Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jest oferta to warto skorzystać póki jest. Nic nie trwa wiecznie.
I tu się zgadzamy. Jest oferta, korzystajcie.
Sam u siebie tez bym z takiej chętnie skorzystał.
komisarz_ryba napisał/a:
Mozesz cene nazwac nienromalna. Mi to nie przeszkadza.
Za pozwolenie bardzo serdecznie dziękuję. Nie omieszkam skorzystać.
Co do drugiej części: czytając co piszesz mam jakoś tak wrażenie, że właśnie to Ci przeszkadza
Przecież poza tym piszę dokładnie to samo co Ty.
Że to nowe, sprawne obiektywy, że to dobra oferta itede.
Przesada.
Już bardzo dobre Sigmy 19, 30, 60 2.8 dostaniesz poniżej tysiąca każdy.
W tym Sigma 60 jest po prostu wybitna.
Systemowe stałki, zwłaszcza 45 1.8 poniżej 1500 zł, a przy tym jaka optyka!
20 1.7 też nie jest drogi specjalnie, a dystorsja i aberracja aż tak bardzo się we znaki nie dają. Poza tym, 20 mm na m4/3 to bardzo praktyczna ogniskowa.
Co do tele, to owszem, to jasne, 35-100 kosztuje sporo, no ale... nie oczekuj że takie szkło ze światłem 2.8 będzie tanie.
Chyba każdy stara lub starał się kupić raczej taniej niż raczej drożej. "Rozkompletowanych" to trzy w życiu miałem. Na każdym jakieś 20-25% do przodu. Niestety, nie z aktualnego systemu.
Przesada.
Już bardzo dobre Sigmy 19, 30, 60 2.8 dostaniesz poniżej tysiąca każdy.
Faktycznie, stalki ze swiatlem 2.8 w cenie ponizej tysiaca. Prawdziwa okazja, biore 2 kilo.
Cytat:
Systemowe stałki, zwłaszcza 45 1.8 poniżej 1500 zł, a przy tym jaka optyka!
No jaka? Samsungowe 45 1.8 to 500zl.
Cytat:
20 1.7 też nie jest drogi specjalnie, a dystorsja i aberracja aż tak bardzo się we znaki nie dają. Poza tym, 20 mm na m4/3 to bardzo praktyczna ogniskowa.
1400zl to dosc drogo jak za stalke, ale niech bedzie ze w swiecie u4/3 to okazja. To tylko pokazuje jakie napompowane ceny obowiazuja w tym systemie.
Małe dopowiedzenie, na które wszak otrzymałem oficjalne pozwolenie w tym wątku: Samsungowe 45/1.8 można w Polsce kupić za tyle.
Cena oficjalna dla tego obiektywu to w Polsce ca. 1200 złotych.
komisarz_ryba napisał/a:
1400zl to dosc drogo jak za stalke, ale niech bedzie ze w swiecie u4/3 to okazja. To tylko pokazuje jakie napompowane ceny obowiazuja w tym systemie.
Można to samo napisać inaczej:
To pokazuje, ze wypada bardzo żałować że oficjalny serwis Olympusa lub Panasonica nie psuje rynku i nie sprzedaje obiektywów teoretycznie nie przeznaczonych do sprzedaży w cenach poniżej połowy ceny oficjalnej.
Oczywiście, to tylko jeden z wielu wariantów opisania tego stanu. Tak samo jak wariant cytowany.
Bardzo dobrze. DXO twierdzi, ze Samsung jest nieco lepszy od Olka (lepsza ostrosc). Optyczne tez do niczego sie nie przyczepili.
http://www.dxomark.com/Le...___1036_0_532_0
45mm mozna porownac do 45mm Samsunga ze wzgledu na GO (tak pi razy oko Samsung powinien miec nieco mniejsza GO ale nie za duzo) i swiatlo, a do 60mm ze wzgledu na GO i ogniskowa (tyle, ze 60 to makro 1:1). Co kto lubi.
i sa zakladki (np. sharpness) ktore pokazuja wykres ostrosci w zaleznosci od przyslony.
Olek jak Olek, mozliwe, ze jak na standardy u4/3 wypada dobrze. Samsung wypada bardzo dobrze.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Maj, 2014
komisarz_ryba napisał/a:
Poza tym warto wykazac sie minimum inicjatywy i sprawdzic czesc szegolowa dla kazdego szkla
Skoro tak wnikliwie patrzysz, to pewnie zauważyłeś, że NX20 ma matrycę 20 Mpix, a GH2 - 16 Mpix? Popatrz na Optyczne.pl jak to będzie z ostrością gdy podepniesz Samsunga do bardziej porównywalnego NX10.
Sample niczego nie dowodzą, równie dobrze mogę wrzucić (mocno kropowaną) kaczkę z M. Zuiko 45/1.8, na której policzysz włoski piór - to jednak żaden test i żadne porównanie.
komisarz_ryba napisał/a:
standardy u4/3
m4/3, nie u4/3. Transliteracją greckiego ,,mi'' jest ,,m'', a nie ,,u''.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Maj, 2014
i tu widać problem systemu 4/3 z dalszym pakowaniem pikseli.
Ja szczerze polecam NX300 mam i jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o ostrość to jest bardzo dobra,lepsza od Nikona D600/610.
LINK do mojego amatorskiego mikro testu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10