Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W recenzji SkyGuide 12x60 jest niepokojące stwierdzenie że apertura wydajna to 50-51. Co do innych niedoskonałości to nic mi one niestety nie mówią(co jest dla mnie argumentem za zakupem bo bym przynajmniej miał jakieś pojęcie o tym na przyszłość).Wracając do tej apertury to nasuwa mi się pytanie:czy w takim razie nie lepiej kupić EX-a 12x50 z dobrą mechaniką ogólnie przyzwoitą lornetką?Kwota o 50% wyższa ale to Nikon i nie był by dla mnie taki zakup wielkim wyrzeczeniem finansowym. No chyba że są to lornetki optycznie bardzo porównywalne do astro.
Pomyliłeś lornetki. Recenzja dotyczy lornetki StarLight 12x60. SkyGuide to zupełnie inna konstrukcja, o parametrach 15x70.
Oczywiście, Nikon EX to lornetka mechanicznie solidniejsza i trwalsza od prostych Celstronów czy StarLightów. Ale przy powiększeniu 12x i wadze ponad 1 kg obserwacje bez statywu to też będzie męczarnia. Jeśli chodzi o optykę EX to jest podatna na odblaski, ma dość słabe odwzorowanie bieli i jest tylko MC. Ale nie mając porównania z lornetkami lepszymi, powinieneś przez jakiś czas "być zadowolony". Tak jak tysiące jej użytkowników
Faktycznie.Ale ze mnie gapa. Tylko że tego SkyGuide-a chyba nie produkują już bo nie widzę go w ofercie sklepów na necie. Więc albo zdecyduję sie na wybór econo czyli 12x60 StarLight albo no właśnie albo DOT 10x56.Jednak mająć już 8-ke to wolałbym 12-ke.Jeszcze mam czas na wybór.Okazji do obserwacji nieba jakoś mało. Sie zobaczy.
Jak masz brać Starlight 12x60 to już lepiej wziąć Nikona 12x50 EX. Wbrew pozorom będziesz miał bardzo podobny zasięg gwiazdowy czyli inaczej mówiąc zobaczysz to samo co przez Starlight, a to dzięki lepszej optyce. Trudno w to uwierzyć ale to prawda. Poza tym Nikon lepiej punktuje gwiazdy i ma więcej ostrego pola a na brzegu nie ma aż takich kalafiorów jak w Starlight. W skrócie mówiąc generuje znacznie lepszy przyjemniejszy obraz. No i w kwestii mechaniki, ugięć mostka itd. to Nikon miażdży Starlighta. Kupując Nikona masz dość dużą pewność że otrzymasz dobry egzemplarz bo mają dobrą kontrolę jakościową, natomiast Stralight to trochę loteria.
A tak nawiasem mówiąc z Nikonów EX model 12x50 ma najlepiej skorygowany obraz na gwiazdach
SkyGuide 15x70 jest produkowany, tu masz link http://deltaoptical.pl/lo...5x70,d1945.html
No Panowie szacun dla Was wielki. Rozważę zatem zakup tego EX-a 12x50, DOT 10x56 ewentualnie Starguide 15x70. Kierunek z 8x40EX jako szukacz plus Starguide 15x70 jest kuszący i racjonalnie patrząc ma to sens.
Wysłany: Nie 31 Sty, 2016
Miałem w rękach Skyguida - uderzyła mnie spora dystorsja choć ładnie wykonana lornetka. Analogiczny Extreme 15x70 był o klasę lepszy ale i blisko 2x droższy. Rozumiem, że kusi cię większe powiększenie niż 10x ale na co dzień nie jest to zbyt komfortowe rozwiązanie. Mam Ex 12x50 i trudno cokolwiek zarzucić tej lornetce ale jednak po czasie częściej korzystam z powiększenie 10x. Nie powiem, kuszą mnie parametry 15x70 aby zerknąć na samolot czy którąś z mgławic ale wiem, że byłaby to lornetka mało używana. W takim razie - piszę o sobie - sensownie byłoby posiadać bardzo dobrą 10x50 (obecnie mam taką 10x42) i ekonomiczną 15x70 (nawet Celestrona).
No te klony są prawie o połowę droższe a do tego chcę dokupić żuraw. Zastanowię się jednak ale po lekturze opinii na temat DO SkyGuide-a jestem na 90% ukierunkowany na niego. Taki solidny średniak optyczny i mechaniczny.W tej cenie i parametrach sądząc po opiniach jedyny.
A jak mi to nie wystarczy to w przyszłości zaproszę Was do dyskusji o teleskopach
Pozdrawiam.
[ Dodano: Nie 31 Sty, 2016 14:34 ]
Abs co do komfortu i częstotliwości obserwacji to się z Tobą na 1000% zgadzam.No ale trzeba coś postanowić i zaryzykować. 12x50 EX byłby dla mnie bardzo ok (cena,wykonanie) ale czułbym niedosyt że za 250 pln więcej miałbym tego SkyGuide-a. Pomógł mi polaris ale przekonało mnie również to: https://www.astromaniak.p...t=37396&start=0
[ Dodano: Nie 31 Sty, 2016 14:45 ]
Abs widzę ze jesteś z okolic Rybnika więc Cię zapytam czy są jakieś polecane miejsca do obserwacji w naszej okolicy czy raczej każdy kombinuje jak może.
Wysłany: Nie 31 Sty, 2016
Co do miejsca każdy musi sobie wykroić kawałek ciemnego nieba. Czasem jest bliżej niż nam się wydaje. Ja nigdzie nie jeżdżę. Oddalam się jedynie od lamp drogowych. Każde światło przeszkadza - z domów, ulic...Fajne są leśne polanki. Mam takie miejsca w pobliżu domu ale wieczorem jakoś "strach". W Beskidzie jest dużo czystsze niebo ale miałem okazji sprawdzić.
Skyguide jest ok, jedynie ta dystorsja, podobna jak w Celestronie...ale wykonanie, powłoki, zapewne transmisja znacznie lepsza.
Witam ponownie.
Już byłem przekonany do tego Skyguide-a 15x70 ale jednak nie jest to takie proste. Człowiek jest zagoniony na co dzień i zwyczajnie boję się że to taki przerost ambicji u napalonego początkującego. A przez może 12 dni to ze dwa razy wyskoczyłem na godzinkę by coś tam zobaczyć. Mam Poradnik Miłośnika Astronomii plus Atlas Nieba i tak sobie lookam
Mam te stare Tento 10x50 i EX-a 8x40. Tento odpada, jakieś nieostre przy tym Nikonie i wcale nie widać przewagi 10x50 względem 8x40. I tak coś czuję że ciągnie mnie jednak w stronę EX-a 10 ewentualnie 12x50. Bo jest jeszcze DOT 10x56 ale jest wyraźnie droższa.Czy warto dopłacić do tej DOT 10x56 w porównaniu do serii EX? Jest ona w sumie droższa też od SkyGuide-a. Zresztą nie chcę być na przyszłość samolubem i statyw na pewno się pojawi ze względu na wspólne obserwacje familijne. Te klony 10x50 odpadają ze względu na cenę i wagę. Czy macie jakiś pomysł a może jestem ofiarą jakiegoś lornetkowego wirusa?:-)
Wysłany: Nie 07 Lut, 2016
Trudno chyba o coś nowego, sensownego. Titanium ma bardziej rozdzielczy (ostry) obraz niż Ex (jaki ma Ex - wiesz) ale gorszą mechanikę. Fajny sprzęt ale to nie będzie trwałość wybitna. Z kolei Delta ma fajny i szybki serwis (jak by co). Ex 12x50 daje możliwość lukania z ręki. Jest dobrze skorygowany, solidny. Sam używam. Na podmiejskim niebie może dać więcej niż 10x50 (też ciekawa - miałem). Z kolei 12x jest nieco chybotliwe ale daje radę z ręki. Masz jeszcze Ecotona 10x50 - ludzie piszą że lepsza optycznie niż Ex ale tej nigdy w ręce nie miałem. Inne opcje? DOT 8x56 pod ciemniejsze niebo. Roofów do 1000zł raczej nie polecam do astro.
Tak jeszcze zapytam o TS Optics 10x50 Wildlife. Czy obserwował ktoś z Was nią nocne niebo?
Bo cena ,waga, centralne ostrzenie i parametry na papierze zachęciły mnie. Gdyby jeszcze miała przewagę w optyce nad EX-em 10x50 to zdecydowałbym się na nią.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9