Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Monastor : dokladnie... wyglad na to ze musimy wysprzedawac Nikony i cala reszte i Canonki kupowac... bo co bedzie jak nas najdzie ochota na taki obiektyw hehe a my juz bedziemy mieli cala szafke sloiczkow :] ??
A co do ceny Sony AF DT 16-80 f/3.5-4.5 ZA Vario Sonnar T bo chyba o niego chodzi to nie jest tak iaz strasznie drogi http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/135561 .. ja rozwazam pentax 50-135 /2.8 a tez jestem amatorem-kombinatorem :] nom ale musze przyznac ze 80% amatorow napewno sie nie pokusi...
MC, ma sens, ale dla kogoś kupującego pierwszą lustrzankę z podstawowym szkłem cena jest absurdalna. Zwłaszcza, że za mniejsze pieniądze można dostać kilka bardzo przyzwoitych rzeczy, aż nadto dla amatora. Choćby na przykład Canon 17-55 F/2.8 IS albo Canon 24-70 F/2.8 L czy też odpowiedniki Nikona.
do diabła, pomyliłem szkła... cały czas miałem w głowie test 24-70 F/2.8
To nawet wygodniej bo 16-80 nie jest tak wybitny jak wspomniane szkło.
Nadal twierdzę, że lepszym zestawem od A350 z Sony 16-80 byłby 400D z Canonem 17-55 F/2.8 IS
a co sadzicie o tym obiektywie ktory jest z canonem 40d 17-85 IS USM, oplaca sie brac z nim czy lepiej samo body i cos innego kupic?
I jak jest z tym kitowym obiektywem w eosie 450d? Bo po waszych opiniach Soniaka juz odrzucilem i raczej skupie sie na wyborze jednego z nich, tylko pytanie ktorego i z jakim obiektywem....
Snoopy, jak dla mnie 17-85 dyskwalifikuje potężna aberracja chromatyczna, zwłaszcza na szerokim kącie. Lepiej chyba wybrać Sigmę 17-70 lub Tamrona 17-50 F/2.8
Dobra, to powiedzcie czy jest sens dla mnie czyli amatora ktory dopiero zaczyna zabawe z lustrzankami doplacac do 40D, czy lepiej kupic taniej eosa 450d. Czy naprawde 40d jest duzo lepszy? pod koniec tygodnia, albo w poniedzial;ek bede jechal kupic i do tego czasu musze podjac decyzje KTORY? Jezeli chodzi o obiektyw to bede bral Tamrona 17-50 f/2.8.
A jeszcze pytanie o lampe jaka mozecie polecic za rozsadna cene?
40D jest z wielu powodów „dużo lepszy” od 450D, bo to jest półeczka wyżej, jak pisali koledzy. Czy jest sens dla Ciebie, to tak naprawdę zależy przede wszystkim od Ciebie, tego co oczekujesz od aparatu i od fotografii ogólnie. Do landszaftów 40D nic Ci raczej więcej nie da, niż 450D z dobrym obiektywem, ale w zastosowaniach „reporterskich” (impreza, dzieci, ...) pewnie już tak, dzięki lepszej prędkości i ergonomii. Nie wiem czy autofocus 40D będzie się lepiej zachowywał lepiej niż 450D? Bo ponoć właśnie 450D przejął moduł AF po wyższym modelu?
Generalnie panuje opinia, że lepiej mieć dobre szkło niż dobre body, zastanów się więc, co chcesz do puszki dokupić. Jeśli na razie tylko Tamrona, to ja bym się zastanawiał nad sensem dopłacania do 40D. Z drugiej strony obecnie dzieli je tak niewielka różnica finansowa, że może warto?
Eos 450 jest teraz sprzedawana z dual kitem EF-S 18-55mm IS + EF-S 55-250mm IS, cena tez jest niezla. Czy mozecie cos powiedziec o tym drugim obiektywie? Boje sie za sam 17-50 na dlugo mi nie wystarczy.
Sorry ze tyle pytan zadaje, ale chce dokonac naprawde dobrego i przemyslanego zakupu, a nigdzie wiecej sie nie dowiem niz tutaj
Przeczytaj test tego tele 55 - 250 - raczej zabawka na 2 - 3 sezony sądząc po jego plastikowości. Twierdząc że sam Tamron Ci nie wystarczy musisz wiedzieć do czego potrzebowałbyś tego tele bo dobrej jakości zdjęć ptaków z tego nie uzyskasz, dodatkowo do tego celu jest za krótki. Jeżeli będziesz szukał czegoś do portretów to przy ogniskowej do portretu szkło to będzie za ciemne. Moja rada jest taka - bierz 40D i tego Tamrona a po jakimś czasie zobaczysz jaki rodzaj fotografii Cię interesuje i takie szkło dokupisz - jak potrzebowałbyś do ciasnego portretu to polecam Canona 85/1,8 jak zdecydujesz się na foto ptaków to tu wybór jest nieograniczony, a jak nie odkryjesz w sobie żadnej z powyżwszych pasji to do fotografii spacerowej każde szkło będzie dobre a zawsze zostanie Ci bardzo dobry jasny standard i znakomite body.
to teraz pytanie do uzytkownikow 40d i innych co troche popstrykali nim. Jezeli chodzi o wage 40d jest prawie 2 razy ciezszy od 450d, czy przy dluzszym pstrykaniu fotek nie jest to meczace ? Przez chwile sie nim bawilem i pierwsze wrazenie ze jest ciezki, ale co mozna stwierdzic przez 5 minut w sklepie jezeli chwile wczesniej bawilo sie 450
Snoopy
Gdy pierwszy raz wzięłam go po zakupie do ręki (ale to brzmi ) też miałam takie wrażenie. Hybryda Sony H7 była o wiele lżejsza.
Teraz latam z nim półtora godziny wzdłuż boiska, pstrykając zdjęcia i nie odczuwam jego wagi.
A jeszcze powiedzcie co sadzicie o Pentaxie K20d, jak sie ma w porownaniu z Canonem 40d? Jutro wkoncu jade cos kupic i na ta chwile jestem prawie ze przekonany do 40d z tamronem 17-50/2,8. Wacham sie jeszcze nad 450d tez z T. 17-50/2,8, bo za roznice bede mogl dokpuic torbe i canona EF 50mm f/1.8.
Wiec ostatecznie zastanawiac sie nad K20d czy nie warto? i ktory zestaw z Canonem wybrac?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9