Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
anatol1, zależy do czego ma służyć ta lornetka. Gdybym miał mieć tylko jedną do astro stawiam na 7x50 BA8 w klasie popularnej albo Fujinona FMT-SX w docelowej.
Mając 7x50, jako dodatkową 8x32 lub 10x42 w zależności od zastosowań.
8x42 wydaje się lornetką uniwersalną, ale do astro jest zbyt ciemna, do kieszeni za duża, a na ptaki ma zbyt małe powiększenie. To oczywiście moja opinia.
8x42 jest zbyt ciemna do astro? Mam nadzieję że żartujesz. Przecież to jedne z najlepszych parametrów dla przeglądowej z ręki lornetki astro. Duża źrenica, przyjemne powiększenie 8x (nie drga z ręki tak jak 10x), spory wybór szerokokątnych modeli (Olympus DPS I, Nikon EX, Levenhuk Sherman PRO, Monarch HG, Victory SF, Swarovski EL SV itd. itd.)
Wysłany: Wto 17 Sty, 2017
Nie można też zapominać o wieku Anatola1. O ile jest młody to do astro może być 7x50 lub 8x56, natomiast jak jest po 40-tce to lepsze będzie 10x50. Niemniej jednak najlepiej, żeby zmierzył sobie źrenicę i ten parametr wziął pod uwagę przy dokonywaniu ostatecznego wyboru.
widoczek, wiesz, że nigdy nie żartuję w tak poważnych sprawach
Jeśli ktoś zerkający w niebo chce mieć jedną lornetkę na wszystkie okazje zgoda, 8x42 to dobry wybór. Anatol ma ich już kilka, więc sugeruję sprzęt bardziej specjalistyczny.
Maciek, jestem po 40, obserwuję pod Warszawą a moją ulubioną lornetką astro jest 7x50. Źrenicy sobie nie mierzyłem, ale i tak nie mam tu warunków na 7mm. Najlepsza byłaby 7x42 ale trudno o dobry sprzęt o tych parametrach z szerokim polem i w rozsądnej cenie. Powiększenie 7x daje bardzo dużą stabilność obrazu i to jest moim zdaniem podstawowa zaleta. W dzień dochodzi do tego głębia ostrości.
15x70, 7x50/7x42, 8x32 to byłby fajny zestaw docelowy.
Mam kilka różnych lornetek o różnych parametrach, ale gdybym miał teraz wybrać jedną uniwersalną to wybrałbym prawdopodobnie coś w granicach 8x40. Te parametry to same zalety: najczęściej taka lornetka jest niewielka, dość lekka, ma wystarczającą do obserwacji nocnych źrenicę wyjściową 5mm, powiększenie w sam raz, tj. na tyle duże, że można się cieszyć widokami dziennymi oraz szczegółami nocnego nieba i na tyle małe, że można opanować drgania obrazu, a do tego dochodzi także z reguły stosunkowo duże pole widzenia. Z tym, że jeśli chodzi o lornetki do astro, to oprócz "jasności" waży jest astygmatyzm oraz to, jak lornetka radzi sobie z odblaskami. Wiadomo, lepiej oglądać punktowe gwiazdki zamiast skrzących i Księżyc bez denerwujących odblasków. Jednak to, co najbardziej lubię w lornetkach, zwłaszcza nocą to obraz blisko oczu obserwatora, bez efektu tunelu. Może być lornetka ze stosunkowo dużym polem widzenia i kicha (długi ciemny tunel), a druga na papierze pole mniejsze, ale obraz bardziej przestrzenny, przyjemniejszy dla oka. I takiej właśnie lornetki bym szukał.
To może ja się też włączę? Mam DO Forest II 10x42 i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Twierdzę, że ta lornetka ma jeden z najlepszych ilorazów ceny do jakości.
Mam też Bressera 8x42, porro (z podobnej półki cenowej), ale pomimo tego zdecydowałem się właśnie na tego Foresta 10x42, jako drugą.
Jeżeli się zdecydujesz, na pewno nie będziesz żałował. A na niebo też zdarza mi się nią patrzeć i, o dziwo... gwiazdy też przez nią widać Czy trżęsie? Bez przesady, jeśli nie nadużywasz napojów wyskokowych, to opanujesz problem
Mój wiek to 47 lat, więc źrenica już nie taka giętka. Trochę Was widzę zmyliłem wspominając o astronomii. Do astro mam 15x70, na razie tylko SkyMaster, a będzie również 15x70, ale tak jak pisałem raczej DO Extreme lub coś w podobnej cenie. Ta lornetka służy mi do przeglądania nieba oraz do namierzania obiektów, które później łapię w szukacz teleskopu oraz czasami do obserwacji samolotów. Używam jej na razie z ręki lub żurawia, który nie jest jednak zbyt dobrym rozwiązaniem więc będę budował specjalny obracany fotel na bazie "lotniczych " foteli z malucha - dwa takie fotele czekają w garażu na lepsze dni
Ta mniejsza, która ma zastąpić BPC 8x30 będzie sprzętem bardziej uniwersalnym. W zasadzie najmniej do astro właśnie, więc nie musi to być 7x50. Bardziej chodzi mi o podglądanie przyrody, ptaków, owadów (dlatego chcę dachówkę, bo ma mniejszą odległość minimalnego ostrzenia a pszczoły krzątające się wokół kwiatów na wiosnę to cudny widok), na wycieczkę do lasu czy w góry. Ale chcę właśnie 42 a nie 30, bo jednak wolę żeby była jaśniejsza, a poza tym taka na przykład DO 8x42 ma gabaryty właściwie identyczne z BPC 8x30, które mi pasują (nie musi być nic mniejszego).
Zasadniczo chodzi mi o powiększenie: 8x czy 10x ?
I opinię tych z Was, którzy mieli już niejedną lornetkę przy oczach i mogą mi powiedzieć czy przez lornetkę o pow. 8x zobaczę mimo wszystko więcej szczegółów (z ręki !) niż przez lornetkę o pow. 10x ze względu na bardziej stabilny obraz. Czy np. obserwując z ręki odczytamy tablicę rejestracyjną samochodu widzianą na granicy rozpoznawalności liter i cyfr przez lornetkę 8x, bo obraz będzie się mniej trząść czy przez 10x, bo obraz będzie większy (mimo, że mniej stabilny) ?
Mimo, że astronomia jest moją pasja już ponad dwadzieścia lat i miałem już trochę sprzętu to nie mam doświadczenia z małymi lornetkami. Zawsze takie drobiazgi były trochę przez mnie "pogardzane" - dopiero niedawno odkryłem zalety małych powiększeń i szerokich pól. Stąd prośba o radę do wytrawnych lornetkowców.
Dla mnie 8x jest duzo stabilniejsze, łatwiej wyodrebnic szczegóły pomimo mniejszego powiększenia. Chociaż do moich obserwacji 10x sprawdzila by sie lepiej ( z regoly ptaki w zatoce) ale nie mam stalowych rąk i obraz mi sie trzęsie.
anatol1, w dzień więcej szczególów zobaczysz przez lornetkę 10x, ósemka będzie miała przewagę tylko w gorszych warunkach oświetleniowych.
Nie masz w okolicy jakiegoś sklepu specjalistycznego? Zawsze warto przymierzyć się do kilku modeli, nie tylko jeśli chodzi o powiększenie, ale i o ergonomię.
Wysłany: Sro 18 Sty, 2017
Najlepiej mieć w kolekcji domowej zarówno 8x jak i 10x. Dla mnie 10x jest ciągle atrakcyjniejsza. Najczęściej kieruję lornetkę na dalekie obiekty punktowe, np. samoloty, ptaki...8x ma swoje zalety. Spacery w lesie, czy obserwacja krajobrazu z lornetką 8x (z polem i jasnością) to sam miód.
Patrząc tylko na parametry i cenę lornetki wybrałbym dziś Nikona Monarcha 7 10x30. Dobrze pasowałaby do 8x42.
Ktoś kto lubi optykę, różnicuje cele obserwacji, podróżuje ma kłopot z wyborem tej jednej jedynej. Może byłaby to jakaś znakomita 8,5x32? Pytanie czy taka istnieje.
Sorry, mała poprawka: szukałem w necie i doszukałem się, że ten mój Bresser to jest RIVA 8x40 SUPERFOCUS. Poza tym, że w niektórych miejscach guma trochę oblazła i musiałem ją okleić taśmą maskującą "moro", to nadal chętnie jej używam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9