Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja nie traktuje tego pola za wade, mialem pentaxy 16x i 20x. 20x porownywalem oko w oko na nocnym niebie poza miastem. Osoba ktora miala kronosa po tej konfrontacji szybko go sprzedala i kupila 20x80. Osobiscie wole 40m ostrego i dobrze skorygowanego pola niz 20m i dalej to taka jakosc ze nocne niebo to kalejdoskop. Pentaxy mozna kupic po 600 pln. Lornetki fajnie wykonane, plastikowo metalowe korpusy, niektore modele uszczelnione. Dla mnie maja za taka kase jedna wade, ciut za duzy astygmatyzm. Nie lubie tez ogromnych muszli ocznych.
Panowie, na forum .. , i z Delty też... , zacznę jeszcze raz od początku.
Mam kilka lornetek, z tego tylko jedną "na poziomie", w postaci Nikona 8x30 EII, ( kupionego zresztą tylko dlatego że akurat dostałem nagrodę jubileuszową za 25 lat ciężkiej i ofiarnej pracy, bo w życiu nie wydałbym tylu pieniędzy na lornetkę z tak normalnym obrazem, wbrew zapewnieniom o niezwykłości doznań jakie niektórym dostarcza delektowanie się nią...)
Mam też bliższą i dalszą rodzinę więc kupiłem jako prezent Deltę Discovery 8x40 i kilka dni porównywałem obie konstrukcje.
Wnioski były dwa:
1- potwierdziło się że Nikon EII jest przepłacony i jestem pewien że gdybym mógł porównać w sklepie tego kultowego 8x30 Nikona i znacznie tańszego Opticrona SRGA 8x32 to zaoszczędziłbym kilkaset złotych (ale gdzie w Polsce można je porównać?)
2- Delta Discovery reprezentuje rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Sprezentowałem Deltę rodzinie i dałem im kilka dni na porównanie. Oczywiście jako normalnie ludzie nie widzieli żadnej różnicy w jakości obrazu ! To lornetka i to lornetka, tu widać blisko i tu widać blisko. Pokazywałem że ostrość szybciej na brzegach spada, jak się zachowuje pod światło , że inne odblaski, ale odpowiedzi były zawsze że może ciut różnicy może jest, ale to zawracanie głowy (i portfela).
Za to różnicę ze starą rosyjską lornetką widzieli od razu, że ciemno , szaro i ponuro ...
No i przechodzę do meritum: mamy lornetkę Delta Discovery 16x50 (niestety nie miałem w rękach), i teraz jeśli przedłużyć jej trochę tubusy aż wyjdzie z niej 20x60, i jeśli zostanie zachowana jakość obrazu mniejszych modeli to nic innego nie jest mi potrzebne do szczęścia!
Jako uzupełnienie 8x30, bo przecież nie jako podstawowa lornetka, choć jakaś grupka początkujących też się na super-powiększenia zawsze rzuci...
I oczywiście nie będzie to "Lornetka do Astro", (bo dla "astronomów" każda lornetka jest za słaba), tylko bardziej i dosłowniej przyziemna, do obserwacji przyrody, horyzontu, gniazd ptaków na drzewach, i do okazyjnego spojrzenia na Księżyc czy Jowisza.
Nie ma dorównywać Pentaxowi tylko dać duże powiększenie tym którzy go potrzebują, za rozsądną cenę.
Jednocześnie bijąc Pentaxa na głowę polem widzenia ...
Spostrzezenia nt lornetek porro bardzo ciekawe: Opticron przewaza nad Nikonem E2...
Jedyny problem z Twoja wymarzona Discovery 16x50 to prawa fizyki. Obejrzales lornetke 8x40 o zrenicy wyjsciowej 5mm czyli taka, w ktorej producent nie musial na niczym dociskac: dal dluga ogniskowa obiektywow i dosc dlugie okulary. Jesli mialby ta sama strategie zastostosowac do lornetki 16x to musialoby to byc nie 50mm ale 80mm. Zatem tubusy musialyby byc znacznie wydluzone, sam material wzmocniony, a do tego pojawiaja sie zapewne problemy z justowaniem i ogniskowaniem przy zmianach temperatury. Oczywiscie sama soczewka 80mm jest o wiele drozsza od 50mm. Z tego wlasnie powodu Skyguidy czy Skymastery sa jakie sa ale ida wlasnie tym tropem i sa dosc popularne. To jest wiec jedyna opcja.
Druga opcja, zachowuje tubusy, a wklada nowe okulary, skracajac ich ogniskowa 2x. Wtedy wali wadami po oczach albo cena rosnie i to znacznie, bo wbrew pozorom poprawic trzeba WSZYSTKIE elemenety widoczne i niewidoczne.
Podejrzewam, ze z tych samych powodow nie zrobili nawet przyzwoitego DOD 8x30, zrenica 3.75mm. Pozostaje ci wiec zakup lornetki 10x50 jesli chcesz zachowac budzet i jakosc. Lub wywalic duzo wiecej na Nikona (tfu) Aculona, co moim zdaniem nie ma sensu bo wlasnie unaocznia jak wady sie kumuluja.
Twoja wymarzona Discovery 16x50 ...
Jesli mialby ta sama strategie zastostosowac do lornetki 16x to musialoby to byc nie 50mm ale 80mm. Zatem tubusy musialyby byc znacznie wydluzone, sam material wzmocniony...
Czy aby na pewno przeczytałeś cały wątek .... ?
Bo rozważania krążą w okolicach Kronosa 20x60, i jemu podobnych,
a nie 50'tek i 80'tek
Poza tym, na ile ja rozumiem podstawowe zasady optyki, wydłużenie ogniskowej obiektywów powoduje automatyczny wzrost powiększenia przy tych samych okularach.
Jeśli się mylę to proszę o uświadomienie
I dlatego właśnie napisałem:
mamy Deltę Discovery 16x50, to ino o kilka centymetrów przedłużamy tubusy aż wyjdzie 60 mm średnicy, i już ...,
20x60 samo się zrobiło !
A firma Barska pokazała już że takie wydłużenie tubusów i powiększenie średnicy w tej serii jest możliwe:
wiesz czym jest test latarkowy ? W Teście Discovery jest wyraźna wzmianka o za małych pryzmatach. Czy wierzysz naprawdę w to ,że za małe pryzmaty do 50 mm obsłużą 60 mm o których marzysz?
i tak nie zrobisz z niej sześćdziesiątki.
Spójrz na SkyMastera 15x70 i Oberwerka 15x70 czy Deltę Extreme z serii BA8. Mimo praktycznie takiej samej długości obu lornetek SkyMaster wykorzystuje 63mm obiektywu, a
Oberwerk 70mm. Porównaj wielkości ich pryzmatów.
Obserwatorek, chyba niejasno sie wypowiedzialem. Jak nie skrocisz ogniskowej okularu, a powiekszenie zwiekszysz 2x, to obiektyw musisz zwiększyć do 80mm żeby zachować ta sama źrenice (jakość) co w 8x40. A jak skrocisz to włączą się wady spowodowane ogolnie słabą optyka.
A ja mówię o "rozciągnięciu" 16x50 i zachowaniu jej jakości obrazu, a nie jasności !
O źrenicy nic nie pisałem, 20x60 będzie miał 3 mm, co w porównaniu z 3.75 Nikona 8x30 i 2.5 10x25 jest jeszcze wystarczające.
( Prawie 20 lat używałem w terenie na co dzień 10x25 i byłem szczęśliwy z tego powodu ... )
16x50 nie miałem w ręku, ale to już problem Delty że robiąc "lornetki dla Kowalskiego", w czym ich zdecydowanie popieram, nie robi nic aby wyjść z tymi lornetkami do tego Kowalskiego w Polsce. Inaczej mówiąc: w przeciwieństwie do myśliwych i astronomów, świadomość marki wśród przeciętnych Polaków praktycznie nie istnieje ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9