Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pasuje, pasuje. Jak za tą cenę jest ok. Chciałem tylko podkreślić że jak na razie Sony ma strasznie mało dobrych szkieł. Nic w tym jednak dziwnego, skoro bazują na sprzedaży A300/350. Użytkownik tych korpusów po prostu nie potrzebuje innej optyki.
dawid_, ja bym powiedzial inaczej. Sony ma troche bardzo dobrych szkiel (vide stalki Zeissa czy zoom CZ pod FF), ale brakuje szkiel troche gorszych niz te swietne, ale za to za znosne pieniadze. Np. 85mm za 2-2,5k.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Cze, 2008
Trzeba być dobrej myśli, ja przykładowo chciałbym, żeby oprócz CZ 16-80 i CZ24/70 sony miał coś dobrego, wyjdzie 70-300G to będziemy mieli już amatorski zakres znośnymi szkłami pokryty, do tego jest 50/1.4 i tylko czekać na 85/1.8 i 35/1.8 jakiś - i amatorzy czują się dobrze
Ja chodzilem wokol niego prawie rok. Poszedlem z A100 do FJ, podpialem i zrobilem kilka zdjec. Na f1,4 tylko srodek byl akceptowalny, reszta do niczego. Mialem mozliwosc kupna uzywanej Minolty w dobrym stanie i tylko minimalnie ciemniejszej, wiec wzialem. I przy 1,7 jest jak dla mnie wystarczajaco. Po przymknieciu - ostro.
A na 50/2,8 nie chcialem 1,5k wydawac i chyba w sumie dobrze.
Wysłany: Pią 13 Cze, 2008
nie spotkałęm się z 50/1.4, która byłaby ostra na pełnej dziurze, ale chciałbym mieć to światło, bo w sumie ta plastyka na tej dziurze... mrrr
Dziękuję wszystkim za pomoc i znowu mam dylemat. Jakbym nie czytał forów w internecie to kupiłbym byle co i byłbym zadowolony A tak czas mija i potencjalna kwota do wydania rośnie...
W "międzyczasie" sytuacja się trochę zmieniła. Z przyczyn niezależnych ode mnie nie mogłem kupić 40D (na którego już byłem zdecydowany) przed końcem cashback'u, więc jestem jakieś 540zł. do tyłu. Ale okazało się też, że mogę wydać docelowo trochę więcej kasy, no i jeszcze poczytałem o Nikonie d300 i... chyba się zakochałem
Ułożyłem sobie dwa zestawy, między którymi chciałbym wybierać. Nie stać mnie, żeby kupić je "od ręki", ale chciałbym skompletować ten ostateczny w ciągu 1-2 lat.
1. Nikon d300 + Sigma 10-20 EX DC HSM + Sigma 17-70 DC MACRO + Nikkor AF-S VR 70-300
2. Canon 40D + Canon EF-S 10-22 USM + Tamron 17-50 + Canon EF 70-300 IS USM (lub 70-200L USM)
Moje pytania jest standardowe: który zestaw lepszy , uwzględniając moje preferencje, podane w pierwszym poście i to, że chciałbym spróbować swoich sił również wobec ptaków i zajęcy:-), a także w fotografii miejsko-reportażowej (prawdopodobnie znaczną część przyszłego roku spędzę w Paryżu, a to wdzięczny temat).
Zastanawiam się też, czy podpięcie wyżej wymienionych obiektywów pod d300 to nie będzie lekka profanacja tego korpusu, ale na razie nie mam 15000zł. na szkła, które można by do niego zalożyć bez wstydu...
Ostatnio zmieniony przez RoJa Pon 07 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 07 Lip, 2008
tokina 11-16 bardziej
70-200/4L bardziej
i ja brałbym canona, bo stałoogniskowe eLki a nikona bo super zoomy
Wiem, 70-200L bardziej , ale na model ze stabilizacją mnie jeszcze długo nie będzie stać, a dodatkowe 100mm i stabilizacja czasem pomagają "ustrzelić" gargulca z dachu katedry bez konieczności rozkładania statywu. Więc myślę i nie wiem co będzie lepsze... chyba rzucę monetą:)
zamiast Sigmy 17-70 zdecyduj się na Tamrona 17-50/2.8.
W czym oprócz światła Sigma jest gorsza od Tamrona? Jeśli z niej zrezygnuję, będę musiał kupić osobne szkło do kwiatków i żuczków, a to oznacza kolejny wydatek i kolejne obciążenie pleców:-)
Wybrałbym zestaw Nikona, z tym że jako standard Sigmę 18-50 f/2.8 lub Tamrona 17-50 f/2.8, a jako szeroki kąt to faktycznie można pomyśleć o Tokinie 11-16. Do kwiatków i żuczków warto jednak kupić stałkę typu macro.
Myślałem o tej Tokinie, ale czy jest ona już dostępna w Polsce? A jeśli nie, to czy można przewidywać kiedy będzie? W internecie znalazłem tylko jedną, do tego na Allegro i z mocowaniem Canona.
Z tych dwóch wymienionych aparatów to D300, ale szkła to już bym inaczej sobie zaplanował. Napewno kupiłbym na początek 17-55/2,8 Nikkora oczywiście. Potem pomyślałbym nad 10-20 Sigmy lub jeżeli wolisz tele to 100-300/4 Sigmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14