Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jaad, Nikkor 17-55 to duże szkło dla zawodowca - duże, ciężkie i DROGIE.
Bez przesady - różnica w cenie, to średnio $100 na korzyść Canona. Oba od dawna oscylują w okolicach $1000... Ciężkie? Nikkor waży 100g więcej, czy to jest istotna różnica? Rozmiarami się praktycznie nie różnią, choć Nikkor jest masywniejszy. Średnica filtra dokładnie taka sama - 77mm... Stabilizacja, to rzeczywiście to, co daje przewagę Canonowi, ale jeśli dobrze pamiętam, to Nikkor jest uszczelniony, a Canon nie... Jakby nie było, uważam, że te szkła są porównywalne i nie można mówić tu o luce w ofercie Nikona...
Zależy jak kto patrzy. Dla mnie to kompletnie inna półka obiektywów pomimo podobieństwa specyfikacji. W Polsce różnica w cenie też jest większa niż 100$. Teraz na Canona jest promocja i zwrot kasy.
Hanik jeśli pozwolisz to sie podepne pod temat, bo nie ma co zakładać nowego.
Chciałbym poznać opinię użytkowników na temat tego jakiego wyboru by sami dokonali.
Za praktyczne równe 1100 $ mam do wyboru dwa zestawy.
1) Nikon D60 + 18-55 VR + 70-300 VR
2) Canon Rebel XSi (tj. Canon 450D) + 18-55 IS + 55-250 IS
Tak jak mówię cena wręcz identyczna obu zestawów. Dziś macałem sobie naprzemiennie oba i powiem, że równie dobrze się z nimi czułem w dłoni. Rzeczywiście Canon troche gorzej wykonany, ale szczerze po opiniach w necie to spodziewałem się czegoś o wiele gorszego, więc nie wypadł źle.
Pytanie do jak największej liczby użytkowników. Co Wy byście wzięli z tych dwóch zestawów (i najlepiej dlaczego). Ciężka decyzja nie ma co. Zwłaszcza, że cena identyczna wręcz.
będę wdzięczny za komentarze.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Ja tez jestem "ZA". Oczywiscie 70-300VR jest najbardziej wazkim argumentem. Aczkolwiek chyba takiego zestawu sobie bym nie kupil, tyle ze ja juz wiem, co chce focic.
Na poczatek fajny jest.
PS. Mavierk - fajnie, ze zmieniles swoj obrazek, bo tamten mi przypominal pewnego pajaca, co zle mnie nastawialo do twojej osoby. No i ten jest z jajem (podobnie jak ten z CF).
Po rozmowie z moim mentorem wybieram D60. Dzięki za podparcie opinii.
pozdrawiam
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 21 Cze, 2008
P_M_ napisał/a:
Mavierk - fajnie, ze zmieniles swoj obrazek, bo tamten mi przypominal pewnego pajaca, co zle mnie nastawialo do twojej osoby. No i ten jest z jajem (podobnie jak ten z CF).
a mnie ten denerwuje i chyba zmienię niebawem A jak podoba Ci się ten z digarta? :P
w tym samym sklepie w U.S.A. jest Canon EOS 40D + 28-135 IS za taką samą cenę jak D60 + 18-55VR + 70-300VR. Rzecz jasna początkowo napalenie na 40D, ale powiem Wam, że mimo wszystko zostaje przy Nikonie D60. Dlaczego? Otóż zauważyłem, że odwzorowanie kolorów w Canonie mi najzwyczajniej w świecie nie odpowiada (nijakie, według mnie troszkę przytłumione). Wiadomo, szum, rozdzielczość, szmery bajery, ale patrząc prawdzie w oczy chcę mieć aparat, z którego foty będe oglądał z przyjemnością na monitorze, a to daje mi Nikon. Wiadomo, że kolory to odczucie subiektywne itd. Pewnie wielu będzie pukac się w głowę, że wybieram Nikona zamiast 40d, ale nic nie poradzę, że fotki z Canonów kolorystycznie uważam za nijakie, pozbawione duszy. Porównywałem m. in z D80 (który daje fotki wręcz takie same jak D60) z 40d i wiem, ze szum większy itd, ale kolory! (w 40d na żadnych ustawieniach nie widziałem takich kolorów jak w D60/80 na neutralu (co według mnie nie oznacza, że Nikonowskie są przesycone czy coś).
Czy w tym co piszę jest sens? Nie przekonuje mnie wcale charakterystyka odwzorowania ani w 400d ani w 450d ani w 40d. W dodatku ograniczenia finansowe zmusiłyby mnie korzystać pewnie z 2 albo 2,5 roku z 28-135, a potem co? Kupić jakieś drogie szkło i fotografować kolejne np 2 lata puszką 40d?(zwłaszcza, że foty mi sie nie podobają...mówiąc o jakości zdjęć patrzy się na rozdzielczości, szumy itd, ale powiedzmy sobie szczerze, że na ekranie monitora (22 cale) ogląda się zdjęcie w rozmiarze monitora, a nie olbrzymie, przewijane, gdzie mozna podziwiać brak szumu albo coś innego...co mi z tej jakości jak kolory uważam za po prostu brzydko oddane?). W D60 mam przyzwoitą puszkę, fotki nikonowskie podobają mi się dużo bardziej, mam zakres ogniskowych 18-55, 70-300 więc uniwersalny + szeroki kąt itd. Wiem, że dla wielu tutaj mój wybór może być herezją, ale prędzej za te dwa lata kupię inną puszkę, a przyzwoite obiektywy zostaną (szczególnie 70-300). Na dzień dobry 40d by mnie ograniczał, a w dodatku głupio kupowac coś do czego nie jest sie przekonanym nie?
Jeśli ktoś miałby jakies uwagi i komentarze itd proszę pisać. Będę Wam bardzo wdzięczny i z chęcią poznam Wasz punkt widzenia.
Ostatnio zmieniony przez Indonaro Sro 25 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz
A dopiero pisałem, że prędzej zmienię puszkę niż kupię nowe szkła
Czy ja napisałem gdzieś, że 40d jest gorszy czy coś? Jestem w 100% przekonany, że jest lepszy, ale co mi z tego skoro jego reprodukcja kolorów mnie w ogóle nie zadowala? Zrobie fotkę, powiekszę sobie kawałeczek i będę się jarał, że nie ma szumów itd? Ja wolę oceniac zdjęcie raczej całościowo. W magazynach czy NG też raczej fotka ma format jaki ma i liczy się jej piękno oraz zachwyca nas w formacie jakim jest, a jest w małym. Po prostu Nikon ma inną charakterystykę, która do mnie przemawia. Brak silniczka mnie wcale nie ograniczy, gdyż za 2-2,5 roku kupię inną puszkę (z wyższej półki, więc pewnie silnik będzie), a szkiełka mi zostaną. dzięki jednak za opinię. Każdą traktuję bardzo poważnie i każda jest dla mnie bardzo cenna. Jestem totalnym amatorem i na moją wyobraźnię nie działają narazie tabelki, wykresy itd...działa za to, to co widzę, a widzę, że reprodukcja Nikonów cieszy moje oczy..a o to chyba chodzi?
Heding co mi po tym teście? Zdjęcia mi się podobają albo też nie. Wykres i tabelka nie sprawią, że canonowskie zaczną mi sie podobać bardziej. Dla mnie kolor w zdjęciu to rzecz podstawowa, a nawet ważniejsza od szumu itp, gdyż fotkę oceniam po tym co widzę, a nie kiedy sobie powiększę 10 razy. Nie powinniśmy się zachwycac zdjęciami w NG...przecież są tak małe...może szumią?) A Wy jakie macie odczucia kolorysytczne? Moje oczy widzą wyraźną różnicę w reprodukcji 40d a D60 i D80...ale to rzecz względna wiadomo.
PS Heding, a po tym, że kazałes mi czytac test wywnioskowałem co innego. Ja równiez wolę pooglądać fotki dlatego też podjąłem taką decyzję.
MC foisz A700. Sprawdziłem sobie sample różne i powiem tyle, że jego odwzorowanie też przekonuje mnie bardziej niż Canona. Cholera mam chyba alergię?
Nie myslcie sobie, że następny taki co tylko pisze zamiast kupic i focić. Sytuacja jest taka, że ciotka przylatuje dopiero 16 lipca, więc wtedy będe miał aparat.
Ostatnio zmieniony przez Indonaro Sro 25 Cze, 2008, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14