Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektywy dla Nikona D7100 - co polecacie??
Autor Wiadomość
dj_tomek 
Uczestnik

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   

Tutejszyn napisał/a:
dj_tomek, sugerujesz, że 17-50 to obiektyw dla kogoś, kto nie dokonuje ŚWIADOMEGO wyboru?

Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)
18-35 jest zdecydowanie bardziej specyficznym szkłem i jej kupno ( 3K pln)powinno być poważniej przemyślane. Każdy raczej się z tym zgodzi.

Mając 17-50 będzie w stanie ocenić czy jednak potrzebuje 18-35 i nie wiem co w tym trudnego.... Uzna np. że potrzebuje KONIECZNIE 1.8. Jestem pewien na 99.9999999%, ze prawdopodobnie takiej zamiany jednak nie dokona poświecając fajny zakres i dokłądając prawie 2 tysie. Prędzej dokupi sobie fajną stałeczkę.

PS.
Wyrażam swoje zdanie bo chcę mu pomóc i doradzić. Czyli takie, że więcej mu da 17-50 i np. 35 1.8 dx niż sama 18-35.

Nie mam zamiaru dyskutować z resztą i udowadniac komuś mi całkiem obcemu, że to ja mam rację itp itd. Szkoda na to życia i czasu raczej.

Widzę, że Autor wątku raczej ambitnie chce do tego podejść więc życzę sukcesów i owocnej nauki :)
Reszta niech sobie robi offtop, który skończy się porównywaniem rozmiarów wizjerów:)

Reklama

nienietaktak
[Usunięty]

dj_tomek napisał/a:
Czyli takie, że więcej mu da 17-50 i np. 35 1.8 dx niż sama 18-35.

Czyli najwięcej mu da 16-8747328834535634652478578342, tak?
Po jakiego grzyba do 17-50 jeszcze stałka 35, jeśli światło sie nie liczy i jakość też tak sobie?

maxpayne
[Usunięty]

dj_tomek napisał/a:
Moim zdaniem zdecydowanie 17-50. Mam, używam, chwalę sobie. 18-35 to fajne szkło, ale dla kogoś kto podejmuje ŚWIADOMY wybór. Polecanie jej komuś kto nie do końca ogarnia jeszcze tematykę tylko dlatego, że jest ostra to IHMO absurd. Jak pobawisz się 17-50 zobaczysz czy brakuje Ci czegoś co da 18-35. Będziesz też wiedział coś o perspektywie i prawdopodobnie uświadomisz sobie, że daleko jej do uniwersalności bo różnicy w zakresie 35-50mm "zoomem w nogach" nie nadrobisz. :) Kupuj 17-50 plus jakas fajna stałeczka i nauczysz sie tym dużo więcej :)

Mysle ze "dj_tomek" doskonale naswietlil o co mi chodzilo. Jestem "nieswiadomy wyboru" dlatego pytam i lawiruje miedzy roznymi obiektywami. Na dobry poczatek faktycznie 17-50 moze byc lepszym wyborem dla takiego amatora jak ja.

Pozdrawiam

Tutejszyn 
Optyczny

dj_tomek napisał/a:
Czytanie ze zrozumieniem się kłania
Proszę nie pisz takich rzeczy, skoro nie bardzo rozumiesz, co sam napisałeś.
dj_tomek napisał/a:
18-35 jest zdecydowanie bardziej specyficznym szkłem i jej kupno ( 3K pln)powinno być poważniej przemyślane. Każdy raczej się z tym zgodzi.
Za swoją Sigmę zapłaciłem 2650zł. Stosunkowo niedawno firma Sigma ogłosiła wieczną promocję na ten obiektyw i sprzedaje go za 1500.

nienietaktak
[Usunięty]

maxpayne, zrobisz po swojemu. Powiem tylko, że do pewnego momentu wybierałem to, co było tańsze i wydawało sie równie dobre. Zrezygnowałem, bo nie jestem aż tak bogaty, żeby tracić na iluś tam zakupach (na odsprzedaży się traci, a nowe jakoś nie chcą tanieć).

dj_tomek 
Uczestnik

nienietaktak napisał/a:
dj_tomek napisał/a:
Czyli takie, że więcej mu da 17-50 i np. 35 1.8 dx niż sama 18-35.

Czyli najwięcej mu da 16-8747328834535634652478578342, tak?
Po jakiego grzyba do 17-50 jeszcze stałka 35, jeśli światło sie nie liczy i jakość też tak sobie?

Gdyby tak było to bym polecił mu jakiegoś ultra zooma...ludzie co się dzieje? :D
Po prostu jest większe prawdopodobienstwo, że poczatkujący nie będzie z 18-35 zadowolony, napisał to wyraźnie też komor.
Nie sztuką jest wymienić 18-35 bo najlepsza i koniec. Po to ludzie piszą do czego ma szkło słuzyć, żeby na podstawie tego doradzić.
zestaw 17-50 i stałka to po prostu kozacki zestaw na poczatek, jednoczesnie pozwalający pokazać różnicę między zoomem i stałka i pozwalający na kreatywną naukę. Przecież to bardzo dobre szkła i wybranie ich nie jest jakimś kompromisem czy "bieda wersją"

EDIT:
Przez niektóre rady w "internetach " powstaja własnie wątki w stylu:
"Nigdy nie forografowałem. Chciałbym robić ładne, zawsze ostre zdjęcia i miec duży zoom. Kupię pełną klatkę, żeby apsc mnie nie zaczeło ograniczać :P "

nienietaktak
[Usunięty]

dj_tomek napisał/a:
Nigdy nie forografowałem. Chciałbym robić ładne, zawsze ostre zdjęcia i miec duży zoom. Kupię pełną klatkę, żeby apsc mnie nie zaczeło ograniczać

Nawiasem mówiąc, polecasz "większy zoom" niż 18-35 :mrgreen:

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

W tym momencie, każdy chyba wie, że 18-35 1.8 jest szkłem wybitnym, a przy tym jak na oferowane własności optyczne - tanim.
Być może dla niektórych czyta się to przewrotnie... ale świadomi, wiedzą o co chodzi.
Żaden z producentów do tej pory nie zrobił czegoś podobnego jak Sigma, której w dodatku udało się połączyć bdb światło ze świetnymi własnościami optycznymi.
Napiszę inaczej. Gdybym teraz miał kupować jakiekolwiek APSc z lustrem, to pierwszym szkłem byłaby ta SIgma. I finito.
Inne przy nim w tym zakresie ogniskowych dla APSc to półśrodki.

Tutejszyn 
Optyczny

dj_tomek napisał/a:
zestaw 17-50 i stałka to po prostu kozacki zestaw na poczatek, jednoczesnie pozwalający pokazać różnicę między zoomem i stałka i pozwalający na kreatywną naukę.
Nie wiem.. mam wrażenie, że piszesz coś, tylko po to, aby było napisane. Co to jest "kreatywna nauka"? Nie wystarczy dać do ręki narzędzie, aby wyzwolić kreatywny proces twórczy. W czym ta kreatywność z "kozackim zestawem" jest inna od kreatywnego fotografowania 18-35?

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2014 23:12 ]
muzyk napisał/a:
W tym momencie, każdy chyba wie, że 18-35 1.8 jest szkłem wybitnym
nie przesadzasz Pan aby trochę?

muzyk 

Tutejszyn napisał/a:
nie przesadzasz Pan aby trochę?

Nie. Wskaż mi lepsze szkło.

dj_tomek 
Uczestnik

nienietaktak napisał/a:
dj_tomek napisał/a:
Nigdy nie forografowałem. Chciałbym robić ładne, zawsze ostre zdjęcia i miec duży zoom. Kupię pełną klatkę, żeby apsc mnie nie zaczeło ograniczać

Nawiasem mówiąc, polecasz "większy zoom" niż 18-35 :mrgreen:

ehh te fora i internety. Chodziło o to bardziej, że niektórzy uważają, że MUSZĄ zacząć od FF :D
Bez odbioru.

Aha, absulutnie masz rację Muzyk. Tylko obstaję przy tym, że autor wątku po prostu jej nie potrzebuje i mniej z takiej lekcji wyniesie ;) Co innego włąśnie ktoś kto dokłądnie wie czego chce.
Pozdrawiam

Tutejszyn 
Optyczny

muzyk, chodzi o słowo "wybitny". To być może świetny obiektyw, o jakiś procent przewyższający czymś tam inne obiektywy w swojej klasie, ale wybitny? Można to powiedzieć do kogoś, kto dużo fotografuje, kto takie stwierdzenie podzieli przez cztery, uśmiechnie się i być może przybije jeszcze piąteczkę, ale teraz, z takim tekstem do nowicjusza, brzmi jakoś tak... jest przesadą.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn, wybitny, czyli taki, który wybija się ponad przeciętność (nieprzeciętny, wyjątkowy, niezwykły). Ta Sigma z calą pewnością taka jest.

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2014 23:39 ]
BTW, jak dla mnie 18-35, to bardzo fajny zakres spacerowy właśnie. :smile:

Tutejszyn 
Optyczny

Przesady ciąg dalszy.. chociaż to co napisałeś brzmi bardziej jak spłycanie znaczenia "wybitny", aby pasowało do czegoś, co tak naprawdę wybitne nie jest. Jest po prostu dużo lepsze i tyle.

muzyk 

dj_tomek napisał/a:
Tylko obstaję przy tym, że autor wątku po prostu jej nie potrzebuje i mniej z takiej lekcji wyniesie ;)

Każdy, kto trochę dłużej "siedzi" w APSC potrzebuje tego szkła.
Każdy, kto zna jego jakość.

Odpowiedz do tematu