Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 27 Maj, 2014
NX-300 czy E-PL5
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

Chris62 napisał/a:

Jest oferta to warto skorzystać póki jest. Nic nie trwa wiecznie.

I tu się zgadzamy. Jest oferta, korzystajcie.
Sam u siebie tez bym z takiej chętnie skorzystał.

komisarz_ryba napisał/a:

Mozesz cene nazwac nienromalna. Mi to nie przeszkadza.

Za pozwolenie bardzo serdecznie dziękuję. Nie omieszkam skorzystać.

Co do drugiej części: czytając co piszesz mam jakoś tak wrażenie, że właśnie to Ci przeszkadza :-)
Przecież poza tym piszę dokładnie to samo co Ty.
Że to nowe, sprawne obiektywy, że to dobra oferta itede.

Reklama

muzyk 

Chris62 napisał/a:
Nienormale to są ceny sprzętu MFT właśnie.

Przesada.
Już bardzo dobre Sigmy 19, 30, 60 2.8 dostaniesz poniżej tysiąca każdy.
W tym Sigma 60 jest po prostu wybitna.
Systemowe stałki, zwłaszcza 45 1.8 poniżej 1500 zł, a przy tym jaka optyka!
20 1.7 też nie jest drogi specjalnie, a dystorsja i aberracja aż tak bardzo się we znaki nie dają. Poza tym, 20 mm na m4/3 to bardzo praktyczna ogniskowa.
Co do tele, to owszem, to jasne, 35-100 kosztuje sporo, no ale... nie oczekuj że takie szkło ze światłem 2.8 będzie tanie.

RB 

muzyk napisał/a:

Co do tele, to owszem, to jasne, 35-100 kosztuje sporo, no ale... nie oczekuj że takie szkło ze światłem 2.8 będzie tanie.

A tam.... Samsung swoje serwisówki opchnie u nas po ćwierć ceny :mrgreen: Za tysiaka, no max póltora będzie.

muzyk 

Hmm, kupiłem tak Panasa 14 2.5 - nowy z "kitu".

RB 

Chyba każdy stara lub starał się kupić raczej taniej niż raczej drożej. "Rozkompletowanych" to trzy w życiu miałem. Na każdym jakieś 20-25% do przodu. Niestety, nie z aktualnego systemu.

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   

muzyk napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Nienormale to są ceny sprzętu MFT właśnie.

Przesada.
Już bardzo dobre Sigmy 19, 30, 60 2.8 dostaniesz poniżej tysiąca każdy.

Faktycznie, stalki ze swiatlem 2.8 w cenie ponizej tysiaca. Prawdziwa okazja, biore 2 kilo.

Cytat:

Systemowe stałki, zwłaszcza 45 1.8 poniżej 1500 zł, a przy tym jaka optyka!

No jaka? Samsungowe 45 1.8 to 500zl.

Cytat:

20 1.7 też nie jest drogi specjalnie, a dystorsja i aberracja aż tak bardzo się we znaki nie dają. Poza tym, 20 mm na m4/3 to bardzo praktyczna ogniskowa.

1400zl to dosc drogo jak za stalke, ale niech bedzie ze w swiecie u4/3 to okazja. To tylko pokazuje jakie napompowane ceny obowiazuja w tym systemie.

RB 

komisarz_ryba napisał/a:

Samsungowe 45 1.8 to 500zl.

Małe dopowiedzenie, na które wszak otrzymałem oficjalne pozwolenie w tym wątku: Samsungowe 45/1.8 można w Polsce kupić za tyle.
Cena oficjalna dla tego obiektywu to w Polsce ca. 1200 złotych.

komisarz_ryba napisał/a:

1400zl to dosc drogo jak za stalke, ale niech bedzie ze w swiecie u4/3 to okazja. To tylko pokazuje jakie napompowane ceny obowiazuja w tym systemie.

Można to samo napisać inaczej:
To pokazuje, ze wypada bardzo żałować że oficjalny serwis Olympusa lub Panasonica nie psuje rynku i nie sprzedaje obiektywów teoretycznie nie przeznaczonych do sprzedaży w cenach poniżej połowy ceny oficjalnej.

Oczywiście, to tylko jeden z wielu wariantów opisania tego stanu. Tak samo jak wariant cytowany.

muzyk 

komisarz_ryba napisał/a:

a jak tam z jakością obrazka?

RB 

muzyk, bez przesady, co ma być? Na pewno starczy. Wersja trochę nowsza jest tutaj
http://www.optyczne.pl/29...Wst%C4%99p.html

Samsung robi całkiem fajne obiektywy. W ogóle, całkiem fajny system.

Swoją droga, 45 MFT to bym raczej porównywał z 60 u Samsunga...

Ale przecież S ma świetną dłuższą portretówkę. 85/1.4. Tylko, że chyba jescze akurat tych obiektywów "dumpingowych" nie sprowadzili...

komisarz_ryba 
Bywalec

muzyk napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Bardzo dobrze. DXO twierdzi, ze Samsung jest nieco lepszy od Olka (lepsza ostrosc). Optyczne tez do niczego sie nie przyczepili.
http://www.dxomark.com/Le...___1036_0_532_0

Tutaj moj sampel
https://farm3.staticflickr.com/2826/10089764694_0945ec9b41_o.jpg

A tu moj inny
https://farm3.staticflickr.com/2890/13797684374_6fbd012e8f_o.jpg

45mm mozna porownac do 45mm Samsunga ze wzgledu na GO (tak pi razy oko Samsung powinien miec nieco mniejsza GO ale nie za duzo) i swiatlo, a do 60mm ze wzgledu na GO i ogniskowa (tyle, ze 60 to makro 1:1). Co kto lubi.

muzyk 

Hmm, z nie dxo wynika, że 45 Olympusa zwłaszcza od pełnej dziury pokazuje się bdb.

komisarz_ryba 
Bywalec

muzyk napisał/a:
Hmm, z nie dxo wynika, że 45 Olympusa zwłaszcza od pełnej dziury pokazuje się bdb.

DXO - Samsung sharpness 22, Olympus 20. Jak dla mnie wynika.

Poza tym warto wykazac sie minimum inicjatywy i sprawdzic czesc szegolowa dla kazdego szkla

np.
http://www.dxomark.com/Le...---Measurements
http://www.dxomark.com/Le...---Measurements

i sa zakladki (np. sharpness) ktore pokazuja wykres ostrosci w zaleznosci od przyslony.

Olek jak Olek, mozliwe, ze jak na standardy u4/3 wypada dobrze. Samsung wypada bardzo dobrze.

TS
[Usunięty]

komisarz_ryba napisał/a:
Poza tym warto wykazac sie minimum inicjatywy i sprawdzic czesc szegolowa dla kazdego szkla

Skoro tak wnikliwie patrzysz, to pewnie zauważyłeś, że NX20 ma matrycę 20 Mpix, a GH2 - 16 Mpix? Popatrz na Optyczne.pl jak to będzie z ostrością gdy podepniesz Samsunga do bardziej porównywalnego NX10.

Sample niczego nie dowodzą, równie dobrze mogę wrzucić (mocno kropowaną) kaczkę z M. Zuiko 45/1.8, na której policzysz włoski piór - to jednak żaden test i żadne porównanie.

komisarz_ryba napisał/a:
standardy u4/3

m4/3, nie u4/3. Transliteracją greckiego ,,mi'' jest ,,m'', a nie ,,u''.

dcs
[Usunięty]

i tu widać problem systemu 4/3 z dalszym pakowaniem pikseli.

24mpix na aps-c jest lepsze od 16mpix w m4/3 przy tym samym limicie dyfrakcyjnym http://alphacorner.eu/ind...trycy-dyfrakcja
i zagęszczeniu pikselami na mm.

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014   

muzyk napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

można zobaczyć np.TU i TU

Ja szczerze polecam NX300 mam i jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o ostrość to jest bardzo dobra,lepsza od Nikona D600/610.
LINK do mojego amatorskiego mikro testu ;)

Odpowiedz do tematu