Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki za sugestie - może nie zaznaczyłem wyraźnie, że moje wypady najczęściej nie maja na celu fotografowania, a fotki robię przy okazji. Wtedy chyba tylko dedykowane makro lub obiektyw dający możliwość "zdjęć z bliska" jest do przyjęcia. Robienie prawdziwego makro wymaga dużego czasu i precyzji [tak mi się przynajmniej wydaje].
Mi chodzi bardziej o przyzwoity, ostry dokument pozwalający później np. oznaczyć roślinę.
Ty na szczęsie zachowujesz zdrowy rozsądek i nie dajesz się podpuszczac na tą 20-kę... Muzyk to tak chyba naprawdę myśli, że wszyscy potrzebuja tego co on 20-tka to fajny obiektyw, ale w Twoim wypadku średnio praktyczny. Kup standardowego zooma i 60-tkę makro. Jak Olek 5-tka nie teges, 1-ka droga i na obiektywy nie starczy to może popatrz na ten cały GX7?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013
Phehehe, kupuj 20/1.7, muzyk dobrze gada a jeszcze lepiej 14/2.5 - mam i macro jeszcze lepsze niż z 20/1.7
A tak na serio to biorąc pod uwagę, że masz cropa x2 to skala odwzorowania 1:1.4 w ekwiwalencie pełnej klatki da Ci 1:0.7 a kto nie lubi 0.7 litra wódki?
12-50 do fotografii roślin będzie spoko, tylko musisz pomyśleć nad dodatkowym oświetleniem (albo osobna lampa albo zrobienie dyfuzora na wbudowaną). Chociaż oczywiście nie jest to obiektyw na zimę.
Muzyk to tak chyba naprawdę myśli, że wszyscy potrzebuja tego co on
Idę o zakład, że każdy użytkownik micro 43 prędzej czy później ten obiektyw kupuje.
Poza tym, co do makro ... pisałem kilka razy: manualne szkło, ale jak widzę, zero odzewu.
Więc BULIĆ za 60 2.8 który ma nieco gorszą optykę niż sporo tańsza NIE makro Sigma 60 2.8 DN...
Idę o zakład, że każdy użytkownik micro 43 prędzej czy później ten obiektyw kupuje.
20/1.7 ??? Niekoniecznie, bo jest jeszcze 17/1.7 - nie tak ostry, ale z szybszym AF i niektórym bardziej pasuje klasyczny ekwiwalent 35mm (no, 34mm dokładnie).
Wg mnie, obiektyw który każdy mieć w micro43 powinien, to nie 20/.17 ale klasyczna portretówka - 45/1.8.
Argumenty:
- optycznie rewelacja
- tani, tańszy od 20/1.7
- daje portret z pięknym rozmyciem, czyli coś czego kompakty nie potrafią
- świetnie uzupełnia kitowe zoomy, które przy tej ogniskowej mają już f/5.6, a tu mamy f/1.8
- malutka średnica filtra (tanie filtry, można kupić i polara, i podczerwieni, i szary) i ogólnie maleńki obiektyw
- 20/1.7 ma trochę wad (efekt naleśnika, szczególnie dystorsja), potrzebuje korekty programowej, a 45/1.8 optycznie jest praktycznie bez wad
No... też bardziej stawiam na 45-tkę jako kandydata na takiego must have, ale pewnie zwolennicy portretów na 60 mm powiedza, ze wola 60/2.8 i to Sigmy ... W zasadzie to żadnych must have nie ma
Ja akurat lubię portretówi. Sigma dobra i tania, ale ciemna. Wolę 75/1.8. A makro 75-tka zrobię niezgorsze gdy podepnę pod nią Raynoxa 250. I czeka aż wypuszczą do niej telekonwenter x2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13