Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 14 Lut, 2008
Co wybrać? Pentax k10D, Nikon D80, Canon EOS 400D czy ... ?
Autor Wiadomość
Kio 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   

jaad75, czy więc wg Ciebie jest sens dokładać kilka stówek do K10d w porównaniu z 400d ?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Chyba zadałeś pytanie nieodpowiedniej osobie... :razz:
Moim zdaniem, akurat tych aparatów nawet nie ma co porównywać... Ale Pentaxa trzeba wybierać z pełną świadomością jego wad i ewentualnych ograniczeń systemowych (mniejsza dostępność szkieł i akcesoriów w PL) oraz sprecyzowanymi potrzebami i upodobaniami. Dla mnie Pentax był wyborem lepszym niż Canon, czy Nikon, ale to nie znaczy, że będzie takim dla Ciebie...

Kio 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Dla mnie Pentax był wyborem lepszym niż Canon, czy Nikon

Rozumiem, że go wybrałeś ;)

Mnie, powstrzymuje przed zakupem i umacnia w dalszych przemyśleniach cena K10d. To co muszę dołożyć do Pentaxa mógłbym przeznaczyć na zakup lampy zew. do Canona :???: Zależy mi na sprawnym AF, tak w słabych jak i dobry warunkach oświetleniowych. Zdjęcia mogę poprawiać na kompie, ale jedynie kadrowanie, nie chcę (nie lubię) bawić się PS i upiększać zdjęcia.

Monastor 
Optyczny

Kio, nie traktuj tego jako upiększania. To raczej odpowiednik wywoływania w ciemni. Przynajmniej podstawowa edycja.

Kio 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Lut, 2008   

Muszę przyznać, że 30d kusi obecnie swoją ceną. Dopiero zaczynam, więc dla mnie wybór jest o tyle ciężki, o ile muszę się wpakować w dany system. Przyznaję, że aparat ma być na lata, raczej szybko go nie zmienię. Super jest 30d + 17-85 ale cena zaporowa, jak dla mnie :(

komor 
Moderator

Skoro cena zaporowa, to czemu uparłeś się na wyższą półkę? Kup tańsze body, to będziesz miał więcej kasy na obiektywy. Ja mam 400D i małe ręce, więc podnoszona często wada tego body (mała plastikowa puszka) nie jest dla mnie problemem. Kiedyś chętnie kupię 40D, ale najpierw jeszcze uzupełnię szklarnię o 2-3 obiektywy, zanim na to się pokuszę. Szkła ważniejsze niż puszka, jak wielokrotnie napisano na tym forum.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja myśle, że z tymi małymi wymiarami Canona 400D to przesada. Co mają zrobić użytkownicy Olka 410. To dopiero mała puszeczka. Jak ktoś ma ręce jak łopaty to niestety zostaje tylko aparat średnioformatowy. Tu jest za co chwycić.

Kio 
Nowy

komor napisał/a:
Skoro cena zaporowa, to czemu uparłeś się na wyższą półkę? Kup tańsze body, to będziesz miał więcej kasy na obiektywy. Ja mam 400D i małe ręce, więc podnoszona często wada tego body (mała plastikowa puszka) nie jest dla mnie problemem. Kiedyś chętnie kupię 40D, ale najpierw jeszcze uzupełnię szklarnię o 2-3 obiektywy, zanim na to się pokuszę. Szkła ważniejsze niż puszka, jak wielokrotnie napisano na tym forum.

Już wolę kupić 30d w kicie i później składać na dodatkowe rurki. Niestety 400d nie leży mi w ręce, nie mówiąc już o ergonomii, braku dodatkowego wyświetlacza i beznadziejnym akumulatorku :| Chociaż, nie powiem, zastanawiam się, czy rzeczywiście opłaca się za to dołożyć 800zł do 30d :???:

W ręce najlepiej leży mi K10d (b. dobry kit - za ten pieniądz), ale te mydlane foty w jpg (dla mnie) go dyskwalifikują - ale wiem, że to pozorne wyostrzenie (przez soft puchy Canona) i tak nie będzie zauważalne na odbitce 20/30.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kio napisał/a:
W ręce najlepiej leży mi K10d (b. dobry kit - za ten pieniądz), ale te mydlane foty w jpg (dla mnie) go dyskwalifikują - ale wiem, że to pozorne wyostrzenie (przez soft puchy Canona) i tak nie będzie zauważalne na odbitce 20/30.

Mydlane? Masz tu nieobrobionego JPG-a, zero wyostrzania, lekkie przycięcie. Ostrość w puszce na zero, kontrast i nasycenie na -1, tryb Bright...
http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p389607689.jpg

Kio 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Mydlane? Masz tu nieobrobionego JPG-a, zero wyostrzania, lekkie przycięcie. Ostrość w puszce na zero, kontrast i nasycenie na -1, tryb Bright...
http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p389607689.jpg

Sam już nie wiem, w każdym teście fotki z K10d są jakby ciemniejsze, nie tak żywe i ostre jak z innych modeli, np. C. Wiem, że można to poprawić softem w puszcze P (podobno). Co do Canonów kusi mnie CMOS (i z tego co wyczytałem, lepsze jakościowo zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych), nie bardzo mam jak porównać fotki z K10d, 30d i 400d (potrzymać w sklepie puchę to sobie każdy może). Boje się też troszkę AF, bo zupełnie nie mam pojęcia na co go stać (chociaż też wiem, że dużo zależy od rury). Nie chciałbym sytuacji, gdzie mój AF chybia w co 2 zdjęciu robionym w np. pomieszczeniu (mowa o kit). Widziałem jak Olek e-500 mógł błyskać/pomagać sobie lampą przez cały wieczór a i tak zdjęcia nie zrobił. Można było klikać, pstrykać zmieniać, a on błyskał kręcił, a z foto nici. W tych samych warunkach 400d pstrykał żyletki jak oszalały.

Powiem prosto z mostu - zdjęć w RAW to ja robić nie będę ! i zależy mi na ładnych, żywych fotkach prosto z puszki. hehe zaraz kupię drugiego kompakta i będzie po sprawie ;) :P

Jak kupię zestaw, to coś czuję, że przez dość długi okres czasu będę się musiał zadowolić kitem, może dokupię jakąś jasną stałkę do portetu i tyle. No co tu więcej pisać wszystko ma swoje plusy i minusy. K10d stabilizacja + spoko kit. 30d - obecnie dobra cena + CMOS.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kio napisał/a:
...zależy mi na ładnych, żywych fotkach prosto z puszki...

Każdą puszkę można ustawić tak, by wypluwała "ładne i żywe" fotki... :roll:

komor 
Moderator

Kio napisał/a:
Niestety 400d nie leży mi w ręce, nie mówiąc już o ergonomii, braku dodatkowego wyświetlacza i beznadziejnym akumulatorku :|

Jakim beznadziejnym akumulatorku? Nie wiem o co chodzi. Ergonomia jest moim zdaniem bardzo dobra, oczywiście z zastrzeżeniem wielkości puszki, co chyba piszę już trzeci raz dzisiaj. :D Jeśli tylko wielkość obudowy nie jest problemem, to moim zdaniem niewiele mu brakuje do puszek semipro. Wymaga wprawy, jak wszystko w życiu... Chyba że inaczej rozumiemy słowo ergonomia, co jest możliwe.

Kio 
Nowy

Cytat:
Jakim beznadziejnym akumulatorku?

Podobno jedna z większych wad 400d - słaby akumulator.

Cytat:
Ergonomia jest moim zdaniem bardzo dobra, oczywiście z zastrzeżeniem wielkości puszki, co chyba piszę już trzeci raz dzisiaj. :D Jeśli tylko wielkość obudowy nie jest problemem, to moim zdaniem niewiele mu brakuje do puszek semipro. Wymaga wprawy, jak wszystko w życiu... Chyba że inaczej rozumiemy słowo ergonomia, co jest możliwe.

400d mi nie leży, możliwe dlatego, że mam długie palce i ciężko się "zawijają" :P Duże puszki jakoś pewniej kleją mi się do ręki.

Szybkie pytanko:
Czy K10d ma wspomaganie AF lampą ?
Canon ma jasną stałkę 50 za ok 300 zł, czy do Pentaxa dostanę coś takiego ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kio napisał/a:
Czy K10d ma wspomaganie AF lampą ?

Tak. Ewentualnie wspomagaczem AF z zewnętrznej lampy.

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2008 ]
Kio napisał/a:
Canon ma jasną stałkę 50 za ok 300 zł, czy do Pentaxa dostanę coś takiego ?

Nie. FA50/1.4 Pentaxa koszuje mniej niż Canona, bo tylko niecałe $200 (chociaż w PL chcą za nią minimum 800zł), ale Pentax zrezygnował z produkcji tańszej FA50/1.7, pozostawiając tylko jedną jasną 50-tkę (DFA50/2.8 Macro nie zaliczam do jasnych)...

Kio 
Nowy

Wysłany: Pią 29 Lut, 2008   

Z innej beczki (robię rozeznanie w systemie), która lampa wg was do canona:

1. Canon SPEEDLITE 430 EX
2. Sigma EF-500 DG Super
3. Tumax DSL386AF

Odpowiedz do tematu