Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie może i to tylko dlatego bo ma możliwość odpięcia obiektywu? Ciekawe dlaczego?.
Bo taki jest temat.
Cytat:
1. Wymiana obiektywu to OPCJA nie przymus.
Jak komuś przeszkadza ta świadomość
niech użyje dobrego kleju na bagnecie
Wymiana obiektywu to przymus dla kogoś kto szuka aparatu typu megazoom i chce mieć 25 i 500mm w jednym w cenie do 1000PLN
Cytat:
2. Gdyby komuś jednak nie przeszkadzała taka możliwość to po pierwsze może w szczególnych przypadkach przypiąć inny obiektyw albo np wyczyścic zabruidzoną matrycę czego nie uczyni bez serwisu w przypadku hybrydy Fuji HS30 którą komuś doradziłeś.
Tutaj to aż telefon poplułem ze śmiechu- aparat z niewymienną optyką i czyszczenie matrycy :-):-)
Cytat:
3. Jeżeli padnie matryca to HS30 trafi do śmietnika bo naprawa bęzie nieoplacalna a posiadacz np Nikona 1 z 10-300 kupi sobi nowy korpusik prawdopodobnie jeszcze lepszy a obiektyw już ma.
Nowy korpusik w cenie tego Fuji:-) No proooszę. Poza tym nie istnieje obiektyw systemu 1 10-300
Cytat:
Jednym słowem nie widzę żadnego argumentu za hybrydami,
które tu" oferujesz".
Widzę, że NX całkiem się Tobie na mózg rzucił. Nikt tu nic nie oferuje. Wojmistrz jedynie chce się dowiedzieć jakie aparaty, poza tymi które wymienił, oferują takie a nie inne udogodnie. I tylko tyle.
Cytat:
Jedynym argumentem może być co już wspomniałem baaardzo duży zoom wtedy OK ale przecież takie S6500/S9500/S9600 pod tym względem też nie imponują.
I jeszcze nie zajarzyłeś, że w tym temacie o informację a nie argumenty na lepszość chodzi?
Cytat:
Nie wiem czemu się tak napinasz. Podałem tylko alternatrywę nie widze żadnego merytorycznego argumentu przeciw poza Twoim nie bo nie bo ma być taj jak sobie napisałem.
Nie wiem po co trollujesz
Cytat:
Po kiego mi taki duży zoom kiedy dla zamrożenia ruchu przy F5,6 nie dam rady użyć migawki 1/800s bo będzie za ciemno na rozsądnie niskie ISO?
To się nie odzywaj w temacie, który Cie ie nie dotyczy i którego w dodatku nie rozumiesz.
Cytat:
No ale" zoomuje" się fajnie nie powiem fajna zabawa he he..
Dla kogoś kto nie potrzebuje wymiennych obiektywów a chce mieć duży zoom w małym opakowaniu i trochę na foceniu się zna, to taki pierścień to zdecydowane ułatwienie.
Wymiana obiektywu to przymus dla kogoś kto szuka aparatu typu megazoom i chce mieć 25 i 500mm w jednym w cenie do 1000PLN
Jakoś nic mi tu nie pasuje.
Kilka wymienionych modeli ma zoom 11x no szał po prostu a HS30 nie kosztuje 1000 PLN.
kojut napisał/a:
Tutaj to aż telefon poplułem ze śmiechu- aparat z niewymienną optyką i czyszczenie matrycy :-):-)
No widzisz ten się smieje najgłośniej...
Nie wmawiaj tylko ludziom, że matryce w kompaktach nie mogą się zabrudzić - OK?
Wg Ciebie zoom kompaktu jest hermetyczny?
kojut napisał/a:
Nowy korpusik w cenie tego Fuji:-) No proooszę. Poza tym nie istnieje obiektyw systemu 1 10-300
No żebyś wiedział - w cenie tego Fuji ..tj którego? Taki na przykład X-S1 sporo kosztuje.
Co do obiektywy pomyłka miałem na myśli ekwiwalent 27-300 mm (crop 2,7)
kojut napisał/a:
Widzę, że NX całkiem się Tobie na mózg rzucił. Nikt tu nic nie oferuje. Wojmistrz jedynie chce się dowiedzieć jakie aparaty, poza tymi które wymienił, oferują takie a nie inne udogodnie. I tylko tyle.
Oj jaki adwokat się znalazł.
Toż to niczego innego nie uczyniłem powtórzę raz jeszcze Nikon 1 z zoomem 10x też taką możliwość oferuje do tego ma duży wizjer a nie wziernik i prawdziwie szybki Af a do tego V1 jest obecnie sporo tańszy niz na starcie bo już wyszedł V2.
kojut napisał/a:
I jeszcze nie zajarzyłeś, że w tym temacie o informację a nie argumenty na lepszość chodzi?
Jeżeli o informację to co Ci tak przeszkadza, że informuję o takich możłiwościach jak Panasonic G1/2/3 + 14-140 lub 14-150 albo Sony NEX + 18-200, podobnie Samsung NX, wspomniany nikon 1 a i każda lustrzanka z takim zoomem.
kojut napisał/a:
Nie wiem po co trollujesz
Informację o alternatywach nazywasz trollowaniem?
kojut napisał/a:
To się nie odzywaj w temacie, który Cie ie nie dotyczy i którego w dodatku nie rozumiesz.
O i nawet pouczenia są - no brawo!
kojut napisał/a:
Dla kogoś kto nie potrzebuje wymiennych obiektywów a chce mieć duży zoom w małym opakowaniu i trochę na foceniu się zna, to taki pierścień to zdecydowane ułatwienie.
To w końcu w małym opakowaniu czy w dużym? Bo Wojmistrz coś o dużym wspominał żeby to był kompakt ale duży jak lustrzanka, Tobie zalezy na małym. Wojmistrz nie filmuje ale doradza innym HS30 Ty nagle wymyśłasz pułap cenowy 1000 PLN a podane tu aparat znacznie go przekraczają - plączecie się w zeznaniach rzekłbym i można podejrzewać że ta "informacja" to nic innego jak ....
Na wszystko inne spuszczę zasłonę milczenia, bo widzę że się nie dogadamy. Ty twierdzisz, że każdy ma takie potrzeby jak ty, a ja że ludzie mają różne. Odniosę się tylko do tego:
Chris62 napisał/a:
Yhy, dobre wytłumaczenie.
To nie jest wytłumaczenie a fakt- temat, którego kulturalni ludzie powinni się trzymać. Zresztą założyciel wątku wyjaśnił się jasno:
Wojmistrz napisał/a:
Myślę, że są osoby zainteresowane aparatami kompaktowymi jak najbardziej zbliżonymi do lustrzanki pod względem użyteczności. Szybkość zoomowania i ostrzenia pierścieniami jest nieporównywalna z klawiszologią. Ostatnio szukałem aparatu na prezent i wiedziałem, że osoba, która będzie go używać, chciała by mieć pierścienie jak w lustrzance.
Jeżeli ktoś szuka kompaktu, to szuka właśnie takiego aparatu i KAŻDY bezlusterkowiec jest gorszy i bardziej kłopotliwy niż megazoom.
Chris62 napisał/a:
To w końcu w małym opakowaniu czy w dużym? Bo Wojmistrz coś o dużym wspominał żeby to był kompakt ale duży jak lustrzanka, Tobie zalezy na małym. Wojmistrz nie filmuje ale doradza innym HS30 Ty nagle wymyśłasz pułap cenowy 1000 PLN a podane tu aparat znacznie go przekraczają - plączecie się w zeznaniach rzekłbym i można podejrzewać że ta "informacja" to nic innego jak ....
Jeszcze raz- megazoom, chłopie, megazoom. Czyli taki kompakt (aparat bez możliwości wymiany optyki) z zoomem optycznym większym niż 10x wyglądem przypominający lustrzankę (z ang. bridge camera).
Jeszcze raz- megazoom, chłopie, megazoom. Czyli taki kompakt (aparat bez możliwości wymiany optyki) z zoomem optycznym większym niż 10x wyglądem przypominający lustrzankę (z ang. bridge camera).
No OK ja to rozumiem, nimniej gwoli ścisłości kompakt z wymienną optyka zwłaszcza korpusy z wizjerami) i odpowiednim obiektywem pełni takie same funkcje.
Taki HS30 np zaoferuje zoom 30x przy jakości X a taki bezlusterkowiec owszem nie oferuje zoomu 30x za to oferuje lepszą jakość i kontrolę GO. Coś za coś.
Jeżeli jest dobra matryca to dodatkowo można wykonać zoom cyfrowy i nadrobić sporo niedoboru w tele przy jakości nie gorszej od tej z małej matrycy i dużego zoomu.
Swoją droga przydałoby się zrobić kiedyś takie doświadczenia w testach na tym portalu.
O ile HS25 można kupić w Biedronce za niecałe 700 PLN o tyle inny aparat tego typu jakim jest owszem bridge camera Fuji X-S1 (oferukący mniejszy zoom a lepszą jakość) jest 4 krotnie droższy.
Nie można tu generalizować i podawać ścisłej kwoty bo są one różne ceny hybryd przeplatają się z cenami bezluserkowców.
Poza tym ostrzegałem przed doradzaniem komuś bo to że Wojmistrz nie filmuje nie oznacza, że ktoś inny też tak podchodzi do sprawy i jeżeli akurat na filmowaniu będzie mu zależało to po takim doradzeniu za tą poradę będzie Cię przeklinał.
Ja nie twierdze bynajmniej jak napisałeś że kazdy ma takie potrzeby jak ja to Ty tak twierdzisz.
Ja tylko podaję dodatkową informację =- alternatywę wybór jest kompromisem i tu każdy musi mieć swój rozum.
Miałeś w ręce bezlusterkowca z zoomem? W czym niby jak twierdzisz jest bardziej kłopotliwy?
Chyba nie jest prorytem to czy w trakcie zdjeć się kręci zoomem czy nie tylko to jakie otrzymamy zdjęcia w efekcie - prawda?
Gdyby aparaty miały identyczną jakość zdjęć, optykę, matryce OK moglibyśmy dywaowac ale nie mają i nie można tak po prostu doradzać komuś "kup sobie ten bo zoom jest manualny" Ok jest to dla wielu osób ważna rzecz ale nie najważniejsza.
Zwłaszcza dla producentów nie jest bo czy jest jakiś kompakt gdzie sobie pokręcisz zoomem i pierścieniem ostrości po ludzku?
Mam na myłśi takie stare analogowe obiektywy gdzie po prostu kręciłeś pierścienim i stuk koniec ustawiłem nieskończoność. A w takich Fuji kręcisz i kręcisz i końca nie widać po prostu aparat stworzony pod AF i tyle.
Porównywałeś płynność pracy tegoż zoomu w kompakcie z płynnością pracy zoomu od lustrzanki?
Dla mnieod zoomu ważniejsza jest kwestia manualnego ustawiania ostrości właśnie a to leży i kwiczy we wszystkich "brydżach".
To ja jeszcze raz napiszę: samochód z przyczepą będzie zawsze samochodem z przyczepą a nie dostawczakiem mimo, że pełnić może tę samą funkcję
Nie rozumiem tego porównania przyznaję.
Dla mnie przedmiot trzymany w rece taki jak aparat typu hybryda powiedzmy taki jak S9600 którego troszkę używałem zoom 11x 28-300 mm z możłiwościa zoomowania pierścieniem a taki Nikon D90 lub jakikolwiek DX z zoomem 18-200 VR pełni takie same fotograficzne i przyczepy tu nie widzę.
Mam taki sam zakres zoomu? Mam!. Kręce pierścieniem? Kręcę.
Muszę przepinać szkła? NIE!
Pod tym względem nie ma różnicy.
Pod względem komfortu pracy jakości itd. są różnice ale na niekorzysć hybrydek.
Można powiedieć że zoom za krótki i że sa hybrydki o sporo większym zakresie. No OK tego nie neguję. Kwestia kompromisu zresztą te o najwięszej krotności zoomu nie spełniają warunku manualnego zoomu np Canon SX50- 24-1200 mm... więc znów kompromis albo krótszy zoom manualny albo dłuższy choć elektryczny.
Jak wspomniałem nie ma wspónego kryteruim bazowego - nie można nikomu doradzać manualnego zoomu w sytuacji tylu zmiennych aspektów - m.in kwestia filmowania, krotności zoomu, śwaitłosiły obiektywu, wielkości matrycy, szybkości pracy, jakości wizjera, ekranu itd itp.
Gwoli Twojego stwierdzenia myślę ze bardziej odpowiednie by było porównaie ciężarówki z tzw. paką vs ciągnik siodłowy z przypięta paką. Dopóki njej nie odepniemy jest to cięzarówka z paką i towary przewozić można podbnie jak tą drugą.
dostawczak tu nie pasuje w żadne sposób.
Ostatnio zmieniony przez Chris62 Wto 29 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Ja tylko podaję dodatkową informację =- alternatywę wybór jest kompromisem i tu każdy musi mieć swój rozum.
Jedyna alternatywa dla "bridge camera" to lustrzanka z przynajmniej dwoma obiektywami a nie bezlusterkowiec.
Chris62 napisał/a:
Miałeś w ręce bezlusterkowca z zoomem? W czym niby jak twierdzisz jest bardziej kłopotliwy?
Miałem. I podziękowałem bo pokrak to straszny. Będę kupował e-pm1 z naleśnikiem 17mm, bo dla tego nie ma alternatywy wśród bezlusterkowców i zaawansowanych kompaktów (cenowo i jakościowo).
mrawi napisał/a:
kojut napisał/a:
Jeszcze raz- megazoom, chłopie, megazoom. Czyli taki kompakt (aparat bez możliwości wymiany optyki)
Czyli po przyklejeniu obiektywu do bezlusterkowca, aparat nabędzie pożądanej cechy przez Ciebie? Pytanie, jaki klej zastosować?
A może byś tak łaskawie doczytał do końca i odniósł się do całego kontekstu a nie wyrywał zdania tak jak Tobie pasuje. Takie manipulacje nie przystoją kulturalnym ludziom.
Miałem. I podziękowałem bo pokrak to straszny. Będę kupował e-pm1 z naleśnikiem 17mm, bo dla tego nie ma alternatywy wśród bezlusterkowców i zaawansowanych kompaktów (cenowo i jakościowo).
Co konkretnie miałeś?
Są lustzrankopodonne korpusy wygodne w trzymaniu.
E-pm1 dla mnie odpada bo nie ma wizjera i faktycznie z dłuższym szkłem nie czułbym się wygodnie.
Jedyna alternatywa dla "bridge camera" to lustrzanka z przynajmniej dwoma obiektywami a nie bezlusterkowiec.
Jedynie w przypadku bezlusterkowca bez wizjera. Jeśli jest wizjer w bezlusterkowcu to jest on dobrą alternatywą. I nie ma potrzeby dwóch obiektywów, 18-200 mm (ekw. 27-300 mm).
Mam bezlusterkowca z dwoma zoomami i mi odpowiada poza tym dlaczego nie 1 zoom?
Ten 1 zoom w moim systemie jest droższy niż 2 które posiadam ale to ze względu na przystosowanie do filmownia (wersja OIS Movie kosztuje ok 2000 PLN)
Ponieważ nie filmuję za wiele ważniejsze dla mnie jest światło a to 50-200 ma lepsze na 200 mm o 1EV.
Panasonic GH2 z 14-140 jest też świetną alternatywą zadowoli fotografa i filmowca jednocześnie - niestety kosztuje sporo.
Nie rozumiem tego porównania przyznaję.
Dla mnie przedmiot trzymany w rece taki jak aparat typu hybryda powiedzmy taki jak S9600 którego troszkę używałem zoom 11x 28-300 mm z możłiwościa zoomowania pierścieniem a taki Nikon D90 lub jakikolwiek DX z zoomem 18-200 VR pełni takie same fotograficzne i przyczepy tu nie widzę.
Mam taki sam zakres zoomu? Mam!. Kręce pierścieniem? Kręcę.
Muszę przepinać szkła? NIE!
Ależ to oczywiste Watsonie...
Buraki z pola na targ przewieziesz i przyczepka do Poloneza podczepiona czy też starym Żukiem. Co za różnica czym? Buraki na Żuka załaduję? Załaduję. Przewiozę na targ? Przewiozę. Musze zmieniać pakę? NIE!
No ale każdy wie, że jak się przyczepkę od żuka odczepi to funkcjonuje toto jako samochód osobowy. A może też bagażnik dachowy założyć, albo użyć przyczepkę do przewozu łódki... Uniwersalniejszy, z reguły lepszy silnik itp. No ale jak ktoś chce kupić Żuka to po co mu wciskać poldka z doczepką? Namawiałbyś do tego?
Jedynie w przypadku bezlusterkowca bez wizjera. Jeśli jest wizjer w bezlusterkowcu to jest on dobrą alternatywą. I nie ma potrzeby dwóch obiektywów, 18-200 mm (ekw. 27-300 mm).
Nie, nie jest żadną. Megazoom z pierścieniem zmiany ogniskowej podany jako przykład udanego zakupu czyli Fuji HS30. Jaka alternatywa jest dla tego kompaktu wśród bezlusterkowców lub lustrzanek? Zaznaczam, że chodzi o takie udogodniania, dla których ludzie kupują tego typu aparaty: szybkość zmiany ogniskowej- czyli w jednym momencie ładny szeroki widoczek a kilkanaście sekund potem ptak na dzwonnicy odległej o 500m i wypełniający cały kadr, wszystko ma się pomieścić w małej torbie a najlepiej na jednym pasku, ma być w miarę małe i lekkie ale żeby ergonomia nie kulała (wygląd a la lustrzanka). Obrazek ma się ładnie oglądać na telewizorze fullhd lub ekranie laptopalub na wydruku maks. 5"x7". Cena nie gra roli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10