Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
…ale niekoniecznie z tej samej odległości każdym z tych szkieł.
50 jak najbardziej jest portretówką, szczególnie zaś na małej matrycy APS-C. Ale to już dyskusja na wątek Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.
Rozpadło Ci się, antycypujesz rozpad, czy po prostu wyrażasz obrzydzenie fakturą plastiku?
Jeśli to drugie, polecam sobie przypomnieć cały tutejszy rumor o 'plajstikowy' bagnet Sony/KM.
Pierwsze i trzecie jak najbardziej rozumiem.
Miałem SAM 35 i 50 i obawiam się, że ich żywot za 3-4 lata dobiegnie końca. Konstrukcja po 2 latach chwiała się na wszystkie strony świata. A dbam o sprzęt. 35 nawet nową miałem (w sumie obrazek świetny z niej był, ale pod ff nie podeszła...) i miałem wrażenie, że nie dotrwa do kolejnych zdjęć:P
Cytat:
Robię portrety na 30, 50 i 85 mm…
Można robić portrety i portrety.
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń
Miałem SAM 35 i 50 i obawiam się, że ich żywot za 3-4 lata dobiegnie końca. Konstrukcja po 2 latach chwiała się na wszystkie strony świata. A dbam o sprzęt. 35 nawet nową miałem (w sumie obrazek świetny z niej był, ale pod ff nie podeszła...) i miałem wrażenie, że nie dotrwa do kolejnych zdjęć:P
Tamrona chyba nie miałeś...
Sorek89, abstrachując od tego czy lepsze stare Minolty czy nowsze Sony, zakup używanego szkła bez gwarancji niesie zawsze ryzyko, że obiektyw będzie miał frontfocus/backfocus, a w A57 nie masz mikrokalibracji. Czy będziesz więc kupował nowe czy używane, dobrze gdybyś miał możliwość przetestowania takiego szkła przed zakupem. Ja zaczynałem od Minolty 50 1.7, teraz używam Sony 50 1.4, z obu byłem/jestem zadowolony, choć nie tak bardzo jak z Samyanga 85 1.4 Ale na początek kup coś z AF
A może niech Sorek89 porobi najpierw kitem. Ja też się paliłem na nowy obiektyw ale trochę ostygłem gdy trochę się nauczyłem obsługi kit i że jest coś takiego jak przesłona i czułość i że zmiana tego zmienia zdjęcia , a też zacząłem niedawno od zera przecież na podobnym aparacie. Masz wieczność, poczekaj trochę może sobie uciułasz na coś lepszego, dobierzesz to z potrzeby, bo zobaczysz czego ci brakuje na kicie.
[ Dodano: Nie 14 Paź, 2012 16:09 ]
Swoją drogą też po woli !!!! podkreślam po woli planuję kupić coś jasnego. Więc jest nas dwóch
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014 CZY MOZE JAKIS UNIWERSALNY NP;TAMRON 18-270MM LUB
CZY MOZE JAKIS UNIWERSALNE SOC W STYLU 18-280.BRZMI LIPNIE I PEWNIE NIE ZBYT PROFESIONALNIE MOZE ALE CHIALEM COS ZEBYROBIC DOBRE ZDJECIA O DOBREJ OSTROSCI ZEBY BYLY NASYCONE KOLOREM NIE ROZMYWALY SIE SAM NIE WIEM CZY KTOS MOZE DORADZICDLA POCZATKUJACEGO CENIACEGO JAKOS OBRAZKA
CZYTAM I CZY TAM FORA TESTY ITP SAM JUZ NIE WIEM .CHCIALEM KUPIC SIGME C 17-70MM POSZEDLEM DO SKLEPU A TAM MI NAROBILI WODE Z MOZGU.I ZEBYM KUPIL TAMRON 18-270MM PEWNIE NIE BEDZIE TAK OSTY I JASNY.NIE WIEM CO KUPIC NA POCZATEK A CHCIALBYBYM BYC ZADOWOLONY ZE ZDJEC
[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 12:30 ]
[quote="nienietaktak"]artur1uk,
1. Nie krzycz
2. O co dokładnie chodzi?[/q
CHCIALBYM KUPIC OBIEKTYW TAKI ZEBYM MOGL GO UZYWAC WSUMIE TO NAPOCZATEK DO WSZYSTKIEGO MYSLALEM O SIGMA C 17-70mm F 2.8 ALE NIE MIELI GO WSKLEPI.TAM TROCHE MI NAMIESZALI I POWIEDZIELI ZE LEPIEJ TAMRON 18-270mm WIEC SAM JUZ NIE WIEM .ZALEZY MI NA JAKOSCI ZDJEC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10