Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dopisek - jednak coś wpływa na wielkość zdjęć, bo widzę że czasem zajmują 3MB czasem 10MB (czyżby MM miał rację że od ISO?) ale nie determinuje to ilości zdjęć możliwych do pstryknięcia. Przynajmniej nie od razu. Zauważyłem, że aparat uśrednia wielkości zrobionych już zdjęć i dokonuje na bieżąco korekty liczby możliwych do zrobienia.
Wielkość pliku w JPG determinuje to CO FOCIMY (błękitne niebo zajmuje mało miejsca, bardzo kolorowa tkanina w macro dużo więcej) jak i choćby wartość ISO. W Nikonie faktycznie od razu tego nie widać, w Canonie przestawiając wartość ISO ze 100 do 3200 można automatycznie zobaczyć, że aparat zrobi minimum 30% zdjeć mniej.
1. Nie zawsze można polegać na pomiarze światła w d300. Bardzo często zdjęcie jest prześwietlone. Korekta permanentna też nie pomaga, bo raz jest OK raz za ciemno. Więc kiszka. Chyba trzeba będzie się męczyć na M.
2. Dość często przy specficznym ustawieniu dłoni na obiektywie następuje bezwiedne przesunięcie hebelka zmiany trybu AF. Zapewne podobny problem mieli/mają użytkownicy innych modeli Nikonów ze zmianą tego trybu.
to tyle co mi się w oczy rzuciło. Jak coś jeszcze znajdę to dam znać.
MichalP, tobie dogodzić... Cały czas narzekasz, no a z tym przełącznikiem AF/MF to naprawdę wymyśliłeś bajkę.
PS: masz taką opalniznę czy może AWB w D300 zawiódł?
MichalP, tobie dogodzić... Cały czas narzekasz, no a z tym przełącznikiem AF/MF to naprawdę wymyśliłeś bajkę.
PS: masz taką opalniznę czy może AWB w D300 zawiódł?
jakąś tam mam zdjęcia robiłem na bracketingu WB 9 zdjęć w odstępie chyba 3 i wybrałem najlepsze (wg mnie) reszta to zbyt ciemna ekspozycja i specjalnie przyciemnione/zmieniona gamma w Irfanie. Dobra, poprawiłem bo faktycznie deko zbyt nie ten teges
Co do przełącznika CAF/SAF/MF to melduję że nic nie wymyślałem, tylko już kilka razy to mnie spotkało. Teraz się pilnuję coby tam gdzieś w pobliże ręki nie pchać.
No i nie wmówisz mi że za każdym razem masz perfekcyjną ekspozycję...
Jak Tobie D300 niewłaściwie mierzy światło to...
Moja rada jest taka - naucz się robić zdjęcia to przestaniesz nieustannie marudzić o wyimaginowanych niedostatkach sprzętu.
Jak Tobie D300 niewłaściwie mierzy światło to...
Moja rada jest taka - naucz się robić zdjęcia to przestaniesz nieustannie marudzić o wyimaginowanych niedostatkach sprzętu.
No wiesz, to, że d300 prześwietla zdjęcia od 0,3 do 0,7EV to nie jest mój wymysł. Wystarczy wejść na DCRP i poczytać test. Ja też to zauważyłem. Problem w tym, że nie zawsze to wystepuje więc można powiedzieć, że pomiar światła jest niewiarygodny. Stąd moje zdanie na priva do Ciebie żeby jednak przestawić się na M. Nie jestem "pro" ale raczej nie uważam się za niedouka i ignoranta fotograficznego aby niezauważać pewnych prawidłowości/nieprawidłowości.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sob 26 Lip, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Bardzo często zdjęcie jest prześwietlone. Korekta permanentna też nie pomaga, bo raz jest OK raz za ciemno. Więc kiszka. Chyba trzeba będzie się męczyć na M.
Michał, ale co Ci da przejście na M, jeśli nadal będziesz polegał na wskazaniach światłomierza, który – jak twierdzisz – prześwietla? Może przeanalizuj działanie poszczególnych trybów pomiaru światła i wybierz ten, który Ci najbardziej pasuje pod względem intuicji? Ja w moim 400D też jak przełączę na centralnie ważony to czasem dostaję zły pomiar, bo ważniejszy okazał się dla mnie obiekt na boku kadru a nie ten centralny. Trzeba to brać pod uwagę i stosować kompensację albo blokadę ekspozycji i przekadrowanie. Albo wybrać pomiar uśredniony i stosować kompensację w przypadkach dużych kontrastów.
Akurat jeśli chodzi o pomiar światła to zdaje się Nikony mają fory przed Canonami, dobrze pamiętam, chłopaki?
No nie wiem, powalczę jeszcze z tym trochę. Może rzeczywiście moje doświadczenie nie jest zbyt wielkie w fotografowaniu dSLR. Oczywiście nie kwestionuję Waszych głosów w tej sprawie. Na pewno macie rację, ja tylko opisuję swoje dotychczasowe spostrzeżenia z fotografowania d300. Próbuję różnych sztuczek, ustawień w aparacie i jak na razie nie doszedłem do perfekcyjnych wyników.
Mogę jeszcze spróbować takiego tricku - w miarę jasnych scenach kompensacja -03 lub -0,7, w ciemniejszych 0EV.
[ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 22:40 ]
Jesienny napisał/a:
A z tym przełącznikiem to nie tak jak z lewoocznością?
Wyzbyłeś się z avatara kobiety na rzecz aparatu? to znak?
Przypuśćmy że to znak "wniebowstąpienia" , zresztą kobieta i tak upierała się abym go zmienił
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sob 26 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Mnie jakoś D300 nie chce prześwietlać. Ciekawe czy jakbyś nie czytał wypocin z innych "testów" to też by Ci aparat prześwietlał. Komor już sporo napisał, esencja jego tekstu to NAUCZ SIĘ KORZYSTAĆ Z POMIARU ŚWIATŁA. Polecam na początek wnikliwą lekturę kilku książek o fotografii.
Mnie jakoś D300 nie chce prześwietlać. Ciekawe czy jakbyś nie czytał wypocin z innych "testów" to też by Ci aparat prześwietlał. Komor już sporo napisał, esencja jego tekstu to NAUCZ SIĘ KORZYSTAĆ Z POMIARU ŚWIATŁA. Polecam na początek wnikliwą lekturę kilku książek o fotografii.
Zastosuję się do zalecenia i poczytam i za jakiś czas dam znać czy coś się zmieniło
Nie ma czegoś takiego jak perfekcyjne wyniki. No chyba że w matematyce.
Na zdjęciu zawsze się znajdze coś do poprawienia, nie koniecznie związanego z prześwietleniem/niedoświetleniem. Czasami bardziej bolą niedostatki komopozycyjno/artystyczne.
IMHO perfekcyjny wynik to taki, gdzie motyw główny jest dobrze naświetlony. Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości sprzętu i jeśli mamy w kadrze zarówno ostre światło jak również cienie, to nie ma bata i coś zostanie prześwietlone albo niedoświetlone. Czekamy na implementację HDR w aparatach
Ja najczęściej korzystam z trybu A. I niech komuś się nie pomyli z Auto bo takowego w d300 po prostu nie ma. I niestety często muszę dokonać kompensacji na "-" aby główny motyw mi się podobał (kontrast, kolorystyka itp itd)
Nie twierdzę, że wszystkie rozumy pojadłem, ale tak prostu jest (może mam aparat z wadliwym pomiarem żartowałem). Postaram się wyczuć w czym rzecz i będę bardziej zwracał uwagę na całą scenę i tryb pomiaru. Mam nadzieję, że wtedy dojdę do lepszych wyników.
Albo zacznę strzelać RAWy i jesli będą delikatne odstępstwa w ekspozycji i WB to zawsze można coś skorygować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9