Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z wyborem lornetki
Autor Wiadomość
leniwiec 
Rozmowny

Wysłany: Sro 21 Lis, 2018   

anatol1 napisał/a:
Myślę, że plakatów/zdjęć żołnierzy z lornetkami można znaleźć w sieci mnóstwo. Ten jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Czepiam się ?

Nie czepiasz się. Jest nie na miejscu. NoVik, zmień to zdjęcie i nie ciągnijmy już tego tematu...

Reklama

Abs 
Optyczny

Lech149 napisał/a:
Abs
Gdzie ?

Jeśli mała Kowa to sklep Lanius

Lech149 
Rozmowny

Dzięki . Kupiłem. :mrgreen:

Dorog 
Nowy

Panowie tyle myślałem i jednak postawiłem na tą małą Kowe :mrgreen: kupiłem przed chwilką . Zdam relacje jak przyjdzie. Dzięki wszystkim za podpowiedzi

Maciek 
Maniak

Myślę, że się nie zawiedziesz - tu masz moje wrażenia z jej użytkowania: https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=30148&sid=5d7638746cb3e768bbb8454f438fd0fb

Oczywiście jako maluch ma swoje ograniczenia, ale stanowi doskonałe uzupełnienie pełnowymiarowej lornetki, którą planujesz kupić na polowania.

Abs 
Optyczny

Kolego Robobat poszło PW

Udanej eksploatacji życzę Dorog. jak się spodoba będzie można pomyśleć o większej. Myślę że nabierzesz ochoty a tutaj pokłoni się np. Nikon Ex 10x50 z dużym polem, powiększeniem, jasnością...w turystyce nie dorówna ani za grosz 8x25 więc się przypadkiem nie martw, że zrobiłeś coś nie tak.

ponidziak 
Rozmowny

Wysłany: Czw 22 Lis, 2018   

https://www.cyfrowe.pl/lo...ch-7-10x42.html
Strasznie ten m7 podobny do starego dcf-a :wink: Wszystko na jedno kopyto już robią... :cry:

ponidziak 
Rozmowny

A oto recepta na udaną promocję
https://www.lanius-books....nar-bd-10x42-xd
A tu bez promocji
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_375&products_id=4373&lunety=Lornetka Kowa Prominar 10x42 XD BD
:wink:

NoVik 
Rozmowny

Ależ się tu patriotycznie zrobiło...
😁
Avatar jest przycięty i sugerować ma nic więcej jak występowanie w szeregi optycznych. Moja rodzina też ma bolesną przeszłość z czasu wojny. Gdyby nie znajomość plakatu afery by nie było, poniekąd spodziewałem się takiego odzewu wkrótce. Więc mamy się wszyscy przyznać jakimi jeździmy samochodami, czy aby nie niemieckim markami i jaką kosiarką kosimy trawnik? WV jak sama nazwa wskazuje... Jeszcze historia do tego dochodzi... Bosch? Toż to istna promocja faszyzmu ukryta pod prestiżem sztucznie spreparowanego lansu! Już nie wspomnę o lornetkach. Przecież ten Unteroffizier ma Zeiss'a 6x30 Silvamar ze specjalnym smarem Kettelfett! :lol:
A nasza wymowa typu haczka? Imiona typu Ferdynand lub tak jak moje Norbert? A odznaka 4 Pułku Piechoty Legionów? Profanacja?

PS.
Avatar zmieniłem na wieść o 'odejściu' od nas Wikinga. Spoko gość był, lubił wojskowość. Resztę sami sobie dopowiedzcie. Jeśli godzi on w czyjeś uczucia - zmienię go.

anatol1 
Rozmowny

NoVik napisał/a:
Ależ się tu patriotycznie zrobiło...
😁
Avatar jest przycięty i sugerować ma nic więcej jak występowanie w szeregi optycznych. Moja rodzina też ma bolesną przeszłość z czasu wojny. Gdyby nie znajomość plakatu afery by nie było, poniekąd spodziewałem się takiego odzewu wkrótce. Więc mamy się wszyscy przyznać jakimi jeździmy samochodami, czy aby nie niemieckim markami i jaką kosiarką kosimy trawnik? WV jak sama nazwa wskazuje... Jeszcze historia do tego dochodzi... Bosch? Toż to istna promocja faszyzmu ukryta pod prestiżem sztucznie spreparowanego lansu! Już nie wspomnę o lornetkach. Przecież ten Unteroffizier ma Zeiss'a 6x30 Silvamar ze specjalnym smarem Kettelfett! :lol:
A nasza wymowa typu haczka? Imiona typu Ferdynand lub tak jak moje Norbert? A odznaka 4 Pułku Piechoty Legionów? Profanacja?

PS.
Avatar zmieniłem na wieść o 'odejściu' od nas Wikinga. Spoko gość był, lubił wojskowość. Resztę sami sobie dopowiedzcie. Jeśli godzi on w czyjeś uczucia - zmienię go.

Dlaczego identyfikujesz niemieckość ze zbrodniczym nazizmem ? Co ma fakt posiadania niemieckiego samochodu do potępienia zbrodniczego systemu ? Mam Forda a żona Mercedesa, bynajmniej nie zamierzam się z tego powodu rozwodzić. Taka argumentacja spłyca i banalizuje problem. Tak naprawdę postrzegasz problem rasistowsko, przez pryzmat narodowości. Pisząc pejoratywnie o Niemcu z plakatu (Szwab) nie mam na myśli Niemca jako takiego ale Niemca jako członka zbrodniczej formacji (tak, Wermacht również popełniał zbrodnie , nie mniejsze niż SS).
Podobnie nazwanie swojego miasta/regionu Kreis Lissa (nota bene jak już chcesz być taki proniemiecki to nie rób błędów ortograficznych, kreis piszemy przez jedno "s") jest ukłonem w stronę okupanta, który mordował, wywoził i grabił naszych rodaków. Tak ten region nazywał się w czasie II wojny i do od 1887 do 1920 roku, czyli za czasów zintensyfikowanej germanizacji. Do tych czasów się odwołujesz ?

Lech149 
Rozmowny

NoVik

....... jak potłuczony . :evil: :evil:

ponidziak 
Rozmowny

Anatol, miło że zdemaskowałeś Novika jako wstrętnego nazistę i germanofila. Dziękuję w imię i swoim i Narodu :lol: Jednak nijak nie mieści mi się w glowie jak Novik godzi to ze swoimi rasistowskimi pogladami na temat Niemców? No ale naziści to byli ci źli a Niemcy dobrzy... :???: No jakoś mi się to zaczyna kleić.
A wypominanie orografii w obecnych czasach. Ja tylko dzięki autokorekcie daję radę :cry: Ajesli Novik jeździ na rowerze to może by mu tak dokleić łatkę cyklisty, żyda i masona?
PS. Novik, jak jeździsz to po nocy żeby nikt nie widział i nie chwal się publicznie :cool:

ponidziak 
Rozmowny

Nie przeszkadzam w owocnej dyskusji. Mam nadzieję że staropolskim zwyczajem znajdzie ona swój final w sądzie :evil:
Wróg prywatny, wróg publiczny, niespodzianka jakże miła :lol:

anatol1 
Rozmowny

Czy w tym kraju nikt nie potrafi rozmawiać na temat? Od razu odzywają się myślowe schematy. Krytykuję wykorzystanie konkretnego plakatu, nie przypinam autorowi żadnych łatek. Nic do NoVika nie mam. Gościu interesuje się wojskowością, również niemiecką, to nie jest żadne wykroczenie. Sam się tym interesuję, jeździłem wiele razy na Strefę Militarną do Gostynia (być może NoVik też tam był, ma blisko) i nie miałem zbrodniczych myśli wobec rekonstruktorów w niemieckich mundurach. Ale tak jak napisałem wykorzystanie tego plakatu jest nie na miejscu i już. Parę osób mnie w tym twierdzeniu poparło. Również pisanie o swojej miejscowości w sposób jaki pisali okupanci, którzy oczywiście celowo zniemczali nazwy z nienawiści do Polaków też jest co najmniej chybione. To tak jak określenie "Mieszkam w Breslau". Takiego miasta już nie ma i mam nadzieję, ze już nigdy nie będzie.
@ponidziak
Dlaczego w dzisiejszych czasach przypominanie o ortografii jest złe ?

ponidziak 
Rozmowny

To może bez sadu sie obejdzie. Jak spotkacie się w tej strfie militarnej to dacie se po gębie i już :neutral:
Anatol, przypominanie o orografii nie jest źle, al wypominanie ortografii trąci belfrem :wink:

Odpowiedz do tematu