Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 10 Cze, 2013
40D vs. 60D
Autor Wiadomość
kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sro 26 Cze, 2013   

kozidron napisał/a:
teraz jeszcze wyjdzie na to, że poradzenie sobie z podstawami to ocieranie się o magię :roll:
kozidron, postaraj sie postawic w sytuacji laika i osoby dopiero co uczacej sie absolutnych podstaw obrobki obrazu.

kozidron napisał/a:
Zresztą widzę, że żaden z was(kufel i Sunders) nie zauważa jednego podstawowego błędnego założenia (pomijając czego mozna się pozbyć podczas obróbki raw, jak szybko i o co chodzi z oprofilowaniem), że z canonem są podobne problemy, może troszku innej natury ale równie upierdliwe.
Skoro ktoś z canonem radzi sobie w jakiejś tam jednostce czasu, to dlaczego z nikonem miałoby to trwać 20 minut, skoro obrazowanie canona wcale nie jest "wolne" od zafarbów w innym kierunku.
poraz kolejny blednie interpretujesz to co ja piszę.

kozidron napisał/a:
Jak tak dalej będę czytał to narzekanie, to za niedługo dojdę do wniosku, że tu naprawdę jest jakieś canonowe fanbojostwo.
przeczytaj co napisałem w skupieniu a zrozumiesz ze nie o fanbojstwo tu chodzi.
no chyba ze chodzi tu o twoją frustracje :twisted:

kozidron napisał/a:
Nikomu nie przeszkadzają kolorki z canona :razz: ?
biorąc pod uwgę ilość lamentów odnośnie kolorystyki to tych narzekających z nikona jakby wiecej...

kozidron napisał/a:
to nie było wyśmiewanie, tylko gaszenie mitów, jesteś przewrażliwiony.
czy usłyszę w końcu od ciebie co uważasz za mit?

kozidron napisał/a:
To forum trzyma jeszcze jakiś poziom, bo kilka osób nie przechodzi obojetnie koło bzdur przepisywanych z innych forumów.
to forum będzie miało o wiele wyższy poziom jesli zamiast pisac ogólnikami i półsłówkami komuś sie będzie chciało podrążyc temat i wyjasnic go. kpienie i pisanie o mitach dobre jest na onecie a nie na forum technicznym.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

kufel napisał/a:
kozidron, postaraj sie postawic w sytuacji laika i osoby dopiero co uczacej sie absolutnych podstaw obrobki obrazu.

ta rzeczywiście no to zacznijmy: jestem laikiem i obróbka przy canonie zajmuje mniej niz przy nikonie, bo akurat mam canona dlatego jest mi łatwiej, następnie będę wypisywał usłyszane gdzieś mity, że z każdą fotka z nikona trzeba się męczyć 20 minut w programach graficznych, to wszystko wygłaszam z całą pewnością, pewnie nie obrabiając wcześniej ani jednej fotki z nikona.

kufel napisał/a:
biorac ilość lamentów odnośnie kolorystyki to tych narzekających z nikona jakby wiecej...

ciekawe, ze te narzekanie słyszy się od uzytkowników canona lub tak jak w tym przypadku od kogoś kto pewnie nawet rawa z nikona nie widział :razz:

kufel napisał/a:
czy uslysz ew koncu od ciebie co uwazasz za mit?

kufel, czy ty naprawdę czytałeś ten wątek ?

kufel napisał/a:
to forum będzie miało o wiele wyższy poziom jesli zamiast pisac ogólnikami i półsłówkami komuś sie będzie chciało podrążyc temat i wyjasnic go. kpienie i pisanie o mitach dobre jest na onecie a nie na forum technicznym.

kufel, mało Ci dyskusji na tym forumie o tych rewelacjach, masz bana na szukajkę optyczną, mało Ci wątków, w których inni uzytkownicy nawet na próbę zmagają się z obróbką rawów z nikona?

kufel, jak myślisz dlaczego jaad75 napisał "następny" ?

jaad75 napisał/a:
Następny... :lol:

kufel możesz jeszcze raz przeczytać co napisał ci hijax_pl na 2 stronie tego wątku, zrób coś dla tej jałowej dyskusji i wróć do 2 strony wątku :wink:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

kozidron napisał/a:
ciekawe, ze te narzekanie słyszy się od uzytkowników canona lub tak jak w tym przypadku od kogoś kto pewnie nawet rawa z nikona nie widział :razz:
żartujesz , tak?

kozidron napisał/a:
ta rzeczywiście no to zacznijmy: jestem laikiem i obróbka przy canonie zajmuje mniej niz przy nikonie,
gdzie tak ktos napsial? :roll:

mowa jest o akceptacji kolorów z danej puszki, systemu, w tym przypadku z Nikona. taki sam wątek mógłby powstac równie dobrze o kolorach z 60d...

kozidron napisał/a:
kufel, czy ty naprawdę czytałeś ten wątek ?

nie, nie czytałem...

kozidron napisał/a:
kufel, jak myślisz dlaczego jaad75 napisał następny ?
bo jako osoba znająca sie na obróbce itp różnice w kolorach uważa za trywialny. bo takim w zasadzie jest. ale nie oczekuj ze każdemu chce sie bawić w obróbkę. nie uszczęśliwiaj na siłę kogoś kto tego nie chce.

kozidron napisał/a:
kufel możesz jeszcze raz przeczytać co napisał ci hijax_pl na 2 stronie tego wątku, zrób coś dla tej jałowej dyskusji i wróć do 2 strony wątku :wink:

kozidron, zrób coś dla tego wątku i skup sie bardziej na tym co piszę to i dyskusja nie będzie jałowa ;)

kozidron
[Usunięty]

kufel napisał/a:
gdzie tak ktos napsial? :roll:

kufel, czy ty kleisz o co sam przed chwilą mnie prosiłeś, żebym się postawił na miejscu laika, to się postawiłem.

kozidron napisał/a:
jestem laikiem i obróbka przy canonie zajmuje mniej niz przy nikonie, bo akurat mam canona dlatego jest mi łatwiej, następnie będę wypisywał usłyszane gdzieś mity, że z każdą fotka z nikona trzeba się męczyć 20 minut w programach graficznych, to wszystko wygłaszam z całą pewnością, pewnie nie obrabiając wcześniej ani jednej fotki z nikona.

kufel napisał/a:
bo jako osoba znająca sie na obróbce itp różnice w kolorach uważa za trywialny.

kufel NIE, nie dlatego. Dlatego, że to kolejny raz jak ktoś napisał coś takiego:

zygert napisał/a:
Chociaz ja nie wejde bo nie lubie kolorow z nikona, a nie usmiecha mi sie za kazdym razem siedziec dla kazdej foty po 20min w edytorze graficznym.

kufel, weź na spokojnie przeczytaj cały wątek do 2 strony, bo już wszystko zostało napisane, w tym jednym zdaniu masz własciwie cały skrót:

hijax_pl napisał/a:
Nie - że trzeba godzinami cyzelować fotę w programie graficznym, by się do czegoś nadawało. Podczas gdy prawda jest taka, że zajmuje to moment. Co więcej da się w puszcze nikona tak dobrać parametry by w 90% przypadków korekcja w kompie nie była potrzebna.

a mimo wszystko 7 postów niżej ty masz swoją teorię, która brzmi:

kufel napisał/a:
to że trzeba siedzieć przy fotach, by uzyskać oczekiwany i zadowalający efekt to fakt. innej drogi nie ma.

a że 20 min, no to faktycznie mit.

czy ty naprawdę czytasz co inni do Ciebie piszą :shock:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

kozidron napisał/a:
kufel, weź na spokojnie przeczytaj cały wątek do 2 strony, bo już wszystko zostało napisane, w tym jednym zdaniu masz własciwie cały skrót:

hijax_pl napisał/a:
Nie - że trzeba godzinami cyzelować fotę w programie graficznym, by się do czegoś nadawało. Podczas gdy prawda jest taka, że zajmuje to moment. Co więcej da się w puszcze nikona tak dobrać parametry by w 90% przypadków korekcja w kompie nie była potrzebna.

kufel napisał/a:
to że trzeba siedzieć przy fotach, by uzyskać oczekiwany i zadowalający efekt to fakt. innej drogi nie ma.

czy ty naprawdę czytasz co inni do Ciebie piszą :shock:
dlaczego MANIPULUJESZ? jeśli juz cytujesz wywiedź, to dopisz do niej to co na nią odpowiedziałem. od razu, a nie po ilus postach. a odpowiedziałem tak:

Cytat:
oczywiscie, ze sam proces zmiany kolorów nie jest skomplikowany i wystarczy w zasadzie minimum wiedzy, i trochę a może przede wszystkim, chęci.

kozidron napisał/a:

kufel napisał/a:

tak właśnie napisałem, i tak właśnie myślę. poki co nie potrafię wyciągać z cieni i przepałów , dodawać kontrastu lokalnego, poprawiać ekspozycję, etc z poziomu puszki. ale rozumiem ze ty potrafiz , skoro sie z tą teza nie zgadzasz.

moze zanim po raz kolejny zaczniesz znów doradzać komuś żeby czytał uwazniej etc ( twoj czesty "argment" w dyskusjach) sam zaczniesz czytac ze zrozumieniem?

ta "jałowa dyskusja" ma miejsce nie dlatego ze ja sie zgadzam ze trzeba bardzo walczyć z kolorami z nikona. przeczytaj uważnie co pisze to zrozumiesz sedno moich wypowiedzi.

kozidron
[Usunięty]

kufel napisał/a:
tak właśnie napisałem, i tak właśnie myślę. poki co nie potrafię wyciągać z cieni i przepałów , dodawać kontrastu lokalnego, poprawiać ekspozycję, etc z poziomu puszki. ale rozumiem ze ty potrafiz , skoro sie z tą teza nie zgadzasz.

Ostatni raz zapytam, czy ty rozumiesz o czym jest mowa albo przynajmniej o czym napisał do Ciebie hijax_pl, on naprawdę w jednym zdaniu dośc jasno wszystko wyjaśnił. Czy ty pamietasz, że my mówimy o "rzekomo dziwnych kolorach z nikona" a nie o : wyciaganiu z cieni i przepałów i wszystkim innym o czym ty nagle zaczęłeś mówić ....

kufel napisał/a:
moze zanim po raz kolejny zaczniesz znów doradzać komuś żeby czytał uwazniej

zejdę najniżej jak się da: czy to nie jest przypadkiem juz "za późna pora dnia" :wink: ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

kozidron napisał/a:
hijax_pl, on naprawdę w jednym zdaniu dośc jasno wszystko wyjaśnił.
a czy nie zauwazyles ze ja mu przytaknąłem? nie bo po co. lepiej przytoczyc moja późniejszą o iles postów wypowiedź, żeby pasowało pod tezę.

kozidron napisał/a:
"za późna pora dnia" :wink: ?
dla mnie nie ;)

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 00:21 ]
kozidron napisał/a:
Czy ty pamietasz, że my mówimy o "rzekomo dziwnych kolorach z nikona"
tak, pamiętam. i dziwi cie to ze ktoś może tak postrzegać kolory które daje nikon? ze ich nie akceptuje?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 27 Cze, 2013   

kufel napisał/a:
tak, pamiętam. i dziwi cie to ze ktoś może tak postrzegać kolory które daje nikon? ze ich nie akceptuje?
Już tak pomijając, co ktoś zrozumiał, a co nie i inne radosne przekomarzania - kufel, widziałeś co wychodzi na domyślnych ustawieniach ACR/LR z jakichś współczesnych Nikonów? Choćby z porównania Fatmana w tym wątku:
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#406940
Naprawdę sądzisz, że trzeba tu spędzać 20 minut grzebiąc w kolorach?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75, cale niezrozumienie bierze się chyba stad ze mówimy o innych plikach...

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
jaad75, cale niezrozumienie bierze się chyba stad ze mówimy o innych plikach...
:?:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad, chyba nie sadzisz ze drążyłbym temat gdybyśmy mówili o raw?

zakładałem , moze błędnie , ze jednak kolega zygert mial na mysli jpg a nie rawy.
Ostatnio zmieniony przez kufel Czw 27 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, no dobra, widziałeś jakieś JPG-i z puszki ze współczesnych Nikonów? :razz:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75, ja? nie. nie mialem potrzeby

ale skoro ktoś pisze ze nie podobają mu się kolory z nikona, to zakładam ( moze znow blednie ;) ) ze skoro daje taką a nie inną opinie porównywał jakieś tam produkty. jakie? nie wiem.

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 01:27 ]
jaad75 napisał/a:
kufel, no dobra, widziałeś jakieś JPG-i z puszki ze współczesnych Nikonów? :razz:
a dysponujesz jakimś porównaniem stare vs nowsze nikony ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, bo mnie się np. niespecjalnie podobają domyślne JPG-i np. z takiego D300, czy D700, one akurat faktycznie "żółcą" (ale np. D70, to raczej zielenił :razz: ), choć można je ustawić pod siebie. Natomiast do kolorów JPG z nowych puszek (przynajmniej od D7000 w górę) raczej nie mam większych zastrzeżeń, mimo, że jak wielokrotnie pisałem, jeśli mam do wyboru skórę ciut bardziej żółtą lub delikatnie magentową, to zazwyczaj wybieram to ostatnie...

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 01:38 ]
kufel napisał/a:
a dysponujesz jakimś porównaniem stare vs nowsze nikony ?
No przecież sampli mamy od groma i to głównie są JPG-i z puszki, na coś z RAW-a akurat trudniej trafić...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
No przecież sampli mamy od groma i to głównie są JPG-i z puszki, na coś z RAW-a akurat trudniej trafić...
tak, ale mnie chodzi o porównanie właśnie. te same sceny, awb , jpg.

Odpowiedz do tematu