Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
16-35L pięknie sprawdza się na cropie jako szkło podstawowe. Na FF - wiadomo - dobrze i szeroko. Jak kupisz FF to potem dokupisz 24-70/2.8 (może być Tamrona) i razem z 70-200 masz podstawową WIELKĄ TRÓJCĘ obiektywów.
to jest właśnie to o czym piszę.. Każdy chwali swoje i ja nikogo za to nie obwiniam ale idzie zwariować
Tak dla ścisłości, 24-70 miałem i złego słowa nie powiem, ale 2700 zł. za 28-70 to według mnie dobra cena. Niektórzy nawet twierdzą, że rozszerzając zakres od 24 mm dla tego zooma, Canon niestety poszedł na kompromis i trochę "zepsuł" poprzednika.
Jeśli chodzi o 16-35 II to według mnie nie jest wart pieniędzy dla amatora, a poprzednia wersja niestety gorsza choć też droga.
ja bym jednak sugerował 17-40, na dzień dzisiejszy masz 50/1.8, później bym dokupił 24-105 lub 24-70. w międzyczasie posmakujecie i ocenicie czy potrzeba np. jasnej stałki
no tak Wujek, ale ty masz chyba 2.8, ja mam 24-105 i myslałem o zmianie na ten jeden z TRÓJCY MM, wyższa cena, większa waga, lepsza jasność. dokupiłem stałki i ... czekam
16-35L pięknie sprawdza się na cropie jako szkło podstawowe. Na FF - wiadomo - dobrze i szeroko. Jak kupisz FF to potem dokupisz 24-70/2.8 (może być Tamrona) i razem z 70-200 masz podstawową WIELKĄ TRÓJCĘ obiektywów.
Niestety nie stać mnie na nowy C24-70 2.8 i raczej nie będzie, chyba że ktoś ma ochotę mnie za sponsorować
Cokolwiek bym nie kupił na pewno będzie to do użytku już z FF.
Podjęta decyzja dziś popołudniu, w ciągu najbliższych kilku dni oba cropy idą pod młotek.
Na tą chwilę kupujemy 5DmkII
Co do szkła to gdyby ten C28-70 był troszkę młodszy to bym się nawet nie zastanawiał, a tak troszkę mnie przeraża że ma co najmniej 10 lat Ale jego światło 2.8 jakoś bardziej do mnie przemawia od 17-40 F4.
Cena używki C24-70 2.8 to też około 4500pln a w tej cenie mogę kupić np: 2 inne też dobre ( C17-40 i 50mm 1.4) lub (C28-70 i 50 1.4)
Tamron odpada zdecydowanie , nad szklarnią stałek też się raczej nie zastanawiam.
Gdybym miał ze 20000pln to bym się nawet nie zastanawiał......
Witam ponownie.
Nie zakładam nowego tematu bo pytanie bardzo podobne.
Wspominałem wcześniej o przejściu na Ff - zrealizowane.
Troszkę zeszło się ze sprzedażą 7d ale 40d poszło jak świeża bułeczka
W drodze, mam nadzieję że do piątku dojdzie , długo wyczekiwane - 5dmk3.
Cały czas krąży po głowie temat obiektywu.
Mimo tego że jestem już prawie zdecydowany na tamiego 24-70 2.8 to chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek
Czytałem tu i tam że niby Tamron to szybki AF, mniejsze winietowanie od Canona mk1, wydajna stabilizacja ale i że kiepsko uszczelniony...
Co będzie najlepszym wyborem:
C24-70 mk1 (używka) czy tamron 24-70 (nowy) ceny bardzo podobne
czy może stary ale jary C28-70 2.8 (używka oczywiście ale o 1/3 tańsza)
Skoro nowego C 24-70 nie bierzesz pod uwagę (a szkoda bo jest dobry jak stałka i sporo lepszy od wersji poprzedniej) to kupuj Tamrona 24-70 z VC.
Jak byśmy kupili z żoną 6d to pewnie był by C 24-70 mk2 a że zakupiony został 5dmk3 to trzeba przyciąć koszta.
Przeczytałem wczoraj w nocy jeszcze test tego tamrona na dpreview i według nich nie odbiega aż tak bardzo od Canona co jeszcze bardziej umocniło mnie przy jego zakupie
[ Dodano: Sro 26 Cze, 2013 12:01 ]
Zaczytałem się w opiniach na optycznym i trochę mnie ta pewność na tamrona opadłą
Czy naprawdę warto zapłacić za Canona prawie dwa razy tyle co za Tamrona?????
Używał ktoś z was tych szkieł????
Napisałem że nie biorę pod uwagę canona ale jeżeli T przy nim wymięka to mógłbym się nad nim zastanowić.
Używałem obu. Nawet więcej - miałem kiedyś stare 24-70 od C.
Tamron 24-70 jest na tyle dobry, że myślałem o jego zakupie. Nowy C 24-70 Canona nie jest dwa razy lepszy i Tamron wygrywa stosunkiem jakość/cena. To naprawdę świetny obiektyw. Kolega kupił wersję do Nikona (za moją namową), robił mi tym zdjęcia ślubne - dostałem NEF-y i szkło jko takie jest bardzo OK. Szkoda tylko, że pomimo dobrych tabelek matryca Nikona w praktyce jest gorsza od Canona
Wracając do tematu... Tamron 24-70 jest bardzo dobrym obiektywem, ale jak się weźmie w łapki nowego Canona a potem poogląda dokładnie zdjęcia na kompie to... chce się bardzo mieć ten obiektyw Canona i nawet cena jakoś spada... Do końca czerwca na szkło Canona jest zwrot części kasy. Ja to szkło właśnie kupuję - muszę tylko zwyczajowo w zaprzyjaźnionym sklepie wybrać sobie najlepszy dostępny egzemplarz (robię tak bo mogę), ale tak naprawdę każdy egzemplarz, który miałem w ręku był bardzo OK.
Do końca czerwca na szkło Canona jest zwrot części kasy.
Widziałem ofertę cashback-u w polsce ale po przeliczeniu na funta wyszło podobnie jak u mnie.
Cały dzień czytam i oglądam, fora, testy itp. Mogę się mylić ale mam wrażenie że na stronach anglojęzycznych ten Tamron ma większe uznanie. Oczywiście nowe szkło Canona jest lepsze ale nie jadą po nim aż tak często jak na stronach polskich.
A wszystko i tak zawsze rozchodzi się o kasę....
Tak czy siak jednak zostanę przy Tamronie. Decyzja zapadła. Za różnicę w cenie dokupimy C85 1.8 i C50 1.4.
Wiem że zawsze warto podejść do sklepu i popstrykać w czasie zakupu, ale na co głównie zwrócić uwagę przy tym tamronie podczas wizyty w sklepie??? Wiadomo że w sklepie zdjęć na kompie nie pooglądamy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9