Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wielka ściema na forach fotograficznych
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 01 Maj, 2008   

moon, imputujesz komuś (nie po raz pierwszy zresztą), że zmodyfikował zdjęcie, mimo, że mówi Ci, że tego nie zrobił i opisuje jak je wykonał... Jak byś takie zachowanie określił?

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Nie bardzo rozumiem wogóle o co wam chodzi z tym zdjęciem? Jest takie jakie jest.
Boczne ostre światło i czas rzędu 1/400 s sprawił że k1caj się troszke nam rozmazał. Dotego pomiar ostrości zosał wykonany na tle, przy ogniskowej 18 mm i dlatego wygląda tak jak wygląda...

zerknijcie tu link

Umiejętność ustawienie oświetlenia, przemyślana kompozycja ujęcia. Oraz nie zaprzeczalna umiejętnośc posługiwania sie photoshopem bądź innym progiem, nie muszą odrazu sprawiać że określimy zdjęcia mianem fotomontażu.

A co powiecie na zdjęcia wykonane za pomocą multiekspozycji? też to jest dla was fotomontaż?

k1caj_ns 
Optyczny

Mnich dzięki za analizę bo mniej więcej wiem co powinienem poprawić. Są to moje pierwsze zdjęcia wykonane czymś lepszym niż nokia n 95 dlatego są jakie są. Czy tutaj na forum jest jakieś miejsce gdzie można dodać swoje zdjęcia i prosić o komentarze i jakieś instrukcje?? Czy może jest jakieś inne forum tego typu?

Bardzo mi zależy na tym żeby wiedzieć jakie błędy popełniam bo tylko wtedy mogę je poprawić.

Fakt faktem zdjęcie niebyło robione przeze mnie a ostrość ustawiałem ręcznie.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Optyczne, to raczej strona typowo techniczna, testy opinie o sprzęcie.
Nie mamy działu w którym umieszczamy zdjęcia, jednak możesz opisać swoje problemy i napewno uzyskasz wyczerpujące odpowiedzi od doświadczonych fotografów. Chociaż jak wiadomo jedno zdjęcie mówi więcej niz tysiąc słów.

Jeśli szukasz porad, unikaj onephoto.net- zjedzą cię jeśli jesteś początkującym.

Ja polecam dokładne przeczytanie instrukcji od aparatu. a potem poszukanie poradników dotyczących fotografowania w sieci, bądź w księgarni. Jest na polskimrynku kilka cikawych pozycji mówiących o kompozycji, ekspozycji i ogólnie fotografi. Zajżyj do działu warsztat

Przedewszystkim instrukcja :)

[ Dodano: Czw 01 Maj, 2008 20:29 ]
I jeszcze jedno, najważniejsze!
Należy dużo robić zdjęć, i oglądać zdjęcia innych fotografów.
W tym wypadku onephoto.net sprawdzi się całkiem dobrze :)

moon
[Usunięty]

Jadd75 widzę, że zgłębiasz moją "twórczością” na forum. Znajdź informację na forum, gdzie napisałem, że obróbka zdjęć w programach graficznych jest niedopuszczalna. Wyjątki konkursy, gdzie w niepisanych regulaminach wyklucza się określone sprawy.
Jest powiedzenie „wątpliwości nie ma tylko idiota” Pamiętam przypadek, kiedy mówiłem o możliwości poprawki zdjęcia w programie graficznym. Ale nie był to zarzut, a rozmowa na temat zdjęcia.
Bajeczkę o kompresji pominę i dziś drugi raz pisałem o tym z k1caj_ns. Jeśli 3 razy na 144 wiadomości napisałem o możliwości użycia programu graficznego na pokazanej fotce, i ktoś to wytyka , to szkoda gadać.
Tak jak napisał jeden z forumowiczów: Ja bym się tak bardzo problemem obróbki czy manipulacji w fotografii nie przejmował. To jest wybór indywidualnego artysty i może to być jego kredo artystyczne Tak jak są różne rodzaje malarstwa, podobnie i fotografia ma wiele odmian, w tym takie, gdzie obróbka jest podstawowym "narzędziem pracy”.

marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008   

Arek napisał/a:

Do tego dochodzą fanatycy, którzy działają charytatywnie i ich jedynym celem jest udowodnienie, że sprzęt, który oni akurat kupili jest najlepszy na świecie. Bo gdyby okazało się, że nie jest, to sugerowałoby, że oni
wybrali źle. A przecież ONI się nie mylą.

Cholera Arek, wiesz że ten problem chyba mnie dotyczy? :shock: Przyznaję się bez bicia :shock: Ale od czasu do czasu przyznaję że zrobiłem błąd przy zakupie :mrgreen: aż odetchnąłem :roll:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008   

Przypomnijcie sobie że rozmawiamy o fotografii cyfrowej to wiele wyjaśnia i samo się tłumaczy.

Allan 
Maniak

Wysłany: Sob 03 Maj, 2008   

A najlepiej jak kiedys aparat bedzie mial nozki, wyslemy go do lasu, sam sobie zrobi zdjecia,
wroci przed obiadem, podlaczy sie do printera, wydrukuje i wtedy bedziemy mogli powiedziec
ze nie bylo zadnej ingerencji z naszej strony.
Tylko kogo wtedy uszczesliwimy? i czy oto nam chodzi?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

AllanVirtual Reality jest juz blisko- co stwierdzam z wielkim smutkiem. Martwi mnie też że aby dotrzeć do młodych ludzi z jakimś przesłaniem trzeba wykorzystać do tego multimedialne sztuczki. :(

k1caj_ns 
Optyczny

Mnich chodzi Ci o jakieś konkretne przesłanie? Mógłbyś podać przykład?

Ja to widzę tak że era jak to ładnie nazwałeś wirtualnej rzeczywistości nadeszła z chwilą pojawienia się komputerów w każdym domu i prostym dostępem do internetu. Bo są młodzi ludzie którzy czerpią z tego jakieś pozytywne wzorce a są i też tacy którym robi się woda z mózgu.

Żal czasami patrzeć a tak abstrachując troszkę od tematu to śmieszna kreskówka jaką są Włatcy Móch jest w pewnym stopniu odzwierciedleniem rzeczywistości i to już niejest w tym momencie śmieszne tylko smutne.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

k1caj_ns napisał/a:
Bo są młodzi ludzie którzy czerpią z tego jakieś pozytywne wzorce a są i też tacy którym robi się woda z mózgu.

Wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem. Musimy się tylko nauczyć racjonalnie dawkować. Prawdziwe życie to nie tylko zmysł wzroku i słuchu. Smak , zapach dotyk. tego nie doświadczysz z internetu. A siedze nie przed komputerem/telewizorem i w ten sposób marnowanie całego dnia jest coraz popularniejsze.
Wraz z rozwojem interentu, przemysłu komputerowego itp, stopniowo zanikła w nas chęć poznawani świata w inny sposób. Dziś prawie wszystko można znaleśc wpisując hasło w google, a nie wielu juz umie poruszać sie po bibliotece. Tłumaczy to tempo w jakim toczy sie nasze codzienne życie. Pisze te słowa w trosce o przyszłośc pokoleń zinformatyzownych, bo co będzie jeśli zabraknie energii elektrycznej? Za braknie też podstawowych umiejętności?
:)
Do młodych ludzi sam nic nie ma, bo jestem jednym z nich- choć jutro kończe dwadzieścia trzy lata- a skrajne zachowania traktuje jako margines.

Allan 
Maniak

Niestety,
Moi synowie (13 i 9) nie potrafia sobie nawet wyobrazic swiata bez komputera.
Nie wierza mi ze w czasach mojego dziecinstwa takiego slowa nawet nie bylo.
Komputer, komorka - oni sie z tym urodzili i brak tych rzeczy jest dla nich abstrakcja.
- Tato, a jak miales 8 lat to na jakiej konsoli grales?
I az mi glupia sie przyznac ze gralismy na asfalcie kapslami od piwa :lol:
Ale sie przynajmniej nie nudzilem tak wiele jak nudzi sie dzisiejsze pokolenia bo wiedzialem jak
zorganizowac sobie zajecie uzywajac srodkow ktore dala nam natura
A one byly wszedzie naokolo, nie trzeba bylo po nie isc do sklepu i nic nie kosztowaly.
Ostatnio zmieniony przez Allan Pon 05 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

k1caj_ns 
Optyczny

Ja uważam że ktoś powinien próbować coś z tym zrobić ... Sam mam 19 lat i pierwszy komputer dostałem w wieku 9 lat ale wtedy niebyło mowy o tym żebym siedział przed telewizorem czy komputerem dłużej niż godzine.

Wtedy miałem do rodziców pretensje ale teraz ich rozumiem i wiem że mieli racje wysyłając mnie na treningi piłki nożnej itp... Problem jest też trochę w tym że rodzice często są tak zabiegani że niemają czasu na spacer czy wspólny wypad gdzieś ze swoim dzieckiem. Najprościej jest kupić wypasiony komputer kilka gier i ma się dziecko z głowy.

Dlatego aż miło się czyta posty na tym forum osób które łączą swoją pasję jaką jest fotografia ze spacerami i chęcią spędzania wolnego czasu z rodziną. To bardzo fajne i dobrze świadczy o nich. Bo pieniądze niesą w życiu najważniejsze (no chyba że się zbiera na C 70-200 / 4L :twisted: )

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

k1caj_ns napisał/a:
Problem jest też trochę w tym że rodzice często są tak zabiegani że niemają czasu na spacer czy wspólny wypad gdzieś ze swoim dzieckiem.

To prawda, ale wystarczy poświecic dziecku lub drugiej osobie chocby 10-20 minut... to przecież nie jest tak wiele? Więcej czasu rodzice spędzają przed telewizorem... dużo więcej

k1caj_ns 
Optyczny

No dla chcącego nic trudnego. Idąc na łatwizne tak naprawdę utrudniają sobie życie tylko w tej danej chwili jeszcze o tym niewiedzą. Trochę tak zaczynamy uogólniać może i to niejest dobre bo ktoś może się poczuć urażony ale z tego co zaobserwowałem to rzeczywiście tak jest

Odpowiedz do tematu