Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli liczysz na jakość obrazu jak z refraktora APO to zapomnij, może tylko Swarovski EL lub najlepsze z Zeissów Cię zadowolą. Obie te marki dają szkła fluorytowe do swoich topowych lornetek. Nie wiem czy są jakieś inne firmy używające fluorytu.
Kowa chyba ma. Jestem po pierwszych obserwacjach Nikonem M7 8x42. Nie rzucił mnie na kolana, z grubsz zgadza się z testem optycznym, na plus to mostek ma opór ok, ostrość zaczyna spadać już za 50-60 procentami pola. Jednak okulary szerkokątne dobre są drogie i cena lornetki musi być większa. Tak więc nie mam innego wyboru niż Zeiss . Ale znowu czy 42 czy 32 x 8 w którym są okulary 65 st - ostrość może szybciej spadać, jest słabszy wieczorem ale za to lżejszy i mniejszy . Więc proszę posiadaczy o opinię na temat ostrości pola tych 2 modeli / Maciek i Willy a może jeszcze ktoś /. Słyszałem że 32 ka sprawia problemyprzy nieosiowym patrzeniu. Te błędy to nie ja tylko smartfon . Wszystkie uwagi będą cenne, więcej nie będę odsyłał co zamówię to zostanie.
Zamówiłem Nikona M7 8x42 /nie zdecydowałem się na Vortexa talon - ze względu na wagę i wymiary, optycznie chyba podobny do Nikona co wyczytałem w opiniach / . Przez weekend przetestuję na ile potrafię i pozwolą warunki. Jak mi podpadnie to już pozostaje Zeiss C. 8x42 choć taki ciężki i z mniejszym polem ponadto dosyć drogi / a może Willi zechce sprzedać jak wspominał /.
Willy zdecydował się sprzedać Conquest 8x42 Może przez PW spróbujemy dobić targu. Oczywiście jeśli jesteś dalej zainteresowany.
[ Dodano: Sob 05 Gru, 2015 20:52 ]
Nie wiem czy moje wiadomości na PW Willy dochodzą więc podaję nr tel. 509210305 pozdrawiam jerzy.
[ Dodano: Sob 05 Gru, 2015 20:59 ]
Podbijam jw
[ Dodano: Pon 07 Gru, 2015 10:04 ]
Willy chyba coś z Twoją skrzynką nie tak bo nie mogE wysłać wiadomości. Napisz czy ten Zeiss to wersja HD iczy dostałeś adres.
Mam trochę analogiczny problem więc pozwolę sobie skorzystać z tego tematu - szukam lornetki 10x42. Miałaby służyć do obserwacji ptaków, konstrukcja raczej dachowa, niż porro. Optycznie chciałbym, żeby była co najmniej na poziomie VNF 8x32. Dwie ważne rzeczy - rozstaw źrenic musi być większy niż 72mm więc Nikony Monarch odpadają, i jako że noszę okulary zależy mi na regulacji dioptrii bardziej do +/- 5 niż do +/- 3.
Co do budżetu nie chciałbym przekroczyć ceny Olympusa EXWP czyli 1700 złotych. Jako, że mam VNF 8x32 myślałem żeby kupić VNF 10x42 ale moim zdaniem jest optycznie sporo gorsza. Nikony Monarch odpadają, wspominałem wyżej. Zastanawiam się pomiędzy Olympusem EXWP I 10x42, a Zeissem Terra 10x42. Czy ktoś miał może do czynienia z tymi lornetkami i mógłby je porównać? Pominąłem coś? Kowa Prominar? Jeszcze coś innego?
W zakładany budżecie mieszczą się jeszcze: Kite Toucan, Vortex Talon, ZEN-RAY ED3, MEOPTA MeoPro HD, BUSHNELL LEGEND.
Sam jestem ciekaw opinii na ich temat.
No nic ta lornetka Olympusa jest już kilka lat na rynku myślałem, że może coś ciekawego w przysłowiowym międzyczasie się pojawiło. Dzięki Marlut za pomoc, mam jeszcze kilka pytań:
- na ebayu można kupić Olympusa EXWP 10x42 za mniej więcej 240 dolarów z wliczoną w to przesyłką z Japonii. Rozumiem, że przy sprzedaży w Polsce dochodzi cło, VAT, dystrybutor też nie pracuje społecznie ale w przypadku innych modeli nie ma takiej różnicy, czasem nawet u nas jest taniej. Co to za fenomen? Bo nawet licząc ca. 960 za lornetkę, procent za przewalutowanie PayPala, potem cło 4,7% i VAT 23% to licząc wszystko z dużą górką wychodzi jakieś 1300 złotych zamiast 1700. Za lornetkę bez gwarancji oczywiście.
- przeglądając te wszystkie lornetki znalezione przez Marluta znalazłem jeszcze np. Hawke Nature Trek, czy Opticron Trailfinder i one mają różne nagrody - najlepsza tania lornetka, najlepsza do 400 dolarów, warte są coś te certyfikaty?
- i na koniec, wcześniej nie znałem wielu sklepów handlujących optyką tak je sobie oglądam i się zastanawiam ten taki przaśny styl to zamierzony efekt? Bo rozumiem, że rynek jest malutki, a tak w sumie wygląd to może rzecz gustu ale do jednego sklepu nie mogę dostać się z tabletu bo wyskakuje mi pop-up, którego nie mogę zamknąć, w innym nie mogę zadać pytania bo przepisywałem CAPTCHE ze 6 razy i za każdym razem wyskakuje mi błąd.
W "ptasiarskich" markach najlepiej zorientowany jest kivirovi.
Co do sklepów - to małe firmy prowadzone często przez ornitologów, warto napisać albo zadzwonić i pogadać. Duże firmy sprzedające sprzęt foto i lornetki mają nowoczesne witryny ale z wiedzą i chęcią pomocy bywa gorzej.
20 funa to troche przesada. Zwlaszcza ze ubezpieczona przesylka poczta to jakies 12 funtow. Zamawiajac samemy paczke z polski to 17.99 za paczke do 30,5kg. Wiec sprzedawca nie powinien doliczyc wiecej niz 10 funtow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,49 sekundy. Zapytań do SQL: 14