Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fatman, to może coś takiego: Sergiusz Piasecki - "Zapiski oficera Armii Czerwonej", polecam.
Czytałem, ale juz dawno. Warto by odświeżyć.
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 16:18 ]
Usjwo napisał/a:
Polecilbym: Anthony Beevor - Stalingrad, ale pewnie czytales.
Oczywiście! Mam całą "czarną serię" wydawnictwa Znak.
Leży do przeczytania najświeższy "Pacyfik".
BTW: czytałem kilka "Stalingradów". Ten jest bardzo dobry.
Polecam Wasilija Grossmana "Pisarz na wojnie" ale również jego bardzo dobrą powieść "Życie i los". czaiłem się swego czasu na nią na Allegro przez chyba pól roku aż... wydalo ją polskie wydawnictwo - POLECAM !
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 16:24 ]
maziek napisał/a:
Ukraińską nie - ale z lotu ptaka to Snyder "skrwawione ziemie".
Snyder - mam. IMHO - jest bardzo "historyczny" a mało epicki (zależy co kto lubi).
Ciężko o "ukraińską" literaturę ale - ujswo - Motyka podaje na końcu swojej książki sporo literatury. Są tam i źródła ukraińskie.
BTW: Odpytałem ojca na okoliczność Huty Pieniackiej, Ichrowicy i Podkamienia.
On mieszkał wtedy w Załoźcach. Ok. 18 km od Huty Pieniackiej.
Opowiadał jak ludzie stamtąd wiali w bieliźnie a ojciec spał z babcią w polu po stogach, co noc w innym miejscu (i tak przez rok).
Włos się jeży na głowie!
a ja polecam książki " Wiktora Suworowa " , bardzo ciekawa lektura. A drugi mój ulubiony autor to Tom Clancy ( niestety zmarł parę tygodni temu ) Serię książek z bohaterem Jack Rayanem przeczytałem kila razy . Kilka książek zostały przeniesione na srebrny ekran ,ale film to już nie to co lektura .
a ja polecam książki " Wiktora Suworowa " , bardzo ciekawa lektura. A drugi mój ulubiony autor to Tom Clancy ( niestety zmarł parę tygodni temu ) Serię książek z bohaterem Jack Rayanem przeczytałem kila razy . Kilka książek zostały przeniesione na srebrny ekran ,ale film to już nie to co lektura .
Też jestem miłośnikiem. Aczkolwiek gościu często sie powtarza ze swoimi toriami.
Ma już nawet swoich naśladowców(Mark Sołonin).
Ja też truć d... potrafię ale... nie umiem na tym zarabiać
Ad vocem: Sprzedam całą kolekcję Suworowa (mam wszystkie, razem z najnowszymi: "Tatiana" i "Matka Diabła" i to w ładnych twardych okładkach).
suso, Suworowa to najbardziej chyba "Akwarium". Tom Clancy jest niezły, jak ktoś lubi takie tematy. Przechodziłem swego czasu również innych; R.Ludlum, A.MacLean, F.Forsyth.
"Akwarium" jako pierwsza rzeczywiscie dobra, potem tak jak fatman napisal, gosciu sie powtarza, powiedzialbym ze nawet jest nachalny ze swoja teoria. Przeczytalem jeszcze "Zolnierz wolnosci" i "Lodolamacz". Operacja Barbarossa jako atak wyprzedzajac to chyba jego obsesja. Zreszta obydwa mocarstwa nie ukrwaly, ze jedno chce na zachod niesc komunizm, a drugie potrzebuje wschodniej przestrzeni zciowej. Ciekawe czy gdyby Stalin zaatakowal pierwszy to teraz Niemcy chodzili b w glorii i chwale jako Ci co uratowali swiat (przy pomocy angli i USA) przed komunizmem , ale to juz political fiction
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 Re: Literatura niefotograficzna
Klasykę polecam literatury zagranicznej czyli Tomasza Manna Czarodziejska Góra. Książka długa i cudowna. Rzeczywistość przeplata się z surrealizmem. Na długie zimowe wieczory, na całą zimę.
mavierk napisał/a:
Interesuje mnie, z racji że większość z Was chwali się niebywałą znajomością nie tylko w temacie fotografii, jakie książki wg Was taki przeciętny człowiek jak ja powinien przeczytać.
Mam problem, gdyż jakiś czas temu skończyły mi się książki Siergieja Łukjanienki i od tamtej pory przestałem prawie czytać. Jakieś pojedyncze epizody z Murakami się pojawiły ale już nic nie jest takie samo..
Mam nadzieję, że ten wątek pociągnie chociaż z miesiąc żeby każdy mógł poznać chociaż kilkanaście tytułów o których wcześniej nie miał pojęcia
Jan Jakub Kolski "Egzamin z oddychania"
Zmysłowa opowieść o miłości absolutnej.
Ona, Muszelka, jako dwunastoletnia dziewczynka zagrała w jednym z jego filmów. Już wtedy wiedziała, że go kocha i że ich drogi wkrótce się połączą. Musiała tylko dorosnąć. Musiała przejść przez ręce wielu mężczyzn, dojrzeć, aby wreszcie połączyć się z nim.
A ja wczoraj przeczytalem bardzo lekka i przyjemna ksiazke:
Jacek Jendrzejczak - "Kontrabas i bumerang. Dżej Dżej na Antypodach"
Wokalista Big Cyca opisuje swoja wyprawe do Austarlii i NZ. Poleacam dla tych ktorzy sie wybieraja. I zdecydowanie dla tych co juz tam byli, mozna skonfrontowac wrazenia.
Mozer, widze ze wlasnie wrociles, wiec polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9