Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
masz racje mniej emocji, dawno powinny opaść przecież niczego innego sie spodziwać nie można
co sie zobaczy temat to przyjdzie i taki który zakrzyknie ale... "profesjonalisci przechodzą z ff na panasa"
czemu to Ty? ( ..i ty ..i ty ..- kazdy niech to przemyśli czemu on )
chyba nie musisz sie wpisywać do tej grupy propagandy, nawet jesli masz znajomego który poczynił taki grzech smiertelny;)
można taki grzech również taktownie przemilczeć, też jest taki wybór i mozna o nim pamiętać ze jest - tylko pytanie czy się chce o nim pamiętać ... może warto chcieć
Możliwa do uzyskania GO zależy przede wszystkim od tego jakie obiektywy można podpiąć, a bardzo płytka GO nie jest przy filmowaniu najbardziej pożądanym efektem - w większości przypadków jest raczej problemem. Zresztą klatka Super35 odpowiada z grubsza APS-C, a nie FF. Klatka FT jest wprawdzie zauważalnie mniejsza od Super35, ale też wyraźnie większa od Super16, więc nie przesadzałbym z tymi opowieściami o straszliwej degradacji przy przejściu na mniejszy format.
Od wielkości matrycy zdecydowanie istotniejszym jest kodek i jego przepustowość, a ten akurat w przypadku Panasoników GH zawsze był na wysokim poziomie.
.tylko ze ci profesjonaliści za bardzo nie przechodzą
Zależy którzy profesjonaliści i na czym im zależy. Są profesjonaliści, którzy używają BlackMagic, a te, mimo mocowania MFT mają jeszcze mniejsze matryce.
dobra zamnknijcie swiat w maciupkich - ciekawy jestem kiedy zacznie spijac szampany i piankę - te brudną
to rzczywiscie nie ma sensu
chyba chcecie coś zniszczyć- nie wiem kto ma w tym radoche
sami fanatycy umniejszania
jakieś oplaty czy bilety do tej grupy sie wykupuje
życze szerokiej drogi - postoję jak najdalej i popatrze jak sami własnymi rękoma gruzujcie co tylko sie da i wywozicie smieci z rozbiórki by było "lepiej"
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Mar, 2016
Z jednym się zgodzę - oglądanie filmików na YT żeby porównać jakiość czegokolwiek - przeczy zdrowiu psychicznemu...
A do profesjonalnego nagrywania służą kamery nie aparaty... mimo coraz lepszej jakości obrazu "aparatowego" wielu rzeczy nadal nim się nie da zrobić, choćby z racji ograniczonego czasu nagrania. A to co się da zrobić - można aparatem dowolnej marki - niezależnie od systemu. I nie ma znaczenia czy w ogóle jest AF i podpięcie do mikrofonu - bo poważnie filmując i tak ostrzy się albo ręcznie albo korzystając z zewnętrznego silnika, a nagrywanie dźwięku i tak robi się osobno na rejestratorze. Te dodatki przydają się może amatorom ...
Kolego tumur, nie rozumiem sporej części twoich wypowiedzi, ale nie o tym chcę napisać. Czy wiesz kto to jest profesjonalista? To ktoś, kto bierze kasę za to co robi i z mojego doświadczenia ci powiem, że ci właśnie profesjonaliści, potrafią biegać z kamerami z maciupeńkimi matrycami, czy też wszelkiej maści aparatami, od lustrzanek pełnoklatkowych, po kompakty z "łebkiem od szpilki". A z ciekawości, oglądałeś kiedyś "Emil łowca fotoradarów"? Czy przeszkadzał ci obraz z jego kamerki kiedy się sam filmuje i jest to wmontowane w program? To ma tylko matrycę 1/2.9".
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Mar, 2016
Wojmistrz napisał/a:
Czy wiesz kto to jest profesjonalista? To ktoś, kto bierze kasę za to co robi i z mojego doświadczenia ci powiem, że ci właśnie profesjonaliści, potrafią biegać z kamerami z maciupeńkimi matrycami, czy też wszelkiej maści aparatami, od lustrzanek pełnoklatkowych, po kompakty z "łebkiem od szpilki"
Współczuję ci doświadczeń, ale dla mnie ktoś biorący pieniądze za filmowanie jakimś g... to naciągacz albo oszust a nie profesjonalista. Profesjonalista to ktoś zawodowo przygotowany do wykonywania danej czynności biorący za nią pieniądze i odpowiedzialność za efekt... Szkoda że tego nie rozumiesz...
Wojmistrzu zawiodłes mnie totalnie
po kim jak po kim ale po Tobie sie nie spodziewalem
pewnie Tobie tez to obojetne i tej tez nie zrozumiesz
dziekuję za uświadomienie
napewno nie o tym kto to profesjonalista i co robi i jaki ma gust
tandeciarzy mi za profesjonalistów nie potrzeba jest ich juz nadmiar wokół
piekne filmy o niebywłaj plastyce, tonalnosci, glebi , ujrzenie prawie wrazena 3d z powodu plastyki (nie z powodu technki 3D) i tak bajerujące widza to jest gust i profesjonalizm
a nie ruszanie sie z kamera na spadochronie czy skoki na bungee czy przeskki zza węgła i nagłe najazdy i odjazdy
nie uswiadamiaj mnie w niczym wiecej mam juz dość , nie chce nawet tego słuchac bo sie niedobrze robi
Ostatnio zmieniony przez tumur Pią 04 Mar, 2016, w całości zmieniany 3 razy
czemu nie znalazłes tych innych ?
odpowiedxz jest prosta bo nie chce
a telewizyjne nie znaczy ze to najlepsze - można kręcic dzienniki tam plastyki nie potrzeba, trzeba ostrości i obietywów łatwych i szybkich z jak najłatwiejszą matrycą do wywiadu np
a ille to jest 2/3 cala w formacie 16:10
a ile to jest micro 4/3 w formacie 16:9 jaki chcemy
zreszta mam to w d..e, chcecie zburzyc świat to sobie burzcie
z .... jak to mowią sie nie dyskutuje
powinienes pracowac w propagandzie a nie w filmach - sam mistrz goebels by sie uczył
pomysl nad zmiana roboty na marketing - ponoc niezle płacą za pranie głow licząc od łebka na masach dobrze sie wychodzi
P.S.
dziekuje Andrzejowi M w mojej ocenie (choc to dla wiekszosci nic warte) ma chłop gust
czyli to co najwazniejsze to zachował w tym chorym świecie
i zdrowy rozsądek
w takich ludziach nadzieja ze tym którzy chcą wszystko rozpirzyc sie nie uda
az strach tu komu podziekowac bo jeszcze uzbnaja go za wroga publicznego nr1
kto nie trzyma z mikrowcami ten dostaje po łbie raz dwa , trzeba mieć odwage nie ma zmiłuj tutaj
Których innych? Przecież to Ty usiłujesz bronić bzdurnej tezy o profesjonaliźmie sprzętu zależnym od wielkości matrycy.
tumur napisał/a:
a telewizyjne nie znaczy ze to najlepsze
Najlepsze do czego? Pytanie brzmi, czy są profesjonalne, czy nie.
tumur napisał/a:
a ille to jest 2/3 cala w formacie 16:10
W formacie 16:9, bo taki jest standard telewizyjny, to ok. 9.6 mm w poziomie.
tumur napisał/a:
a ile to jest micro 4/3 w formacie 16:9 jaki chcemy
Matryca 4:3 miewa w poziomie nawet 17.3 mm, APS-C (o ile nie ma cropa w trybie filmowym) do 23.6 mm, APS-C w wersji Canona 22.3 mm. Filmowy format Super 35 ma 24.9 mm.
BTW, czy 645Z, dzięki swoim 44 mm w poziomie, jest choć trochę bardziej profesjonalnym narzędziem do filmowania?
tumur napisał/a:
zreszta mam to w d..e, chcecie zburzyc świat to sobie burzcie
z .... jak to mowią sie nie dyskutuje
To nie ma nie wspólnego z "burzeniem" czegokolwiek. Brednie należy zwalczać, jeśli to forum ma utrzymać choć namiastkę dawnej świetności.
tumur napisał/a:
powinienes pracowac w propagandzie a nie w filmach - sam mistrz goebels by sie uczył
pomysl nad zmiana roboty na marketing - ponoc niezle płacą za pranie głow licząc od łebka na masach dobrze sie wychodzi
Widzę, że dyskusja na argumenty nie jest Twoją mocną stroną. Pdobnie jak poprawne formułowanie myśli.
tumur napisał/a:
dziekuje Andrzejowi M w mojej ocenie (choc to dla wiekszosci nic warte) ma chłop gust
czyli to co najwazniejsze to zachował w tym chorym świecie
i zdrowy rozsądek
w takich ludziach nadzieja ze tym którzy chcą wszystko rozpirzyc sie nie uda
Brawo, znalazłeś sobie godnego "poplecznika".
tumur napisał/a:
kto nie trzyma z mikrowcami ten dostaje po łbie raz dwa , trzeba mieć odwage nie ma zmiłuj tutaj
Nie obchodzi mnie m4:3. Nie trawię bzdurnego bełkotu.
Jak widać kompletnie nie rozumiesz o czym mowa. To nie rozmiar matrycy determinuje profesjonalizm sprzętu, a już z całą pewnością nie rozmiar matrycy jest tu najważniejszym czynnikiem. Do tego, profesjonalne zastosowania są różne i narzędzie należy dobierać pod konkretne wymagania, dlatego nawet na planie jednego filmu, czy teledysku, mogą znaleźć się zarówno duże origowane kamery filmowe, jak i lustrzanki/bezlustra, czy kamery "sportowe", choć połączenie tych materiałów bywa wyzwaniem w postprodukcji. Bełkoczesz o sprawach, o których masz zerową wiedzę.
Z Twoich wypowiedzi wynika jasno, że za najbardziej profesjonalny sprzęt do filmowania należy uznać ten z największą matrycą. Najbardziej profesjonalnym jest więc 645Z. Bez wątpienia.
[ Dodano: Sob 05 Mar, 2016 01:21 ]
tumur napisał/a:
równie skutecznie można dyskutowac z dynią
Rzeczywiście, da się zauważyć.
tumur napisał/a:
nagraj swój filmik boxem czrnym czy zielonym i szukaj w rodzinie zachwytów ....swojej rodzinie
Aaa, to Ty mówisz o "profesjonalnych filmikach dla rodziny"... No faktycznie, tu wymogiem może być przynajmniej te 22.3 mm, żeby plastykie było widać... Bo panie, plastykie, to z takiej matrycy widać nawet przy kitowym obiektywie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10