Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ok, postaram się jeszcze raz przeanalizować wszystko i podjąć sesnowsną decyzję, bo jak na razie juz sam nie wiem na co bardziej sie nastawić.
Chłopie, w zasadzie to nawet jakbyś w jakims pijanym widzie kupił Sony a58 to zdjecia nim zrobisz fajne (jak będziesz umiał, ale z tym to nawet Pentax Ci nie pomoże ) ... A który korpus Ci bedzie najbardziej pasował? A skąd my mamy wiedzieć.
Nie ma co sie zasadzac na te ułamkowe róznice tzw. 'jakości zdjeć' co je zobaczysz w skali piksel per piksel, kup coś i już. Trudno obecnie nabyć kompletnego bubla w tej branży. Ale jak musisz miec najlepsiejszy sprzęt to masz mocny zgryz No chyba, ze po prostu uwierzysz że masz ten najlepszy.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Lut, 2014
RB napisał/a:
No chyba, ze po prostu uwierzysz że masz ten najlepszy.
W tym szaleństwie jest metoda
Zresztą, czy taka matryca, czy inna... I tak bardzo wiele zależy od tego:
a) czy będziesz trzaskał na automacie, czy też zaczniesz dobierać sam parametry ekspozycji
b) od podpiętego szkła
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 26 Lut, 2014
Syldzymir napisał/a:
sprzedawca szybko mnie zbył prostym tekstem, że Canon 600D jest o niebo lepszy...:/
Syldzymir napisał/a:
skoro facet mówi, że nie jest lepszy od Canona...
Tak to jest bazować na opiniach "sprzedawaczy" , zwłaszcza takich którzy pentaxa widzieli tylko na obrazku. Taki to ci wymyśli wszystkie wady sprzętu którego nie ma na półce - no bo po co masz iść gdzie indziej - a on ma plan do wyrobienia. I sporo starych klamotów do wypchnięcia...
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
nie ma za dużo użytkowników Pentaxa w Polsce w porównaniu do np. Canona.
Owszem jakieś ekstremalne szkło do Pentaxa może będzie łatwiej zbyć, ale nie podstawowy zoomik.
To właśnie mozna się pomylić, i pamiętać że najwięcej uzytkowników canona - to ci którzy się na forach takich jak to nie pojawiają i "używają" wyłącznie kita. A kupują taki - bo kolega ma i podobają im się paski z czerwonym lampasem i bialym napisem EOS. Tacy kita nie kupią - chyba że rozbiją, a że zmieniających na coś lepszego też nie brakuje - to podaż kitów w canonie jest większa niż popyt.
Co do sytuacji w Pentaxie - tu łatwo sprzedać kita - sam miałem dwa i oba bez problemu odsprzedałem.
Syldzymir napisał/a:
do powyższego Nikona?
Chcesz gorszy korpus - kupuj Nikona D5200. Chcesz lepszy - bierz Pentaxa.
Matryce jakościowo podobne, tyle że w Pentaxie mniej Mpix przekłada się na krótszą obróbkę RAW-ów - bo mniej pamięciożerne są.
A że zdjecia robi się obiektywem - to polecam ci od razu zakup Sigmy 17-50/2,8 - dobre ostre szkło w obecnie znakomitej cenie - wiele stałek przy nim odpada. Jest tylko 200-300 zł droższa od Tamrona - tak często do niedawna (do obniżki ceny na Sigmę) polecany.
Za C i N przemawia uniwersalnosc. tym bardziej jak ktos ma niesprecyzowane wymagania to moze bys lepszy wybor. Pierwsze aparat zawsze kupuje sie zeby robic zdjecia "all around" czyli dokladnie nie wiadomo jakie .
A jak czlowieka wciagnie to nie wiadomo gdzie, repo, makro, drob, blyskanie, astro, czy cokolwiek innego.
Cytat:
i pamiętać że najwięcej uzytkowników canona to ci którzy się na forach takich jak to nie pojawiają i "używają" wyłącznie kita.
Zgoda jezeli chodzi o ilosc, procentowo dla wszystkich systemow bedzie podobnie.
Tak samo moge powiedziec ze najwiecej zdjec Reutersa (tych dobrych) jest zrobiona Canonem, albo ze na sportowych wydazeniach wszyscy swieca "bialymi elami". Chociaz w tym przypadku i ilosciowo i procentowo Canon bije wszystkich
http://www.steves-digicam...the_year.html#b
Przewage puszki P czy N nad C trzeba umiec wykozystac, pewnie z 90% uzytkownikow tego nie potrafi.
To nie jest akurat specjalnie obiektywne porównanie gdyż, cytując z zalinkowanego artykułu:
Take the camera ratings with a grain of salt. Though the results are indeed accurate, it needs to be considered that Reuters is a Canon company, resulting in almost all of the cameras being used in these photos being Canon branded.
komor Ja tego nie czytalem , po prostu google mi wywalilo . Chcialem tylko pokazac wage argumentow. Umiejetnie dobierajac slowa i przyklady mozna udowodnic prawie wszystko, a przynajmniej wmowic potencjalnemu klientowi ze to prawda
Chcialem tylko pokazac wage argumentow. Umiejetnie dobierajac slowa i przyklady mozna udowodnic prawie wszystko, a przynajmniej wmowic potencjalnemu klientowi ze to prawda
Jak pamiętam, a pamiętam ostatnie pare dziesiątek lat to Pentax zawsze był tym czwartym na rynku lustrzanek i to sie nie zmieniło nawet teraz.
Nie zawsze, tylko tak od końca lat 70-tych. Tylko, że udziały w rynku mają się nijak do jakości/innowacyjności produktów, a ta, z wyjątkim takiego se debiutu w cyfrze, zawsze była u Pentaksa wysoka. Do tego Pentax, będąc niewielką firmą, równolegle ciągnął kilka formatów (w tym dwa średnie), na co nigdy nie zdecydowały się firmy typowo małoobrazkowe, jak Canon, czy Nikon.
Szkła Pentaksa chcą się sprzedać, nawet jak wcale nie masz ochoty ich sprzedawać. Wiesz ile dostaje pytań na PW na forum, czy nie chcę sprzedać tego, czy innego szkła?
Jest całkiem spory popyt, jak na poziom podaży.
To jak to jest - jak ktos napisze, ze o szkla do Pentaxa trudno, to piszesz, ze to bzdura. Tu znowu opisujesz sytuacje, gdzie wyglodniali szkiel Pentaksiarze molestuja o obiektywy - czyli potwierdzasz te teze o trudnej dostepnosci.
cybertoman, opisuję sytuacje, że jak tylko coś wspomnę, że jakieś tam szkło (w tej chwili mam na myśli akurat Sigmę 18-35), zastąpi w mojej torbie jakieś tam i w związku z czym nie zmieni to wagi slinga/torby, to za chwilę mam parę PW, że gdybym chciał się pozbyć, to żebym dał znać. Tyle, że pozbywać się nie zamierzam, bo nie mam takiej potrzeby.
Wiem tylko dzięki temu, że za moje szkła dostać mogę dużo więcej niż zapłaciłem nowe i nie miałbym żadnych problemów ze sprzedażą, bo po pierwsze mam dobre, sprawdzone egzemplarze, a po drugie wciąż kosztowałyby kupującego mniej, niż nówki. Rynek używanych szkieł Pentaksa jest mały, m. in. dlatego, że jak ktoś ma dobre obiektywy, to nie ma wcale ochoty się ich pozbywać i mnóstwo ludzi trzyma je, nawet jeśli zmienią/dokupią inny system, w związku z czym Ci, których nie stać na nowe szkła chętnie łykają dobre używki i nie mają one nawet czasu powędrować na allegro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9