Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No tak, konno też zaczynają jeździć, niektórzy zapaleńcy. Jest ich niewielu i nie zmieni to ogólnenego trendu. Na razie w komunikacji jest nim samochód klasyczny a w fotografii - cyfra. Ja osobiście nie powrócę do analogowej fotografii zupełnie chyba z lenistwa. No może jeśli któreś z wnucząt mnie o to porosi? Sprzętu się nie wyzbyłem i posiadam kilkanaście różnych aparatów jak i powiększalniki z głowicami korekcyjnymi i pozostałymi szpargałami. Najstarsza wnuczka trochę się tym interesuje ale raczej filmowaniem cyfrowym. Dostała ode mnie na 18--tkę analogową kamerę 16 mm to może się tym zarazi bo przyjęła ją entuzjastycznie? Nie wiem czy film do takiej kamery jest jeszcze do zdobycia?
Tacy byli zawsze , teraz to już raczej tacy których na to stać... Mam wrażenie że podobnie jest z analogową... nie każdego stać na cały sprzęt , filmy, chemię, papier... Z filmowaniem to jeszcze gorzej - gdzie to teraz wywołać... w koreksie rolki 30m nie wywołasz...
Filmy trzeba by wołać samodzielnie. Kiedyś wołałem w takim ruskim koreksie podobnym do miny przeciwczołgowej ale to były filmy 8 mm. To znaczy 16 mm ale na małych szpulkach. Chyba to było 15 m? Do koreksu wchodził cały. Tego koreksu już nie mam bo był z bakelitu i pękł po upadku.
... Najstarsza wnuczka trochę się tym interesuje ale raczej filmowaniem cyfrowym. Dostała ode mnie na 18--tkę analogową kamerę 16 mm to może się tym zarazi bo przyjęła ją entuzjastycznie? Nie wiem czy film do takiej kamery jest jeszcze do zdobycia?
Przepraszam Cię, ale taki prezent wydaje mi się kontrowersyjny. Bo zamiast rozwijać u młodej osoby umiejętność robienia ujęć filmowych, możesz nieopatrznie rozwinąć zainteresowanie muzealnictwem lub co gorsza fizyką. Oczywiście przy dużej dozie uporu można doprowadzić do naświetlenia i wywołania kawałka filmu, ale porównanie z dokrętką wideo z przeciętnego aparatu cyfrowego może się okazać druzgocące dla filmu ze starej kamery 8 mm lub nawet 16 mm.
Ja też nie miałem. Kupiłem dopiero po likwidacji pewnej firmy za jakieś głupie pieniądze. Kupiłem też wtedy kilka aparatów analogowych. Sam nie wiem po co? Bo mi się podobały?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Maj, 2016
Preskaler napisał/a:
Kupiłem też wtedy kilka aparatów analogowych. Sam nie wiem po co? Bo mi się podobały?
Podobać, to oczywiste ale pewnie bardziej wspomnienia z przeszłości jak to głodnym wzrokiem patrzyłem na Prakticę i Pentacona six leżące na wystawie pewnego sklepu w Preszowie. W tym czasie były one poza moim zasięgiem finansowym a u nas w Polsce zupełnie nie docierały do sklepu bo rozchodziły się wczesniej. A teraz je mam!
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Maj, 2016
Preskaler napisał/a:
w Polsce zupełnie nie docierały do sklepu
Znam... moja pierwsza lustrzanka to Zenit E... do niego "miałem do dyspozycji" różne szkła od Prakticy a to klubowe, później SAF-owskie i służbowe. No i nie mogąc kupić niczego lepszego - kupiłem w 79 roku pierwszego Canona AT1 ze szkłem FD 50/1,4. Całe 400$ ! Ile to było pensji?
Podobać, to oczywiste ale pewnie bardziej wspomnienia z przeszłości jak to głodnym wzrokiem patrzyłem na Prakticę i Pentacona six leżące na wystawie pewnego sklepu w Preszowie. W tym czasie były one poza moim zasięgiem finansowym a u nas w Polsce zupełnie nie docierały do sklepu bo rozchodziły się wczesniej. A teraz je mam!
W pierwszym roku pracy po studiach udało mi się w normalnej Foto-Optyce, chyba na Świętokrzyskiej, normalnie kupić Pentconsixa jeszcze zanim zdrożał trzykrotnie. Była to oczywiście epoka wczesnego Gierka. Mam go do tej pory, ale z cyfrowymi to raczej przegrywa.
W tamtych czasach to taki Canon był jak teraz Porsche.
Tak w Warszwie jeszcze można było coś upolować ale nie na prowincji. Każdy wyjazd do stolicy kończył się katastrofalnym przekroczeniem budżetu. C. Składnica Harcerska była moją Mekką.
Chyba lekka przesada, bo 400$ za wczesnego i środkowego Gierka to raczej pół Syrenki.
Kontynuując swoje wspomnienia nadmienię, że kupiwszy sobie sprzęt fotograficzny skupiłem się niedługo potem na fotografowaniu współmałżonki, a natępne aparaty kupiłem już w ustroju kapitalistycznym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10