Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Poradziłem sobie z problemem, dzięki pracy nad ikonkami które ukazywały mi się po podłączeniu aparatu z komputerem portem USB.
Jedynie zastanawiam się dlaczego za każdym razem gdy sformatuje kartę pamięci aparatu, to przy starcie używania nowej karty, pojawia się napis:
Nie znaleziono bazy danych obrazu. Utworzyć? Wymagany czas 00;00;12
Pozostają dwie opcje do wyboru:
ANULUJ lub UTWÓRZ
Inną sprawą którą nie rozumiem jest że gdy w MacBooku sformatuję kartę pamięci, to po włożeniu ją do aparatu, nie działa karta aż do czasu kiedy na nowo sformatuję ją przez aparat sony. W załączniku podałem opcję które daje mi przy formatowaniu komputer Apple. ( MacBook ). Może powinienem wybrać inny rodzaj formatowania ( w komputerze )?
Poniżej ukazałem opcje formatowania ( i wymazywania ) dostępne w MacBooku.
1.png
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 23,71 KB
Ostatnio zmieniony przez marek lasy Czw 12 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Prawdopodobnie Sony tworzy sobie jakąś swoją strukturę plików, to raz. A dwa, że być może korzysta z ExFAT zamiast starszego FAT? Możesz to sprawdzić po sformatowaniu karty w aparacie Sony. Włóż taką kartę do Macbooka, uruchom program Narzędzie Dyskowe i na liście wolumenów odnajdź kartę. Kliknij ją i zobacz informacje o niej.
Prawdopodobnie Sony tworzy sobie jakąś swoją strukturę plików, to raz. A dwa, że być może korzysta z ExFAT zamiast starszego FAT? Możesz to sprawdzić po sformatowaniu karty w aparacie Sony. Włóż taką kartę do Macbooka, uruchom program Narzędzie Dyskowe i na liście wolumenów odnajdź kartę. Kliknij ją i zobacz informacje o niej.
Nie znam się w temacie, ale po poszukiwaniu wstępnych informacji o karcie sony, MacBook podał mi następujące informacje:
Nazwa : Sony DSC Media
Rodzaj : dysk
Schemat mapy partycji : Główny rekord rozruchowy
Identyfikator dysku : disk1
Nazwa nośnika : Sony DSC Media
Rodzaj nośnika : Uniwersalny
Magistrala połączenia : USB
Numer szeregowy USB : C6C4602C2C02
Drzewo urządzeń : IODeviceTree:/PCI0@0/EHC1@1D,7
Zapisywalny : Tak
Wysuwalny : Tak
Lokacja : Zewnętrzny
Łączna pojemność : 31,44 GB (31 439 454 208 bajtów)
Numer dysku : 1
Numer partycji : 0
Status S.M.A.R.T. : Nieobsługiwany
marek lasy, nie wiem jaką dokładnie wersję Mac OS X masz, a dokładne położenie wszystkich kontrolek w różnych wersjach może być inne. Ale tak ogólnie to na liście w Narzędziu Dyskowym masz fizyczne urządzenia, a do nich przyporządkowane logiczne wolumeny (dyski), znajdujące się na tych urządzeniach. Informacje, które podałeś dotyczą fizycznego urządzenia, a nie logicznego wolumenu na nim się znajdującego.
Spróbuj rozglądnąć się nieco po tym, co tam widzisz. Ewentualnie zamiast w Narzędziu Dyskowym, możesz też w Finderze zobaczyć informacje o wolumenie, kiedy prawym klawiszem myszy wybierzesz na ikonce dysku w menu podręcznym pozycję Informacje.
Ale mi to wspaniale objaśniłeś. Dziękuję Komor.
Wersję posiadam najnowszą, czyli OS X Mountain Lion ( wersja 10.8.4 ).
Z mej karty pamięci aparatu sony, odczytałem następujące dane:
OK, czyli jest to zwykły FAT32, ale pewnie aparat zakłada sobie całą strukturę plików potrzebną mu do funkcjonowania. Wniosek: formatować kartę tylko w aparacie, a nie w komputerze. I tak przy okazji jest to wniosek znany od lat.
Czy wobec tego problem kopiowania filmów i zdjęć do komputera jest już rozwiązany? Tak ogólnie możesz te pliki albo kopiować ręcznie i potem importować je do iPhoto, albo (jak sądzę) przy pomocy iPhoto importować od razu z karty, ale zdaje się z którąś z tych opcji miałeś problem, jeśli chodzi o filmy w jakości powyżej tego, co przewiduje standard DVD.
Czy wobec tego problem kopiowania filmów i zdjęć do komputera jest już rozwiązany?
Już wszystko jes O.K.. Po podłączeniu aparatu z MacBookiem, automatycznie w komputerze uruchamia się program iPhoto. Ja jednak go ignoruję i udaję się do ikonki karty pamięci aparatu, która pojawia się na pulpicie. Po kliknięciu na nią pojawia się kilka folderów. Jeden z nich jest z fotkami a drugi z nagraniami wideo. Kopiuję i jest O.K.
Pojawił się jeszcze problem odseparowania jednego filmu od drugiego, ale ten problem załatwiłem dzięki powieleniu ( skopiowaniu ) danego filmu. Czyli tworze dodatkowa kopię filmu który mnie interesuje.
marek lasy, jeśli kopiujesz cały katalog to de facto kopiujesz całą strukturę "BlueRay"-ową. I tak, w ten sposób wszystkie klipy są pokazywane jeden za drugim.
Jeśli te pakiety jednak otworzysz tak jak opisałem wcześniej będziesz miał dostęp do poszczególnych klipów składowych - tak jak je kręciłeś.
Po podłączeniu aparatu z MacBookiem, automatycznie w komputerze uruchamia się program iPhoto. Ja jednak go ignoruję i udaję się do ikonki karty pamięci aparatu, która pojawia się na pulpicie.
To domyślne zachowanie (uruchamianie wybranego programu po wykryciu nośnika pamięci) też można zmienić, jakby Cię to interesowało. Ale to już Hijax Ci napisze jak to wygląda w 10.8, bo u mnie w 10.6 podejrzewam, że inaczej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14