Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup 10x56 lub 12x56???
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 09 Sie, 2015   

Nie wypowiem sie nt 56mm ale dla 42 tak wlasnie uwazam: dużą różnica w cenie, a znikoma lub wcale w jakości wykonania i obrazu. Na gwiazdki przez nie nie patrzylem.

Porównaj testy Arka dla starych wersji 10x42. Jaki parametr byl wyraźnie lepszy u Zeissa?

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Zrobię może tak-zamówię Kowę BD XD 12X56, a jak nie będzie dobra, to odeślę, opis wrzucę na optyczne i może na cloudynights. Kolejny będzie wtedy Swarek SLC56 15x56.... Jak mówiłem - na urodziny! :-)

kivirovi 
Optyczny

Kowa jest tak tania i lekka ze konkuruje ze Swaro 10x50 wiec warto spróbować. Bardzo jestem ciekawy wyniku bo sam chciałem tak zrobić. To byłby podejrzanie tani prezent :)

Volver 
Entuzjasta

Wiesz, tanie nie musi byc, ale rozsadne cenowo może być. Jednak priorytet to optyka i przy nieczęstym używaniu - trwałość-baaardzo dbam o sprzęty. A prezent ma przede wszystkim cieszyć, także z dobrze wydanych pieniędzy! :-) wiem, że Swarovski to wybór najlepszy, jednak bawię się myślą, że w jego cenie jest zawarta cena legendy i cały ten branding... Ostatnio skrócili gwarancje, podobnie jak Docter, ciekawe skąd te pomysły, bo nie z obserwacji konkurentów, każda z topowych marek ma swoją filozofię przyciągającą klientów.

kivirovi 
Optyczny

Swarovski to jednak też najlepsze wykonanie i najlepsza optyka. Ja brandingu w wykonaniu Swara nie potepiam. A Kowę zje on na podwieczorek. Pytanie jest tylko, czy aż tyle chcesz za nią płacić... Niestety im człowiek ma więcej lat tym więcej pieniędzy i wymagań a mniej czasu.

Volver 
Entuzjasta

Masz absolutną rację, im człowiek starszy, tym mniej czasu.... Mogę tyle wydać, ale wolę się przekonać, że taniej kilka razy, jest też kilka razy gorzej...ehh... U mnie jest tak, że od ponad 30 lat mam te same pasje, jedną z nich jest astronomia amatorska, tylko obserwacyjna. Zakup jest w pełni uzasadniony zatem.

[ Dodano: Pon 10 Sie, 2015 17:09 ]
Próbowałem dzisiaj dzwoniąc po sklepach i buszując w sieci kupić Doctera Nobilem G/A-w sumie dwie 8x56 i 15x60-NIE MA! Wymyśliłem, że kupię sobie dwie porządne porro, sprzedam Vortexa i cacy... LIPA! Zamówiłem więc Kowę BD XD Prominar 12x56... Przyjdzie, zobaczymy i podzielimy się oceną. A jak będzie jednak niefajna (czyt. brak postępu mierzonego subiektywnie odbiorem jakości obrazu), to chyba rzeczywiście tylko Swarek SLC/ Zeiss Conquest HD...

[ Dodano: Sro 12 Sie, 2015 12:12 ]
OK, dojechała KOWA BD XD Prominar 12x56. Pierwszy kontakt: Chiny, tu Arek ma rację, oczywiście, jeśli chodzi o pochodzenie.
Korpus bardzo poręczny, kompaktowy, ładnie i bez uwag obłożony gumą, bezwonną, bardzo dobrej jakości i z ładną fakturą. Sprawia wrażenie solidnej. Regulacja ostrości (plastikowe pokrętło w kolorze szaro-srebrnym) chodzi równo, bardzo cicho mlaszcze smarem, centralnie usytuowana dźwignia do regulacji ostrości w prawym okularze chodzi jakby skokowo co minimalny klik, w sumie niezły pomysł. Muszle lekko luźne, jakkolwiek są regulowane, to nie jest to poziom np. Vortexa Vipera HD 10x42 (do niego będę się odnosił). Marny pokrowiec podobny do nikonowskiego, z absurdalną szlufką na pasek-kto tak nosi 1,2 kg??? Powłoki-liczne-wygląda, że na każdej powierzchni i soczewek i pryzmatów-fioletowo-zielonkawo-złotawe? Wewnątrz tubusów kilka pyłków, cela pryzmatów z szarego metalu, mała smuga na lewym pryzmacie, wyczernienie i baffle lekko satynowe-zobaczymy czy będą odblaski i duszki. Ogólnie dobrze leży w łapce, nieco ponad kilogram sprzętu w ładnym opakowaniu dobrze się zapowiada. Osłony obiektywów i okularów na poziomie Vortex Viper HD +. Gdybym miał ocenić doświadczenia organoleptyczne, to na poziomie Vortexa Vipera HD-z małym minusem za muszle i takim samym plusem za lepsze osłony obiektywów. Optyka w kolejnej relacji.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Sie, 2015   

Niestety, jak sie dopisuje pod swoim wlasnym to nie wyskakuje na gore i juz nikt tego nie zobaczy.

Dzieki za ta opinie.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 20 Sie, 2015   

Zamówiłem Swarovski z nowej linii SL 56- SLC15x56 WB. TA-DAM! :razz:

kivirovi 
Optyczny

Ole! Ile bedziemy czekac na recenzje, znaczy będziesz czekać na lornetke?
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Czw 20 Sie, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Volver 
Entuzjasta

Będzie za 10 dni około, czekam na potwierdzenie od dostawcy. Kivirovi-dzięki za podpowiedź tego DOTa 8x56 ED. Pewnie zostanie w domu, bo fajny i tani. Wystarczająco dobry! A Swarek jak dojedzie, to go zrecenzuję. :roll:

kivirovi 
Optyczny

Oby Swarek nie doszedl w ciagu 21 dni od zakupu DOTa, bo moze go pograzyc bedzie zwrot.

Volver 
Entuzjasta

Niee...DOT niezależnie, Swar niezależnie... Ale DOT jest ok i chyba zostanie do kolekcji... :) a jak nie będzie grzeczny, to go wymienię na Swara SLC 8x56! :twisted:

[ Dodano: Pią 21 Sie, 2015 14:36 ]
Szanowni-jednak zmiana. DOT 8x56 ED wróciła do sklepu. Ma w lewym okularze taką komę, że aż się dziwnie patrzy. Widać to po bliższym, na zimno oglądzie. Sprawdziłem obuocznie i to nie moja wada wzroku. Prawy okular jest za to ok. To taki rozrzut jakościowy! Szkoda.

Wróciłem do koncepcji ultymatywnej-Swarovski SLC 56 10x56 WB i takiego sobie kupiłem. SLC 15x56 może na Gwiazdkę, albo zamiast niego - Nikon 18x70 IF WP z dobrym statywem? Ma takie pole, że przy 70 st widzenia okularów ma się podobno wrażenie "bycia wśród gwiazd"... Goornik, możesz coś o tym sprzęcie powiedzieć?? A może ktoś inny ma go? Wiem, że nie jest tak ostry jak Swar, ale ma sporo zwolenników.
Oczywiście, jak dojdzie Swar, to zaraz go przetestuję i się tym podzielę.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sro 26 Sie, 2015   

Arek ma tego Nikona 18x70. Próbowałem wyciągnąć od niego trochę informacji i wrażeń ale bez skutku. Może Tobie coś zdradzi.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2015   

Po ciężkich bojach ze Steinerem, kupiłem jako drugą....Nikona E2 10x35! No po prostu boski....nie mogłem się oprzeć w teleskopach. Wpadłem po drodze i klops, pomimo ich wysokich cen, ale szanuję fakt, że prowadzą w końcu wyspecjalizowany biznes. Dzienne obserwacje to je ono, Pane! :-) no i pobawiłem się Tropicalem ze skalą... Brak słów jak piękna to lornetka, skala dalmierzowa fajna, choć w lewym, nie prawym tubusie. Pachnie metalem, skórą, smarem i garbnikami... Muszę ją sobie kupić, tak myślę.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2015   

...ale panujesz jeszcze nad tym? :wink: Przyganiał kocioł garnkowi... :cool:

Odpowiedz do tematu