Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D800 problem AF - pozew zbiorowy firmy Nikon
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Mar, 2014   

kojut napisał/a:
A trzeba było Pentaxa kupić i problemu z AF-em :mrgreen: by nie było :razz:

Sam bym tego lepiej nie ujął!!! :lol:
A w razie czego - osobiście bym firmę Pentax gnębił. :wink:

Reklama

kozidron
[Usunięty]

pioroon napisał/a:
Kozi, przestań bluźnić bo trafisz hmm do nieba? :twisted:

no racja przeceniłem pentaxa :P w niektórych zakresach 70-200/100-400 czy 16-50 i na kilku stałkach powyżej 200 :P jest to co najwyżej 3- w stosunku do canona czy nikona :P

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A w razie czego - osobiście bym firmę Pentax gnębił. :wink:

ty już zrobiłeś tyle czarnego PR-u że gebels by sie nie powstydził :zalamany:

kojut 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
a widzisz kojut, bo większość to by najpierw oddała do serwisu,

Dla mmnie to oczywistość, zresztą takie założenie było autora tematu i z tym nie polemizuję:
Cytat:
Osoby te powinny skorzystać z usług autoryzowanych serwisów Nikon, aby wykazać, że wyczerpano możliwość usunięcia niesprawności a problem występuje nadal.

Zresztą też nabąknąłem o tym:
Cytat:
pokazałbym /.../ korespondencję z serwisem firmowym

widocznie niedostrzegalnie :razz:
kozidron napisał/a:
rzecznik konsumentów nie musi być najlepszym rozwiązaniem.

Ale jest najprostszym i najszybszym. Najłatwiej i najtaniej jest też tu o poradę.
kozidron napisał/a:
bo zdaje się nie do końca zrozumiałeś intencje.

To wytłumacz mi jakie są intencje anonimowego nicka z internetu zbierającego numery seryjne korpusów i adresy email... Ja wolę pozostać podejrzliwy.
kozidron napisał/a:
Poza tym nie jest obowiązkiem podawanie swoich danych osobowych na forum

Gdzie pisałem o obowiązku?
kozidron napisał/a:
nie wszyscy publicznie muszą wiedzieć o tym, że masz wadliwie działającego d800

No to nie powinno się publicznie zabierać głosu.
kozidron, z tego co pamiętam, to 007areka nie szukał osób do pozwu zbiorowego, choć opisał swój problem w miarę dokładnie. Czy sfor ma podobną przypadłość ze swoim aparatem?
kozidron napisał/a:
to fakt, pentax w końcu trafia, mimo iż nie ma do niego w systemie szybkich obiektywów, to z kundlami chodzi na 3+ w porównaniu do nikona czy canona :P

To fakt panie, to fakt... :razz:

kozidron
[Usunięty]

kojut napisał/a:
kozidron, z tego co pamiętam, to 007areka nie szukał osób do pozwu zbiorowego, choć opisał swój problem w miarę dokładnie. Czy sfor ma podobną przypadłość ze swoim aparatem?

Każdy najpierw szuka rozwiązania na swoim podwórku i stara się poradzić sobie jak najlepiej potrafi.
kojut jak do mnie trafia jakiś nowy nabytek, a sporo już szplajsu nakupowałem i sporo sprzetu się przewineło przez moje ręce, to go testuje na każdym ustawieniu aż do bólu ze zwykłej ciekawości.
Taki błędnie działający af, miałbym już wykminiony 1 dnia, jeżeli byłby to zakup internetowy, wsadziłbym jeszcze następnego dnia w ten sam karton i oddał, jeżeli odbierałbym w sklepie, byłby zwrot z powodu wadliwego działania, czekałbym tylko na trzecią niepoprawną naprawę.
Niestety w takich przypadkach trzeba pstrykać starym body a to boli.

kojut, przecietnie człowiekowi ciężko się przyznać, że jego ciężko zarobione pieniądze poszły na coś co nie działa jak trzeba i tu mogę zrozumieć rozczarowanie ale to żeby nie wyłapać tego od razu, tym bardziej że ma się za forumową mądrale to tego juz nie kumam.

Fatman73 
Bywalec

Najczęściej problem z AF w D800 jest taki, że choćby zademonstrowanie go w serwisie graniczy z cudem. Bo jak pokazać coś co w wielu przypadkach dzieje się co kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt tysięcy zdjęć ? (mam na myśli totalne rozkalibrowanie układu i przez to potrzebę ponownego kalibrowania każdego obiektywu z osobna).
Znam tylko jeden przypadek (w sumie 2 korpusy, jednego właściciela) gdzie ten problem pojawiał się co kilkaset zdjęć.

Walczyć z serwisem Nikona................ ja dziękuję, już walczyłem kilka razy. Przegrałem, straciłem kasę i nerwy. W sumie ponad rok. Od czasu D7000 nie udało mi się kupić Nikona, który by był bezproblemowy. Łudziłem się, że w przypadku D800 kontroli jakości nie oleją, bo to sprzęt "profi" więc Nikon nie pozwoli sobie na kolejne potknięcie. Myliłem się. Serwis oczywiście nie pomógł, nawet ten chwalony niemiecki. W sumie po wizycie w serwisie było nawet gorzej :( W końcu po kilku latach zrozumiałem, że przynajmniej w moim przypadku lepiej będzie po prostu zaryzykować i zmienić system. Zrobiłem klasyczne "głosowanie portfelem". Obecnie jestem bardzo zadowolony z Canona 5D3 i 6D. Autofocus w obu jest według mnie trochę słabszy niż w Nikonie D800, ale PRZEWIDYWALNY i nie "odwala mu szajba" jak to było w D800. Jak dotychczas nie mam problemów i liczę na to, że tak już zostanie.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Mar, 2014   

Fatman73, ja nie pisałem u góry o Tobie, ty swój temat opisałeś dość rzetelnie. Weź mi tylko przypomnij, czy po jakimś kolejnym serwisie padł pomysł, żeby wymienić ci puszkę na nową?

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Sro 26 Mar, 2014   

kozidron, nie nie spokojnie :) Mój wpis dotyczył ogólnej sytuacji. Chciałem po prostu to wszystko w miarę zwięźle opisać.....

Niestety pomysłu na wymianę mojej puszki nie było, nie ukrywam że w przypadku D800 poddałem się po jednorazowym serwisowaniu. Nie miałem już siły ani czasu na to wszystko.

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Mar, 2014   

... Fatman gdzie kupowałeś swój d800?

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Sob 29 Mar, 2014   

Mój był z niemieckiej dystrybucji. Kupiony w czerwcu 2012.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 29 Mar, 2014   

Dobrze, że nie zdecydowałem się na zmianę systemu.

Takie klocki... :shock:

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 30 Mar, 2014   

Fatman73 napisał/a:
Mój był z niemieckiej dystrybucji. Kupiony w czerwcu 2012.

... moj pierwszy był z polskiej, zastanawiam sie co mogło byc przyczyna takiego niemałego feleru który został wychwycony na całym świecie/z rożnych dystrybucji,

[ Dodano: Pon 31 Mar, 2014 11:13 ]
... mysle ze warto sie zapoznac odnosnie AF, i nie tylko tego felernego z d800, http://www.lensrentals.co...e-shot-accuracy

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2014   

Ja mam D800 z niemieckiej dystrybucji i jestem zadowolony. Miałem też D700 ale sprzedałem i zostawiłem sobie D800 - AF działa tak samo w obydwu chociaż wydaje mi sie że w D800 ciut szybciej ( a może to tylko siła sugestii :)

Miałem kiedyś kolegi D800 ( z pierwszych partii produkcyjnych) i byłem zawiedziony pracą AF i WB oraz tym że po 20 tyś juz farba była powycierana.
Mój obecnie ma około 40 tyś i żadnego wytarcia farby a AF działa świetnie (łącznie z bocznymi punktami AF), tak samo jak D700 z którym też nie miałem nigdy żadnego problemu może dlatego ze używam tylko szkieł Nikona? Może nowy firmware coś poprawił? Nie wiem w każdym razie jestem zadowolony.

Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy.

kozidron
[Usunięty]

vulkanwawa napisał/a:
Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy.

a otwieranie tej lampy w nikonie cię nie denerwuje ;)
Moje zdanie jest takie, że w tej klasie sprzętu wbudowana lampa nie jest potrzebna.

nienietaktak
[Usunięty]

vulkanwawa napisał/a:
Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy

o ja cie! Rzeczywiście, nie ma lampy. Dobrze, że przypominasz, bo o tym zapomniałem :D
Z Canona też farba zaczyna złazić, ale mam nadzieję, że to nie wpłynie drastycznie na jakość zdjęć.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Mnie w EL zawsze wkurzała wbudowana lampa, mimo, że rzadko robię w innym programie niż M. Ale ta wyskakująca lampa to zmora, teraz jest dużo lepiej, nic mi brwi nie przytrzaśnie ;)

Odpowiedz do tematu