Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 13 Maj, 2008
młody fotoamator a lustrzanka. Nikon\Sony Pomocy.
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 13 Maj, 2008   

Moze Canon S5? Ostatnio byl za 999zl...

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

Żebyś miał lustrzankę do wszystkiego potrzebujesz minimum 3 obiektywów i to dobrych. A i tak bedziesz chciał więcej...! :lol:
Z drugiej strony ta jakość zdjęć...! Tego nie da nawet najlepszy kompakt!
Decyzja należy do Ciebie! Powodzenia! :mrgreen:

deamianpl 
Nowy

arietiss napisał/a:
Żebyś miał lustrzankę do wszystkiego potrzebujesz minimum 3 obiektywów i to dobrych. A i tak bedziesz chciał więcej...! :lol:
Z drugiej strony ta jakość zdjęć...! Tego nie da nawet najlepszy kompakt!
Decyzja należy do Ciebie! Powodzenia! :mrgreen:

beda interesowaly mnie glownie architektura i pejzaże

cos w tym stylu myśle:
http://www.digart.pl/praca/1793821/+++.html

czasem moze zdjecia nieba, albo cos takiego

http://www.digart.pl/praca/1809715/index.html

wydaje mi sie, ze nie beda to wymagajace kadry ;-)

Narzekacie na te aparaty, narzekacie, az mnie strach bierze ! D40\400D nie dadza sobie rady z takimi "zabawami ?" Nie bede potrzebowal zdjec makro, "sportowych" tez nie ;-)

Czy kitowy zestaw nie wystarczy do nauki i dla totalnego amatora ? w tych wszystkich zdjeciach podobaja mi sie kolory, zwlaszcza kolory, nie ostrosc, tylko kolory ! ;]

http://www.digart.pl/prac...wu_na_lace.html o, naprzyklad takie ! ;D
Ostatnio zmieniony przez deamianpl Wto 13 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

arietiss 
Optyczny
arietiss

Jeśli tak, to bierz! Ale pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia...! :lol:
Ja jednak polecam Ci Tamrona, bo przynajmniej nie bedziesz go musiał już wymieniać. Pozostanie tylko z czasem rozbudowa systemu! :grin:

deamianpl 
Nowy

arietiss napisał/a:
Jeśli tak, to bierz! Ale pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia...! :lol:
Ja jednak polecam Ci Tamrona, bo przynajmniej nie bedziesz go musiał już wymieniać. Pozostanie tylko z czasem rozbudowa systemu! :grin:

Czytalem, ze ktos znalazl w necie jakies poradniki dla mlodych fotografow, znacie moze jakies linki ? ;>

Jedno pytanie techniczne, ktos mi kiedys powiedzial, ze nie wolno kierowac aparatu prosto w zrodlo silnego swiatla, bo mozna go w ten sposob uszkodzic. To prawda ?

OHOHO, widze, ze nawet pomoce fotograficzne maja swoja cene:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5777
Ostatnio zmieniony przez deamianpl Wto 13 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

arietiss 
Optyczny
arietiss

Lepiej nie ryzykować!
Ale chyba nie bedziesz robił zdjęć słońca...? :mrgreen:

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 15:29 ]
Co do poradnika zerknij tutaj:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1890

deamianpl 
Nowy

arietiss napisał/a:
Lepiej nie ryzykować!
Ale chyba nie bedziesz robił zdjęć słońca...? :mrgreen:

a jak zachodzi ? ;> HA !

Czyli nie wiesz, czy to, co uslyszalem jest prawda... moze ktos inny zna odpowiedz na moje odrobine offtopowe pytanie ?

(wsrod aparatow, ktorym sie przygladam zostal D40 (+lampa+plecak\pokrowiec+ statyw + karta pamieci) i eos 400d. tylko, ze taki troche... goly ;-)

arietiss 
Optyczny
arietiss

Może goły ale z pewnością lepszy i bardziej przyszłościowy! :mrgreen:

MC 

Zachod slonca albo wschod mozesz fotografowac bez obaw. Co do zdjecia w poludnie bylbym ostrozny :mrgreen:
Mimo wszystko D40 bym sobie podarowal. To wlasnie on jest jakis taki goly :lol:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Silne światło może uszkodzić matrycę! W końcu to tylko pewien rodzaj fotoogniwa i przy dużym naświetleniu może się zwyczajnie przepalić.

Jasio 
Bywalec

Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam 2 propoponowanych tu aparatow tzn Canona 400D i Canona S5. S5 biore na wakacje nie biore wtedy lustrzanki (ona tylko zawadza i jest za ciezka), zdjecia maja ladne kolory i czasami robie z nich powiekszenia 30x40 cm wtedy widac roznice miedzy tymi robionymi lustrzanka, ale to w koncu aparat wakacyjny.
Do Canona 400D mam 4 obiektywy i rozgladam sie za 5 :) taki jest urok lustrzanki :) przede wszystkim brakuje tu dobrego kita szerokokatnego, ten z aparatem jest do niczego, strasznie nieostry i mozna sie zalamac.
Na plenery biore 3 aparaty tzn jeszcze KoniceMinolte A2 to bardzo dobry aparat i dorownuje moim zdaniem Canonowi 400D (robie nimi powiekszenia 30x45cm i jakosc obu jest dobra) Prawda jest taka ze Canonem 400D zeby zrobic jako takie zdjecie trzeba miec ISO 400 i przyslone 8-11, a KM A2 ISO 64 i przyslone 4 a wtedy szumy sa porownywalne i jakosc zdjec podobna. Obiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4 ( i tak powinno sie je porownywac a nie oba przy ISO 100 wtedy lustrzanka wygrywa w przedbiegach)
Ze wzgledu na kase najlepsza zatem bylaby hybryda ale majac K2 nie ogladalem sie za innymi hybrydami i nie wiem ktora jest obecnie dobra (S5 to moim zdaniem kompakt a K2 hybryda i jakosc widac) Moze ktos inny tu podpowie jaka hybryde kupic.
Z tym ze dalej twierdze ze zeby sie czegos nauczyc lepsza jest lustrzanka.
edit:
A tak przy okazji nie myslicie ze lustrzanki to NIESAMOWICIE dobry interes dla firm ?
Nie czujecie tu podstepu firmy ?
Cena body jest nieduza zabija to hybrydy, a do lutrzanki trzeba dokupic obiektyw czesto znacznie drozszy niz body , a pozniej nastepny a pozniej jeszcze nastepny :) itd a jak sie ma obiektywy to jakiej firmy kupi sie nastepne body :) ? Kolo sie zamyka klient wydaje duze pieniadze a firma sie cieszy. Zadnej firmie nie oplaca sie produkowac hybrydy, klient kupi i zapomni o firmie i nastepnych zakupach przynajmniej na kilka lat, a firma splajtuje, Za duzy tu interes fiirm za duze pieniadze zebym nie czul ze cos jest nie tak :)

deamianpl 
Nowy

Jasio napisał/a:
Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam 2 propoponowanych tu aparatow tzn Canona 400D i Canona S5. S5 biore na wakacje nie biore wtedy lustrzanki (ona tylko zawadza i jest za ciezka), zdjecia maja ladne kolory i czasami robie z nich powiekszenia 30x40 cm wtedy widac roznice miedzy tymi robionymi lustrzanka, ale to w koncu aparat wakacyjny.
Do Canona 400D mam 4 obiektywy i rozgladam sie za 5 :) taki jest urok lustrzanki :) przede wszystkim brakuje tu dobrego kita szerokokatnego, ten z aparatem jest do niczego, strasznie nieostry i mozna sie zalamac.
Na plenery biore 3 aparaty tzn jeszcze KoniceMinolte A2 to bardzo dobry aparat i dorownuje moim zdaniem Canonowi 400D (robie nimi powiekszenia 30x45cm i jakosc obu jest dobra) Prawda jest taka ze Canonem 400D zeby zrobic jako takie zdjecie trzeba miec ISO 400 i przyslone 8-11, a KM A2 ISO 64 i przyslone 4 a wtedy szumy sa porownywalne i jakosc zdjec podobna. Obiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4 ( i tak powinno sie je porownywac a nie oba przy ISO 100 wtedy lustrzanka wygrywa w przedbiegach)
Ze wzgledu na kase najlepsza zatem bylaby hybryda ale majac K2 nie ogladalem sie za innymi hybrydami i nie wiem ktora jest obecnie dobra (S5 to moim zdaniem kompakt a K2 hybryda i jakosc widac) Moze ktos inny tu podpowie jaka hybryde kupic.
Z tym ze dalej twierdze ze zeby sie czegos nauczyc lepsza jest lustrzanka.
edit:
A tak przy okazji nie myslicie ze lustrzanki to NIESAMOWICIE dobry interes dla firm ?
Nie czujecie tu podstepu firmy ?
Cena body jest nieduza zabija to hybrydy, a do lutrzanki trzeba dokupic obiektyw czesto znacznie drozszy niz body , a pozniej nastepny a pozniej jeszcze nastepny :) itd a jak sie ma obiektywy to jakiej firmy kupi sie nastepne body :) ? Kolo sie zamyka klient wydaje duze pieniadze a firma sie cieszy. Zadnej firmie nie oplaca sie produkowac hybrydy, klient kupi i zapomni o firmie i nastepnych zakupach przynajmniej na kilka lat, a firma splajtuje, Za duzy tu interes fiirm za duze pieniadze zebym nie czul ze cos jest nie tak :)

No i kolega mnie znowu wystraszyl... :( eeeh ! czy kitowy obiektyw wystarczy na jakis czas dla poczatkujacego ?

Monastor 
Optyczny

deamianpl, to zależy co będziesz robił. Mnie wystarczał do wakacyjnej fotografii, choć raz w ciągu wyjazdu pożałowałem, że nie mam teleobiektywu... ale to był specyficzny kadr, księżyc wschodzący nad odległym szczytem góry.
Tak to wyglądało:
http://fc08.deviantart.co...by_Monastor.jpg
To jest crop ze zdjęcia zrobionego obiektywem o ogniskowej 70 mm (112 w ekwiwalencie)
Fakt, że żal był mniejszy po tym jak zobaczyłem analogiczne zdjęcie (ta sama sytuacja, aparat obok) zrobione kompaktem przy ogniskowej 72mm (432 w ekwiwalencie)
http://fc01.deviantart.co..._by_Dabek92.jpg

W publikacji internetowej różnicy wielkiej nie ma, a zdjęcie z lustra jest tylko bardzo małym wycinkiem kadru. Jakość jest ogólnie o wiele lepsza. Niestety dużego wydruku z mojego zdjęcia nie zrobię, po prostu brakło milimetrów.

Niemniej takie sytuacje są dość rzadkie i lustrznka zwracała mi to z nawiązką w chwilach, kiedy potrzeba było szerokiego kąta, albo przy zdjęciach nocnych.

Jeśli unikasz takich detali, czy fotografii ptaków/zwierząt, lustrzanka z obiektywem o podstawowym zakresie ogniskowych starczy na całkiem długo.

Wielebny0
Nowy

Dyskusja się rozwija!. O czym jest w tej chwila tracę wątek. A miał to być wybór pomiedzy dwoma aparatami. Podejdź do sklepu weź i jeden i drugi aparat do ręki i zakup ten który Ci bardziej leży. Nie sugerował bym sie opiniami. Przesiadka na lustro to po kompakcie coś co trudno nazwać. Nie przejmój się opiniami że alfa to beee... możliwości obu tych aparatów są w miarę porównywalne, moim zdaniem oczywiście. A Canon 400 D? też dobry wybór, tyle tylko że wszystko jest osobiste. Mnie na przykład kolorystyka fotek z Canona "nie pasi" ale każdy ma swoje zdanie. Za alfą także przemawia szeroka gama obiektywów "kitowych" Choć Nikon tutaj pola nie oddaje, z Canonem jest gorzej, wybór mniejszy a i jakość "kitów" jest .. taka jaka jest...

MC 

Wysłany: Sro 14 Maj, 2008   

Wielebny, a mozesz mi wskazac te obiektywy kitowe do Alfy? Bo chyba o czyms nie wiem...

Odpowiedz do tematu