Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do lustrzanek to zgodzić się nie mogę. Nikonowska zestawowa 18-55 VR ładnie rysuje, a w zestawie z d3100 to wydatek około 1400zł na nówkę. Potem można się rozwijać. Na eBay czy Allegro też da się pewnie kupić w okolicach 1000-1200.
Wojmistrz, uwielbiam jak piszesz w moim temacie, bo robisz mi wtedy takie siano i znów szukam czegoś innego. Oczywiście jestem za to Ci bardzo wdzięczny, bo o to prosiłem
Znalazłem taki zestaw http://tablica.pl/oferta/...pl-ID21Cm9.html Jeżeli uda mi się wynegocjować cenę do akceptowalnego przeze mnie poziomu warto brać ten zestaw?
Ten zestaw JUŻ jest warty przemyślenia/zakupu. Jeśli jeszcze do tego coś byś utargował... to pozostanie ci tylko nauczyć się tym robić zdjęcia.
Dokup sobie jeszcze do niego jakąś mocną budżetową lampę (nie teraz, kiedyś) np za jakieś 500zł YN-568EX (ale koniecznie do Nikona)
Mam tylko nadzieję, że nie wybierasz się samolotem, a jeśli tak to nie tylko z podręcznym.
matti05 [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013
W takim razie pozostało mi mieć nadzieję, że cena będzie po mojemu albo chociaż zbliżona.
Co do dodatkowych zakupów, to w jaką książkę się warto zaopatrzyć? Jestem świadom, że nie wiem nic o fotografii i jeżeli już kupię tego Nikona, to chciałbym chociaż trochę wykorzystywać jego możliwości.
(Nie)stety wybieram się samolotem, a dlaczego pytasz? Oprócz podręcznego będę mieć rejestrowany. Czytałem jednak, że przewożenie elektroniki w rejestrowanym nie jest dobrym pomysłem, bo dość często ginie.
hymm za 1200 samo body to lipa jeśli nowe oferty ze sklepów masz za 1399 z fajnym szkłem. W ostateczności możesz poszukać używki d3000, powinna być sporo tańsza.
Optymalnie by było kupić nawet nieco starszy model z bardziej uniwersalnym szkłem. Canona 1000D z 18-135IS czy Nikona D3000 lub D80 z 18-105VR. I tak długo nie odczujesz potrzeby zmiany na coś bardziej zaawansowanego a obiektyw wykorzystasz nawet w przyszłości. Ja mam Canon 300D z gripem (10cio latek wartość ze 300-400zł) z podpiętą Sigmą 18-250 OS (wartość 1500) i wystarcza jako "lepszy sprzęt wypadowy". Sigmę podpinam bo mam i jej mi nie żal, ale spokojnie wystarczyła by Sigma 18-200OS za 700zł. A jakość... aparat jest wolny, zdjęcia seryjne do 4 klatek i to tylko 2.5kl/s, tylko 6.3 mpx itd itd ale i tak oglądając na monitorze czy drukując na A4 są świetne.
matti05 [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lut, 2013
Udało mi się znaleźć Canona 1100D KIT za szokujące 500 zł, teraz czekać na dogadanie się ze sprzedającym i ewentualną dostawę.
Wojmistrz, odradzasz trzymanie aparatu w bagażu podręcznym ze względu na ciężar czy chodzi o coś innego?
Głównie gabaryty i waga. Jak mam zabrać lustrzankę i mam zapakować się w podręczny to odpuszczam. Body, za 2-3 szkła, lampa, ładowarka, zapasowe baterie i już nie masz ani miejsca ani wagi. Jedno niewielkie body jak xxxxD Canona + obiektyw, ładowarka to się spokojnie zmieści, bo niewiele większe od dużej hybrydy.
matti05 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013
Ostatecznie mój zakup wygląda tak: http://allegro.pl/show_item.php?item=3011729690
Po kliknięciu "kup teraz" zacząłem się zastanawiać czy naprawdę potrzebuję aż takiego aparatu, ale to chyba jutro trochę za późno. Mam nadzieję, że krajobraz i wszystko to co spotka mnie w Batumi będzie warte tego.
Na pewno muszę kupić do tego większą kartę pamięci. Zapewne najlepiej będzie kupić od razu class 10, ale nie wiem czy 16, czy 32 gb wybrać? Oprócz tego przydałby mi się jakiś statyw, ale ze względu na to, że chce wydać jak najmniej, bo i tak już bardzo naciągnąłem budżet, to nie wiem czy jest sens w ogóle kupować byle co.
Jakaś polecana książka lub strona internetowa dla lustrzankowego laika?
Gratuluję, dobry wybór... na początek Kartami się tak nie przejmuj, zawsze możesz wziąć kilka mniejszych. Jeśli będziesz miał szybki dostęp do netu, to od razu poszukaj sobie miejsca w chmurze i rób tam kopię. Ustaw sobie aparat na zapis JPG+ RAW. Pewnie na razie będziesz się bawił tylko w JPGi, ale z czasem może zaczniesz grzebać w RAW. Statyw, fajna sprawa, ale dobry niezawodny, lekki/turystyczny to wydatek kilkuset zł. Zwykła chińszczyzna jest do dostania za około 30zł, ale ciężko to zapakować. Jeśli jedziesz na długo, to może lepiej kupić na miejscu kiedy już odkryjesz że ci go brakuje.Książki dobra rzecz, ale szybciej nauczysz się z YouTuba. To coś jak skrót lektur. Wpisz kreatywna fotografia, kurs fotografii, podstawy fotografii itd itp i na pewno znajdziesz wiele filmików, które przybliżą ci wiadomości z tej dziedziny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9