Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Domowe studio do 1500zł
Autor Wiadomość
Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 24 Paź, 2013   

Z tą odległoscią to teraz mi panowie daliście do myślenia :cry: Nocy nie prześpię.
Odległość po zmierzeniu to 1m.Jeśli się da to mógłbym używać odbijających,ale z drugiego pokoju przez drzwi.Zobaczymy,ale szału nie zrobię :cry:
Zamówienie złożone.Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120 jak komor radził.
Najwyżej sprzedam mieszkanie :smile:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 24 Paź, 2013   

Arkowal napisał/a:
Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120
Kompletnie bez sensu. A te białe to pewnie shoot through? Trzeba było sobie dwie convertible zamówić. I serio, nawet 90-tki w małym pomieszczeniu są duże.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 25 Paź, 2013   

To ze lampa bedzie 1m od modela to chyba nie najwiekszy problem. Skoro nie mozesz tej lampy ustawic dalej, to oznacza ze pomieszczenie jest bardzo male, wiec uzyskanie jakiegokolwiek kierunkowego swiatla bedzie niemozliwe. Jakkolwiek tej lampy z parasolka nie ustawisz to i tak dostaniesz odbite swiatlo ze wszystkich mozliwych stron (i na dodatek zoltym nalotem) :cry: , druga lampa nie bedzie potrzebna. Poniewaz sprzet juz zamowiles, to trzeba probowac. Pomysl czy nie zainwestowac w czarna tkanine ktora daloby sie przymaskowac sciany. Zycze duzo cierpliwosci, bedzie Ci potrzebne.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
To ze lampa bedzie 1m od modela to chyba nie najwiekszy problem.
W tego typu miejscu wszystko będzie problemem, a krótkie wygaszenie spowoduje minimalny zakres ruchów w zakresie prawidłowej ekspozycji - to nie przeszkadza aż tak bardzo ze świadomym modelem, ale z dziećmi będzie problemem.
Usjwo napisał/a:
Jakkolwiek tej lampy z parasolka nie ustawisz to i tak dostaniesz odbite swiatlo ze wszystkich mozliwych stron (i na dodatek zoltym nalotem) :cry:
Usjwo napisał/a:
Pomysl czy nie zainwestowac w czarna tkanine ktora daloby sie przymaskowac sciany.
Dokładnie.

komor 
Moderator

Arkowal napisał/a:
złożone.Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120 jak komor radził.

Ja złotych nie doradzałem… Shoot through wręcz odradzałem, więc mam nadzieję, że te białe to też odbijające.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Arkowal napisał/a:
Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne

Pisałem softboxy i to będzie dla ciebie najlepsze, a jak parasolki to w twojej sytuacji wyłącznie srebrne. Dodam że parasolki po rozłożeniu zajmą więcej miejsca niż softboxy. I dadzą więcej odbić od ścian.

Aka 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 29 Paź, 2013   

Arkowal napisał/a:
Musiałbym sofy przenosić,za ciężkie :mrgreen: Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne?Pewnie każda do innego zastosowania :mrgreen:

Dobrym rozwiązaniem może być parasolka-softbox ze srebrnym wnętrzem - odbije Ci światło od srebrnej warstwy, a następnie rozproszy przez dyfuzor. Co do żółtej kuchni, pomyśl może na czas fotografowania o zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Paź, 2013   

Aka napisał/a:
zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Taaa... i wyjdzie piękna zieleń... :mrgreen:

Aka 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 30 Paź, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Aka napisał/a:
zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Taaa... i wyjdzie piękna zieleń... :mrgreen:

To lepiej powiedz, jaka barwa wyjdzie Ci z połączenia światła ciepłego z kuchni + jej żółty kolor + światło białe z oświetlenia do foto?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Paź, 2013   

Aka napisał/a:
jaka barwa wyjdzie Ci z połączenia światła ciepłego z kuchni + jej żółty kolor + światło białe z oświetlenia do foto?
:lol:
Żadna - bo zbędne oświetlenie się wyłącza i zostawia tylko lampy fotograficzne. Nawet pracując w studiu z fleszami - oświetlenie "normalne" wyłączam że by lepiej widzieć rozkład świateł z lamp na planie .
Ie masz co kombinować - im mniej "lewego" światła z odbiciami od ścian - tym lepiej. Zwłaszcza przy kolorkach na ścianach.

Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 03 Lis, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:

Pisałem softboxy i to będzie dla ciebie najlepsze, a jak parasolki to w twojej sytuacji wyłącznie srebrne. Dodam że parasolki po rozłożeniu zajmą więcej miejsca niż softboxy. I dadzą więcej odbić od ścian.

Miałeś racje,lampy doszły i kilka parasolek.Po pierwszych próbach-masakra.Bardzo ciężko ukierunkować nimi światło.Trzeba zakupić jakieś małe softboxy.Na jedna z lamp zrobiłem coś w rodzaju snoota,przynajmniej można teraz światło ukierunkować,jedyne co jeszcze nie wiem jak zrobić to jakieś dyfuzory na jego koniec bo zbyt ostre światło zapodaje?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arkowal, może poćwicz najpierw twardym światłem - dokup sobie grid na "garnki" z zestawu, będzie Ci łatwiej panować nad światłem. Softboksy bez fartucha i gridów też nie są wcale łatwe do kontroli w małym pomieszczeniu. No i czarne szmaty, żeby wygasić odbicia z pomiaszczenia też by się przydały.

Arkowal 
Entuzjasta

Czarne szmaty już kupiłem 10mx1m trzeba tylko podocinać trochę poszyć,zrobić jakiś system zawieszenia:-)Strasznie mi światlo odbijało po ścianach,żadnej kontroli:-(Co to jest ten grid na garnki i fartuchy na softboxa?
Coś trzeba będzie trzeba wykombinować bo jeśli nie to się zniechęcę do tych moich nowych lampeczek,a szkoda zabawy:-(

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arkowal napisał/a:
Co to jest ten grid na garnki i fartuchy na softboxa?
Grid, to inaczej tzw. plaster miodu, tudzież honey comb - rodzaj siatki kierunkującej i kształtującej światło, a także ograniczających zasięg strumienia.

Na softboksie wygląda to np. tak:

na garnku tak:

Możesz też dodatkowo dołożyć barn doors, czyli wrota:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Ech , te angielskie nazwy... :twisted:
A nie można normalnie ? Wrota były zawsze, od kiedy pamiętam, plastry miodu też... :zalamany:

Odpowiedz do tematu