Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Mar, 2016
Marlut napisał/a:
Nie mówię, że Olympus jest lepszy, bo go mam, tylko mam go bo jest lepszy. Porównywałem bezpośrednio przed zakupem.
Velver oczywiście ma rację w kwestii pola widzenia, tylko w Nikonie jego brzegi są fatalne a w Olku.... słabe
Moim zdaniem Nikon Ex 12x50 jest lepszy do astronomii a Olympus do obserwacji dziennych. Akurat w tym modelu pole jest dobrze skorygowane. Za Cloudynights: 12x50 ma tyle samo ostrego pola co Ex 10x50. Na co dzień nie widzę efektu rozmytych brzegów a gwiazdki są dobrze punktowane.
Egoista [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Mar, 2016
Witam Wszystkich !
Dziękuję bardzo za merytoryczną dyskusję na temat.
Volver ma ciekawą koncepcję co do zakupu obu lornetek i odesłaniu jednej w ciągu 14 dni, niestety w moim przypadku jest to niemożliwe i muszę podjąć decyzję. Dlaczego niemożliwe? Na co dzień mieszkam w Anglii gdzie o dziwo lornetki są dużo droższe dlatego postanowiłem kupić ją w Polsce, więc 14 dni to za mało na zwrot ze względów logistycznych Abs po Twojej wypowiedzi na temat cyt: "Moim zdaniem Nikon Ex 12x50 jest lepszy do astronomii a Olympus do obserwacji dziennych" Decyzja zapadła. Marlut jak podejrzewam ma skalę porównawczą podobnych lornetek i twierdzi że Olympus, Abs że Olympus w dzień jest lepszy od Nikona, myślę że ok. 200pln więcej to niewiele w perspektywie użytkowania wieloletniego. Więc (werble)Olympus 12x50 EXPS I !!!
Proszę jeszcze o kilka odpowiedzi:
- Jak wygląda rynek lornetek czy istniej ryzyko zakupu nie oryginalnej ?
- Czy powinienem szukać modelu z konkretnej partii lub kraju produkcji (miałem kiedyś podobne kołowrotki z Japonii i Malezji i była spora różnica jakości)
- No i gdzie najlepiej kupić (jak ktoś ma % od sprzedaży chętnie wspomogę:))
Gratuluję wyboru! Lornetek nie podrabiają za wyjątkiem tzw. sentymentalnej optyki radzieckiej - tę masowo. W Chinach są produkowane wszystkie te dyskutowane sprzęty, a Chiny potrafią zrobić coś byle jak i wysłać na orbitę okołoziemską Tajkonautę!
Wysłany: Wto 22 Mar, 2016
Pierwsze modele EXPS 12x50 były made in Japan, dziś China i nic nie poradzimy. Nie wiem jak dziś, ale Japonki miały doskonałą rozdzielczość. Sądzę, że wiele się nie zmieniło. Najsłabszą stroną Olka jest pole.
Egoista [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Mar, 2016
Abs napisał/a:
Pierwsze modele EXPS 12x50 były made in Japan, dziś China i nic nie poradzimy. Nie wiem jak dziś, ale Japonki miały doskonałą rozdzielczość. Sądzę, że wiele się nie zmieniło. Najsłabszą stroną Olka jest pole.
Myślę że akurat pole ma dla mnie drugorzędne znaczenie ponieważ będę oglądał pojedyncze obiekty więc Olek chyba będzie ok. Oczywiście po zakupie i krótkim użytkowaniu napisze opinię jak pierwsze wrażenia.
Zabawa będzie przednia mam obok siebie dwa lotniska jedno obok drugiego, na pierwszym myśliwce a na drugim potężne samoloty transportowe.
Dziekuję wszystkim za pomoc !
Wesołych Świąt
i oczywiście niech moc będzie z Wami.
Marcin
Ps. Przed rozpoczęciem tematu wysłałem maila do teleskopy.pl lecz długo nie odpisywali aż do teraz dostałem maila około północy polecają Delta Optical 15x70 SkyGuide i TPL MILITARY 7x50 RF ?? Pisze to tylko jako informacje do zainteresowanych decyzja podjęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9