pewnie oznaczał.
I właśnie nurtuje mnie pytanie, co wpłynęło na taką ocenę??

Ten obiektyw niespecjalnie pracuje z każdym extenderem ( mam ext.1.4 II) (porównaj testy na optyczne.pl ) i wyniki są w miarę dobre na cropie ale na FF lepiej go nie podpinać - marny efekt :sad: .

Reklama

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

W jednym z większych sklepów foto dowiedziałem się dziś, że nowa partia tych obiektywów, którą dostaną po sprzedaniu ostatnich z tej, którą mają obecnie, podrożeje o około 15%. Ktoś wie, czy w Polsce też się szykuje taka podwyżka?

kamień 
Początkujący

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

Postawił bym te 15% wartości szkła na to że nie podrożeje. Ale czegóż to się klientowi nie powie, żeby zachęcić go do zakupu :twisted:
Handluję 16 lat, (nie obiektywy) i zawsze kontakt z klientem zaczynam od przyjaznej rozmowy, mającej na celu sprawdzenie preferencji i wiedzy w zakresie sprzedawanego artykułu.Kolejnym krokiem do sukcesu to już tylko utwierdzić go w przekonaniach lub obawach.
Ja na twoim miejscu zastanawiał bym się raczej, w jakim okresie powyższy obiektyw stanieje o przedmiotowe 15% :wink:

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Nie 17 Sie, 2008   

Może masz rację. Ale ja nie powiedziałem, że chcę go kupić, tylko obejrzeć (chociaż sprzedawca może mnie kojarzyć, w sumie kupiłem tam już 3 obiektywy). Jakieś tele chciałem kupić dopiero w przyszłym roku, ale wczoraj znalazłem go w ofercie jednego ze sklepów za 1449 euro, gdzie do tej pory był za 2149. Dlatego nie wiem, czy to nie jakaś "pomyłka" i mocno się zastanawiam, czy z niej nie skorzystać :???: A zdjęcia wyszły bardzo dobrze :smile:

kamień 
Początkujący

Wyższa cena jest zabójcza a ta niższa nierewelacyjna - normalna. Za takie pieniądze to i u nas w kraju zakupisz to szkło 1449x3,25=4709.
A skoro czekasz do wiosny to zapewne szkiełko jeszcze stanieje, no i może Canon wymyśli jakiegoś Cash Back-a.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

obiektyw z pewnością topowy... profesjonalista weźmie bez mrugnięcia okiem, zaawansowany amator mocno się zastanowi czy potrzebuje światła f/2.8, czy nie wystarczy mu f/4 a zaoszczędzone 2tysie wyda na co innego... innymi slowy, dla kogoś kto zarabia na swoich zdjęciach regularnie, wydatek 5tys to tak naprawdę niewiele...

ja osobiście kupię f/4 IS USM, bo nie sądze aby warto było wydawać 2tys więcej tylko dla światła, kiedy na zdjęciach niezarabiam... proste...

Monastor 
Optyczny

Cytat:
bo nie sądze aby warto było wydawać 2tys więcej tylko dla światła, kiedy na zdjęciach niezarabiam... proste...

No a warto wydawac pieniądze na stabilizację skoro na zdjęciach nie zarabiasz?

davaeorn 
Entuzjasta

jeśli mam problem żeby utrzymać zdjęcie w czasie w którym teoretycznie powinienem - innymi słowy mam parkinsona - , to stabilizacja jest jak najbardziej na miejscu :) jeśli mam bardzo pewną, stabilną rękę to stabilizacja nie jest konieczna...

krisv740
[Usunięty]

Monastor, eeee........ przydaje się? :grin:

Monastor 
Optyczny

krisv740, światło też :-P

krisv740
[Usunięty]

Monastor, i tu jest dylemat. imho każdy powinien rozstrzygnąc we własnym sumieniu i kieszeni :twisted: :mrgreen:

rob76 
Nowy

Mam Takie Pytanie do tych, którzy pracowali na wersjach ze światłem 4 i 2,8 bez IS, czy większy ciężar jaśniejszej wersji 70-200 ułatwia zrobienie nieporuszonego zdjęcia przy dłuższych czasach?

davaeorn 
Entuzjasta

Nie robiłem zdjęć f/2.8, jednak z pewnością łatwiej nim zrobić nieporuszone zdjęcie właśnie z tego powodu że jest cięższy - po prostu "ciężej nim ruszyć" :D poza tym pozostaje jeszcze jasność - możesz stosować krótsze czasy z f/2.8... (jeśli będzie ostro...)

rob76 
Nowy

O tym, że jak otworzę szkło z f/4 do f/2,8 wpadnie dwa razy więcej światła, wiem. Tym samym skróci się czas naświetlania o połowę. Dzięki za odpowiedź davaeorn , ale pytałem tych, którzy mają doświadczenie na własnej skórze.

koraf 
Optyczny
Koraf

rob76 napisał/a:
Mam Takie Pytanie do tych, którzy pracowali na wersjach ze światłem 4 i 2,8 bez IS, czy większy ciężar jaśniejszej wersji 70-200 ułatwia zrobienie nieporuszonego zdjęcia przy dłuższych czasach?

Myślę ,że w jakimś stopniu na pewno łatwiej robić nieporuszone zdjęcia dla dłuższych czasów przy cięższym obiektywie ( do pewnej granicy oczywiście) ale w jakim stopniu to trudne do określenia i zależy wg mnie w dużym stopniu od predyspozycji i umiejętności fotografa .

Odpowiedz do tematu