Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie znam lornetki, więc opini nie wydam. Ważne że Ty przez nią widzisz wszystko. O mały włos jej nie kupiłem. Myślę że kiedyś trafi w moje ręce.
Jam pisze Kivirowi, mój Nikon i Zeiss nie ma z nią polotu. A ja mu uwierzyłem że Nikon jest dobry i kupiłem. Cygan jeden 300 stefki poszło w błoto
Nikon Action VII jest na podobnym poziomie co Olympus PSI. Troche jasniejszy ale ma tez wiecej aberracji chromatycznej. Za 300zl na nic innego bym sie nie zdecydowal. Ale za 400zl sa juz znacznie lepsze, a Action EX jest przelomowy dlatego wciaz wszystkch zachecamy do dozbierania do niego.
Atrix, po napisaniu a przed wyslaniem mozna przeczytac tekst posta, a po wyslaniu jeszcze przez godzine edytowac. Skorzystaj czasem z tej opcji - bedzie latwiej zrozumiec Twoje insynuacje jak wstawisz wlasciwe litery i przecinki.
Nikon Action VII jest na podobnym poziomie co Olympus PSI.
Raczej nie. W/g testów Nikon ma pryzmaty Bak 4 a Olympus Bk7. Mechanika jest gorsza od Nikona. Wszystko przemawia za tym że Olimpus jest gorszy aniżeli Nikon. No chyba że testy kłamią, i z jakiś tam względów faworyzują dany model.
Moim zdaniem stwierdzenie " podobny poziom" oznacza porównywalność obu modeli.
Pewnych moich sugestii nie bierz dosłownie, bo są one zwykle żartem.
Jak przykładowo -
Cygan jeden 300 stefki poszło w błoto
Bezposrednio nie mozemy porowanac, bo sie nigdzie nie spotykaja w testach. Olympus stracil na tych pryzmatach gro punktow. Zwroc jednak uwage, ze ma mniejsza aberracje chromatyczna niz Action VII oraz wyraznie wieksza transmisje nawet niz Nikon Action EX. Takze ma swoje mocne strony.
Oly 7x35 jest za to duzo mniejszy od Action VII 7x35 i to tez moze byc argument dla turysty dziennego. Biorac te dwie lornetki wybiera sie troche jak miedzy zatwardzeniem i sraczka no ale tak wyglada przedzial lornetek za 250zl. Kupujac nawet DO Silver otrzymujemy lornetke duzo lepsza niz te dwie, no a Action EX jest jeszcze troche lepszy. I w tym przypadku mozna jusz powiedziec: kupuje dobrze i tanio... Dlatego Twoj upor, ze 100zl mozna dobrze wydac na lornetke budzi rozbawienie.
Dlatego Twoj upor, ze 100zl mozna dobrze wydac na lornetke budzi rozbawienie.
Widzę że dalej się nie rozumiemy. Może inaczej ujmie to o czym pisze. Maluch i Mercedes i Maybach to auta. Ale są też inne jak przykładowo Trabant. Chcesz kupić auto i to tanie, nie stać cię na droższe.To kup Malucha bo to czterosuw itd. Nie kupuj Tarabanta bo nie ma najmniejszego sensu. Maluch nawet na " podchlastanym" silniku będzie jeździł, Trabant niestety nie.
To samo się tyczy lornetek.
Dzisiaj porównywałem dwie lornetki - Nikona 12 x 50, Fomei 8 x 56
Fomei powinien być jaśniejszy w stosunku do Nikona. Jednak nie jest. Odwzorowanie bieli jest lepsze w Nikonie. Mechanicznie Fomei jest lepszy. Mimo to Nikon wygrywa w prosty sposób - optyka. Bo w lornetce jest najważniejsza optyka, mechanika jest zawsze na drugim miejscu.
Fomei 400zł , Nikon 300zł
Mało kto wie że jest taka tania lornetka na poziomie Fomei o obiektywach 50mm. Wcale nie ustępuje jej.
cena jej to 100 - 150 zł
Ta lornetką jest Comet 10 x 50 ( starszy typ), to lornetka na podzespołach Pentaflexa.
Niektóre tanie lornetki markowe, nie mają najmniejszego polotu do tego Cometa a kosztują prawie drugie tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10