Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No chyba sobie żartujesz, że filmuję w trybie automatycznym :]
Jeśli tak to kupiłbym sobie jakiegoś Handycama.
Poza tym:
Cytat:
rozdzielczość związana jest z obiektywem
Rozdzielzość związana jest z wielkością "klatki". Canon 550D nie wygeneruje rozdzielczości Canona 5D Mark III. A z obiektywem nie jest związana rozdzielczość tylko głębia ostrości, plastyka obrazu i wszystko co powstaje w kadrze za sprawą jego ogniskowej (tło bliższe, tło dalsze itp).
A z obiektywem nie jest związana rozdzielczość tylko głębia ostrości, plastyka obrazu i wszystko co powstaje w kadrze za sprawą jego ogniskowej (tło bliższe, tło dalsze itp).
Tylko??? To matryca (film) ma TYLKO zarejestrować co obiektyw uchwyci. Dobór odpowiedniego obiektywu to (w moim przekonaniu) 80% sukcesu. Wszysto co określasz słowem "tylko" to istota zdjęcia.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013
e1359994@rmqkr. napisał/a:
Rozdzielzość związana jest z wielkością "klatki". Canon 550D nie wygeneruje rozdzielczości Canona 5D Mark III. A z obiektywem nie jest związana rozdzielczość tylko głębia ostrości, plastyka obrazu i wszystko co powstaje w kadrze za sprawą jego ogniskowej (tło bliższe, tło dalsze itp).
e1359994@rmqkr., idź za radą Usjwo przeczytaj jakikolwiek test szkła, zobacz w jakich widełkach obiektywy są "najostrzejsze" i powyżej jakiej przysłony "ostrość" spada. To naprawdę zajmie ci 15 minut a wszystko się rozjaśni.
Usjwo napisał/a:
Szumy spowodowane są niedoświetleniem zdjęcia. Niedoswietlone zdjecie na ISO100 bedzie bardziej "szumiało" niż poprawnie naświetlone na wysokim ISO
e1359994@rmqkr., przyznaje że nie ściągnąłem tego filmu ale kolega moze dobrze prawić. Zresztą wspominałem ci o tym wcześniej.
Szumy spowodowane są niedoświetleniem zdjęcia. Niedoswietlone zdjecie na ISO100 bedzie bardziej "szumiało" niż poprawnie naświetlone na wysokim ISO
To możę być słowo - klucz. Bo do tego zdjęcia oświetlenie było akurat.
Cytat:
idź za radą Usjwo przeczytaj jakikolwiek test szkła, zobacz w jakich widełkach obiektywy są "najostrzejsze" i powyżej jakiej przysłony "ostrość" spada. To naprawdę zajmie ci 15 minut a wszystko się rozjaśni.
Może gadamy o tym samym a się mijamy.
Mówiąc o ostrości masz na myśli ten przedział w którym coś jest ostre? Że np. ostra będzie postać w odległości 5-7 metra a potem rozmyta? I to rozumiesz pod pojęciem "bardziej ostre"? Bo ja nie wiem do czego mam się odnieść ponieważ nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
Nie tylko. Rozdzielczość jest związana z parametrami optyki, obecnością i siłą działania filtra antyaliasingowego, jakością i zagęszczeniem senseli matrycy, jakością i sposobem odczytu informacji, a wreszcie z użytą w danym ujęciu przysłoną, dokładością ustawienia ostrości i umiejętnością stabilnago trzymania aparatu, a także np. jakością wytłumienia lustra, czy migawki, albo stabilnością statywu. Czynników wpływających na efektywną rozdzielczość układu jest mnóstwo.
Mówiąc o ostrości masz na myśli ten przedział w którym coś jest ostre?
Mówiąc o ostrości, ma na myśli przysłony, na jakich obiektywy mają najwyższe rozdzielczości, czyli najczęściej przymknięte o dwie działki i mocniej, aż do momentu kiedy zacznie ograniczać je dyfrakcja, czyli na współczesnych APS-C między f/5.6, a f/8.
Może trzeba zamiast rozdzielczości mówić "zdolności rozdzielcze" by nie mylić parametru szkła z ilością megapikseli na matrycy?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013
Mówiąc o ostrości masz na myśli ten przedział w którym coś jest ostre? Że np. ostra będzie postać w odległości 5-7 metra a potem rozmyta?
nie.
Wydaje mi się, że mylisz obszar w którym jakieś pole kadru jest w GO z tym co wcześniej nazywałeś "ostrością".
Tu wszyscy mówią o rozdzielczości, no i jak wcześniej wspomniał hijax_pl, zdolnościach rozdzielczych układu. Bo jak juz zauważyli koledzy to sporo czynników ma wpływ na rozdzielczość układu a jak zaraz dojdzie, że "ilość szczegółów" na zdjęciu to ktoś wspomni o jeszcze przejrzystości powietrza
Przeczytaj jakiś test szkła, no i jak widzę bez artykułu "jak optyczni robią testy" też się nie obejdzie, po tej lekturze sporo ci sie rozjaśni.
Rozdzielczość jest związana z parametrami optyki, obecnością i siłą działania filtra antyaliasingowego, jakością i zagęszczeniem senseli matrycy, jakością i sposobem odczytu informacji, a wreszcie z użytą w danym ujęciu przysłoną, dokładością ustawienia ostrości i umiejętnością stabilnago trzymania aparatu, a także np. jakością wytłumienia lustra, czy migawki, albo stabilnością statywu. Czynników wpływających na efektywną rozdzielczość układu jest mnóstwo.
Nie. Mam w lustrzance opcję wybrania rozdzielczości. Więc to jest zależne od lustrzanki i jej bebechów a nie od "obiektywów" czy "przysłony".
e1359994@rmqkr., mylisz pojecia i niepotrzebnie sie upierasz. tu nie jest mowa o wymiarach zdjecia w px tylko o rozdzielczosci obrazu. zreszta juz tu to pisano, chociazby:
hijax_pl napisał/a:
Może trzeba zamiast rozdzielczości mówić "zdolności rozdzielcze" by nie mylić parametru szkła z ilością megapikseli na matrycy?
zrob rowniez to zamiast brnac dalej
kozidron napisał/a:
Przeczytaj jakiś test szkła, no i jak widzę bez artykułu "jak optyczni robią testy" też się nie obejdzie, po tej lekturze sporo ci sie rozjaśni.
A wiesz, że dwa zdjęcia, o dokładnie tym samym rozmiarze w pikselach mogą pokazywać mniej lub więcej szczegółów?
Wiem.
Zdjęcie pierwsze będzie z małą głębią ostrości i pokaże mniej szczegółów.
A zdjęcie drugie będzie z ogromną, dużą głębią ostrości i wszystko będzie na nim widać.
Mam rację? A jak nie mam, to nie idź ze mną w utarczki słowne, tylko mi powiedz jak jest
to tez ale to nadal nie jest to, do czego sie tu koledzy odnosza. chodzi o ostrosc zdjecia, jego szczegolowosc wewnatrz glebi ostrosci. naprawde, zajrzyj sobie do testow obiektywow, tam w rozdziale o rozdzielczosci bedziesz mial wycinki tablicy testowej, ktora przeciez jest plaska wiec glebia ostrosci nie ma wplywu na ilosc detalu, pokazujace zazwyczaj rozdzielczosc na otwartej przyslonie oraz przymknietej do optymalnej wartosci
e1359994@rmqkr., myślisz, że zdjęcie z komórki z matrycą 10Mpix da tyle samo szczegółów co z lustrzanki 10Mpix? Zakładając, że wszystko masz w głębi ostrości.
Obrazek możesz sobie w fotoszopie ekstrapolować do rozdzielczości 1000Mpix - myślisz, że zwiększy się ilość szczegółów na zdjęciu? To nie CSI
Rozdzielczość obrazu w aparatach cyfrowych ma związek głównie z rodzielczością matrycy (w końcu matryca z pikselami 1mm nie zarejestruje szczegółów na niej 0.5mm). Aby daną rozdzielczość matrycy wykorzystać, potrzebny jest obiektyw, który odpowiednio małe szczegóły rzuci na tą matrycę. W końcowym efekcie - aby miec obraz dużej rodzielczości szcegółów (a nie ilości pikseli), potrzebna jest zarówno wysokorozdzielcza matryca jak i odpowiednio dobry obiektyw. Niska jakość któregokolwiek z nich da obraz o małej, rzeczywistej rozdzielczosci.
Wracając do szumów - chyba nikt tu nie wspomnial, zależą także od temperatury aparatu (a dokładnie matrycy). Dlatego np. w zimie zdjecia przy danym ISO będą miały niższe szumy niż latem w upale. Warto także latem trzymać aparat w chłodym miejscu a nie na słońcu, ale nie w lodówce, bo po wyjęciu optyka pokryje się mgiełką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9