Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs wyraźnie nie lubi Canona, stąd próbuje Cię odwieźć od decyzji zakupu 5D III, ale jeśli rzeczywiście filmy są istotnym warunkiem, to warto jednak to przemyśleć. Pytanie podstawowe zaś, to czy ten AF podczas filmowania w ogóle ma znaczenie, bo jak nie, to nadal przy 5D III możemy zostać, a zastanawiać się tylko na szklarnią.
zastanawiałem się jak to ostrzenie ręczne na glidecamie sobie wyobraża (bo AF szczególnie w lustrzance w video będzie do d...)
i zaproponowałem:
-lepszego zooma do filmowania (z powerzoomem i lepszym do najazdów zakresem) od powyższych f/2.8
+ 3 jasne stałki (wiadomo po co)
W drugim, trzecim i czwartym wybiłem OP z głowy że AF w 5D III będzie dobrze działał w video (bo myślał, że tak będzie).
W piątym moim poście w tym temacie że w NX1 AF działa skokowo [co jest dodatkowo potęgowane zmianą ogniskowej podczas ostrzenia -wewnętrzne ogniskowanie nx 45/1.8]
...a w szóstym i siódmym, że w przedstawionym przez Lucas1981r linku https://www.youtube.com/watch?v=znoDaqWLt9EPark Enna nie skorzystała w A7s z możliwości wymuszenia nastawienia ostrości.
komor napisał/a:
jakie masz doświadczenie (czy dasz radę stałkami?) itd.
-do filmowania zoom to się przydaje.
Najazdy stałkami rodzą kolejny problem -ustabilizowania (nożnego) zbliżenia i
riga, a nie glidecama -bo przecież ostrość ręcznie.
zastanawiałem się jak to ostrzenie ręczne na glidecamie sobie wyobraża
Nie mam doświadczenia w wideo ale większość ujęć z glide’a, jakie teraz się robi to chyba szeroki kąt i spora głębia? Co do zooma Sony (tego parafokalnego 28-135mm) to na pewno jest to spory argument dla bardziej profesjonalnego, filmowego zestawu. Nie wiem, czy OP jest zainteresowany aż taki wąskim wyspecjalizowaniem, bo robienie tym zdjęć może być mało wygodne. A z 5D i byle stałek Samyanga czy Tokiny bardzo fajne filmy widziałem. Znowu poruszamy się na oślep, bo nie wiemy co tak naprawdę planuje pytający i czy ręczny steadycam za tysiaka i prosty glide to nie będzie wszystko, czego użyje, bez potrzeby najazdów, transfokacji, wózków itd.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Mar, 2015
Kręcenie filmów tym zoomem (Sony FE PZ 28-135mm f/4 G OSS) jest duużo bardziej wygodne niż baterią obiektywów stałoogniskowych,
czy nieparafokalnymi: Canonami 24-70/2.8, 70-200/2.8, czy 24-105/4 (szczególnie tymi f/2.8) czy (lepszą optycznie od ostatniego) Sigmą 24-105/4 OS przy ręcznym ustawianiu ostrości.
A to że to że jest cięższy http://www.optyczne.pl/po...=1232&add4=1033 i ze wskazaniem do filmowania stąd propozycja wsparcia go stałoogniskowymi.
Tworząc nowy temat byłem raczej przekonany na 5D III, lecz teraz no namieszaliście mi pozytywnie w głowie.
W 100% wiem, że budżet 25 tysięcy zł nie jest może ogromny i jakoś bardzo go wyolbrzymiam, ale za te pieniądze chcę wybrać najlepiej.
Temat strasznie "zboczył" w stronę filmowania. Dostałem tyle ogromnych i cennych rad, ale przypominam, że filmowanie nie jest nadal rzeczą pierwszorzędną. Chcę dostać jak najlepsze filmy, ale po części też nie będę kręcił codzienne, natomiast robił zdjęcia tak. Mówiąc o filmowaniu, chcę jak najlepszą jakość w ciemnych warunkach (stąd duże ISO potrzebne), sprawny AF, nawet manualny który po prostu mnie nie zawiedzie no i dobrą jakość po prostu obrazu.
Może sprecyzuję ogólnie co chcę robić, bo z tego wszystkiego nie napisałem.
- Bardzo często podróżuję, kraje europejskie, afrykańskie, dokument w takim miejscu, pokazanie go najlepiej jak potrafię. Piękne ujęcie filmowe na jakimś wybrzeżu, ogromnej polanie z nocnym widokiem na księżyc w pełni. Stąd potrzebne mi ISO + statyw + długi czas naświetlania. Ogólnie podróżując chcę zrobić zdjęcia zarówno w genialnym oświetleniu jak i w tym bardzo słabym. Stąd też myślałem o 24-70mm i 70-200mm
- Ustrzelenie nocnego nieba, pełnego gwiazd, nocnej panoramy miasta z pięknym nocnym oświetleniem - tutaj też chcę matrycę która sobie dobrze poradzi, tylko 24-70mm do takich celów jest chyba słabe i zastanawiam się czy jest sens brania tele 70-200...
https://www.youtube.com/w...YYWw&index=1267 - film może niezbyt wybitny, tutaj Canon 6D, filmik z ręki, najbanalniejszy, mało co widać, ale jak już się przyjrzeć to ISO 25.600, noc i jest prawie jak za dnia (oczywiście nie dosłownie), na takiej mocy matrycy mi zależy
Pewnie dlatego, że jest "filmy/zdjęcia", a nie "zdjęcia/filmy".
Cały czas nie odpowiadasz na moje pytania.
123pl napisał/a:
Mówiąc o filmowaniu, chcę jak najlepszą jakość w ciemnych warunkach (stąd duże ISO potrzebne),
To kup 6D
123pl napisał/a:
sprawny AF, nawet manualny który po prostu mnie nie zawiedzie
AF w lustrzankach to nowość, a MF zawodzi tyle co jego operator
123pl napisał/a:
dobrą jakość po prostu obrazu.
Wezmę smartfona czy kamerę z Chin za 200-300zł i nakręcę lepszy film niż ty aparatem Przy filmowaniu, kamera to może 10% sukcesu , a płytka głębia w filmie niepokoi mózg.
123pl napisał/a:
- Bardzo często podróżuję, kraje europejskie, afrykańskie, dokument w takim miejscu, pokazanie go najlepiej jak potrafię. Piękne ujęcie filmowe na jakimś wybrzeżu, ogromnej polanie z nocnym widokiem na księżyc w pełni. Stąd potrzebne mi ISO + statyw + długi czas naświetlania. Ogólnie podróżując chcę zrobić zdjęcia zarówno w genialnym oświetleniu jak i w tym bardzo słabym. Stąd też myślałem o 24-70mm i 70-200mm
- Ustrzelenie nocnego nieba, pełnego gwiazd, nocnej panoramy miasta z pięknym nocnym oświetleniem - tutaj też chcę matrycę która sobie dobrze poradzi, tylko 24-70mm do takich celów jest chyba słabe i zastanawiam się czy jest sens brania tele 70-200...
Rozważ zakup GH4 i nagrywanie w 4K, nawet po downstreamie do 1080p, masz obraz lepszy niż z natywnie nagranego 1080p. Z dobrymi szkłami powinieneś być zadowolony, poza tym waga, no chyba że masz tragarza.
123pl napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=I2MCJDUSk5I&list=LL_83_AXlbc-W2mu_hD3YYWw&index=1267 - film może niezbyt wybitny, tutaj Canon 6D, filmik z ręki, najbanalniejszy, mało co widać, ale jak już się przyjrzeć to ISO 25.600, noc i jest prawie jak za dnia (oczywiście nie dosłownie), na takiej mocy matrycy mi zależy
Wiesz ile to jest ISO 25600 przy filmowaniu? Znajdź kamerę, która potrafi wzmocnić o 33dB!
Filmuję Canonem 6D i pomimo, że posiadam 24-70/2.8L i 70-200/2.8L, to do filmowania używam albo stałek w tym manualnych na M42 lub 28-135 (rzadziej 24-105L) bo wygodniej i lżej używać tylko 1 szkło. Kolejna sprawa to "wygoda" filmowania lustrzanką - jak się da, to biorę kamerę lub bezlusterkowca. Jak zdarzy ci się przez pół godziny bez riga trzymać lustrzankę i filmować z ręki (bo kto by brał monopod, a wcisnąć się ze statywem nie da ) to będziesz wiedział o czym mowa. Sam rozważam zakup GH4.
6D byłby ideałem gdyby posiadał uchylny ekran i wyjście na słuchawki. Ergonomia jest do przyzwyczajenia, przeszkadza tylko pewnej grupie starszych użytkowników tego systemu.
5D Mklll jest odrobinę lepszy do filmowania, szczególnie przy kręceniu VideoRAW (poczytaj o Magic Lantern).
A7S z PowerZoomem fajna kamera do filmowania z ręki plus 4K jeśli masz drobne na zewnętrzny rekorder.
I tak jestem zdania, że filmować kamerą, a fotografować aparatem.
O. Dokładnie. Jakość bardzo fajna, ale nie wspominam o tamtych super warunkach studiowych, osprzęcie, różnych szynach itp.
Także chyba na placu boju został 6D i A7s. Problem jest taki, że jakoś nie widzi mi się 70-200mm L, nie to, że tele nie jest mi potrzebne, ale raczej coś do plenerów, panoram, nocnego nieba lepsze będzie 24-70 L + jakiś szerszy kąt...
A mógłbyś podać/ ktoś inny jakiś zestaw obiektywów zarówno do 6D i A7s, bo nie chodzi o to, że sam nie mogę, ale jest ich tyle, że jedno oznaczenie wszystko zmienia.
123pl, nie da się dla kogoś wybrać obiektywów. Normalnie jest tak, że ktoś kupuje jakiś aparat i wraz z doświadczeniem, zdobywa wiedzę na temat własnych potrzeb. Zakup z polecenia, czy mody, to zakup mało trafiony, na co przykładem jest kupowanie przez prawie wszystkich nowicjuszy systemu Canon 50mm f/1.8 II. Potem to szkło zazwyczaj miesiącami leży bezużytecznie - dobrze, że przynajmniej tanie.
Ja osobiście lubię fotografować zoomami. Nie robię tak artystycznych zdjęć, abym potrzebował stałek i nie posiadam aktualnie ani jednej z oznaczeniem L. Oczywiście jako takich mam wiele, głównie Sigm EX, ale biorę je tylko do wykonania konkretnych wcześniej zamierzonych prac.
Sensowną poradą o dobór obiektywu jest wybranie producenta czy modelu, bo nie zawsze trzeba pchać się w drogie szkła. Czasem wystarczy MF, czasem najszybszy AF, a jakość może spaść na 2gi plan, czasem jest to kwestia cięcia kosztów itd... np przy filmowaniu na 1 miejscu dla mnie jest brak winiety. Sam musisz wstępnie wiedzieć czego chcesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10