Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nocna klasyka-Volvera rozterek ciąg dalszy...
Autor Wiadomość
Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Mar, 2016   

Nie, było nawet dobrze (52,5*) ale bez rozglądania.
Przy okularach 64* w 7x36 nie mam nawet takiego wrażenia, choć pole widzenia jest bardo duże, dopiero 70* w EII daje efekt "bycia w obrazie"

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Mar, 2016   

Marlut, to pewnie kwestia punktu odniesienia. Podejrzewam, że jakbym spojrzał przez EII to Vixena przyrównałbym do dwóch dziurek od kluczy. Niestety nie miałem jeszcze takiej przyjemności.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Mar, 2016   

Monastor, może nie aż tak, faktem jest jednak, że człowiek szybko się przyzwyczaja do lepszego.
Musisz uważać bo EII uzależnia ;)

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 14 Mar, 2016   

Mam Vixena i EII, porówniałem teraz Vixena do Nikona SE12x40. Jednak Nikon SE ma minimalnie większe pole AFOV od Vixena Foresty, nie jest to dużo, ok.10% więcej. Ale ma okulary bodajże 60 stopni, czyli 20% większy kąt od 49 stopni Vixena, a pole postrzegane subiektywnie chyba nie jest wprost o 20% większe. Pokręcone to nieco... Natomiast wieczorne obserwacje SE przywołały porównanie miażdżące dla Vixena w kategorii zachowania na brzegu pola. Oj zabolało... Nie mnie-Vixena Forestę! Jak dojedzie Ultima 8x56, to podumam, czy będzie rodzeństwo, czy nie w domu.

Marlut 
Optyczny

Pozorne pole widzenia najwyraźniej nie wynika z samego pola okularów. Wydaje mi się, i muszę to sprawdzić, że w 8x30EII jest ono większe niż 10x35EII.

Volver, nie chciałem psuć przyjemności, ale od początku się zastanawiałem po kiego Ci ten Vixen. Po drugiej części opisu już miałem pewność, że go odeślesz. Jest to prawdopodobnie dobra lornetka w swojej klasie, ale skoro miałeś Swarka, a używasz SE i EII, to jest jednak inna klasa. Wybór w astro 50mm moim zdaniem jest prosty: Fujinon / Docter albo BA8.
Ultima to piękny klasyk, ciekawe jak będzie z optyką.

Volver 
Entuzjasta

Marlut - prorok z Ciebie, czy co? - odpowiedź jest tak samo skomplikowana, jak powody posiadania przez nas kilku lornetek... Chcę coś nocnego (mam źrenicę ponad 7 mm), porro, lekkiego do delektowania się niebem, gdy czasami bywam poza Krakowem w sezonie wiosna-lato. Lekkie, bo jak wpadnę w Drogę Mleczną, to lubię się pouczyć i powłóczyć, zatem nie wiem, czy FUJI/ BA8 nie są zbyt ciężkie. Poza tym nie służy jakoś moim oczom IF, wolę centralny. Vixen był na przystawkę, poza tym ciekawiła mnie ta lornetka od dawna po bardzo dobrych recenzjach na cloudynights. Foresta jest dobra. A Ultima jak piszę w innym wątku - będzie i do "mania" i do używania w suche dnie. Bo szkoda jej-taka ładna. :cool:

Marlut 
Optyczny

Jestem zawodowym doradcą, choć w zupełnie innej branży, więc potrafię słuchać, taka praca ;)
Odpowiedź jest prosta – różne potrzeby – różne lornetki. Specjalistyczne. O 7x50 BA8 powiem po raz kolejny - ich waga nie przekłada się na komfort obserwacji, a ostrość ustawiasz raz -po zakupie na ewentualną wadę wzroku i nie ruszasz więcej w przedziale 30~50m do nieskończoności. 5-o letnie dziecko jest w stanie korzystać z tej lornetki.

Clipboard01.jpg
Plik ściągnięto 6173 raz(y) 67,2 KB

Volver 
Entuzjasta

Marlut! Kusisz i kusisz i skusiłeś mnie na Zenka 7x36, myślę, że będzie fajny do wszystkiego. Do nieba będzie Ultima i SE. EII do wszystkiego co miłe, ale go mi szkoda narażać trochę. Nie zawsze się nada.
Jeśli bym chciał tego typu spore porro, to pewnie poszedłbym w Fuji 7x50 w wersji bez gumy, bo te mi się nie podobają za bardzo. Ale mam wątpliwości co do IF jednak, oczkom moim to nie służy, niestety... ale kto wie? Jak mnie coś napadnie? Foresta wróci do sklepu. Ale było miło ją poznać, jak to się mówi... :idea:

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Volver napisał/a:
było miło ją poznać, jak to się mówi... :idea:

Tak właśnie kulturalny człowiek powinien powiedzieć ;)

Masz już Ultimę?

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Tak, mam Ultimę. Fajna! Teraz ją macam i badam... opiszę w wątku o tej lornetce swoje obserwacje i wnioski. Śliczna!

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Maj, 2016   

Wpadła mi jeszcze w oko lornetka Vixen New Foresta 8x56, dość lekka z polem 7,2 stopnia. Może być ciekawa.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 17 Maj, 2016   

Czytałem ogólne wypowiedzi o niej w necie i są pozytywne, zamów, zrecenzuj, a potem kup porro 7x50... :mrgreen:

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Maj, 2016   

Oglądałem w sklepie kilka lornetek: Vixena New Foresta 8x56 DCF, Steinera Ranger 8x56 porro, WO 10x50 ED i .......Nikona M7 10x30 ;)

Vixen całkiem przyzwoity pod względem materiałów i wykonania, z bardzo dużym polem widzenia, widoczną AC i ogromną dystorsją. Obraz jasny, kontrastowy i przyjemny. Dobre muszle z dużą regulacją i komfortowy ER. Lornetka jest dość długa, wydaje się też znacznie cięższa niż wynika ze specyfikacji.

WO dla odmiany wydaje się lżejsza, sprzęt znany od lat więc nie ma o czym pisać. Spodziewałem się większego wrażenia szerokości obrazu. Ogniskowanie indywidualne w dziesiątce raczej przekreśla ją w zastosowaniach dziennych.

Steiner zgrabny, bardzo poręczny, lekki ale z małym polem widzenia i muszlami które uniemożliwiają obserwację w okularach, trzeba by kupić jakieś inne albo obciąć :(

Monarcha szybko oddałem, pozostaje mieć nadzieję, że wersja 8x30 jest znacznie lepsza.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 18 Maj, 2016   

No i sam widzisz...nie ma fajnej lornetki w tych parametrach i budżecie, lipa Panie. Masz jak ja rozterki.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 19 Maj, 2016   

Volver napisał/a:
Czytałem ogólne wypowiedzi o niej w necie i są pozytywne, zamów, zrecenzuj, a potem kup porro 7x50... :mrgreen:
pozostaje tylko kwestia TS czy WO ;) W Teleskopach twierdzą, że William ma trochę lepsze powłoki więc może warto te 300zł dopłacić.

W każdym razie, na urlop jadę z dodatkową walizką, potem zobaczymy.

70-1.jpg
Plik ściągnięto 5498 raz(y) 214,02 KB

Odpowiedz do tematu