Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 23 Cze, 2008
FZ18, FZ28, FZ38 - tulejki adaptacyjne i konwertery
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 15 Lip, 2008   

gdybym miał teraz wybierać a wiedziałbym że nie będę skracał głębi na kilka milimetrów (czyt. nie będę używał zooma więcej niż 10x) to kupiłbym dwuczęściowy.
jednoczęściowy daje dużą winietę przy niskim zoomie

Reklama

Maciej Loret 
Nowy

edmun napisał/a:
gdybym miał teraz wybierać a wiedziałbym że nie będę skracał głębi na kilka milimetrów (czyt. nie będę używał zooma więcej niż 10x) to kupiłbym dwuczęściowy.
jednoczęściowy daje dużą winietę przy niskim zoomie

OK, dziękuję bardzo.

zsoi3 
Bywalec

ja ze swej strony dodam, ze nabylem oryginalna tulejke Panasonica i jej winietowanie jest mniej wiecej takie samo jak w przykladach zdjeciowych zamieszczonych w tym watku przez edmun'a

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

czyli efekt ten sam a po co przepłacać.

zsoi3 
Bywalec

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

edmun napisał/a:
czyli efekt ten sam a po co przepłacać.

filtry 55mm (a nie 58mm), ktorymi dysponuje - czyli nie przplacam, a oszczedzam.

Maciej Loret 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Lip, 2008   

Witam.

Czy używał ktoś jakichś telekonwerterów razem z FZ-18?
Np. Raynox'ów DCR-2025 PRO, DCR-2020 PRO, DCR-1850 PRO, DCR-1540 PRO...
Jest sens? Co z jakością zdjęć...?
A może jakiejś innej firmy?
Czy dać sobie spokój z takimi wynalazkami?

P.S. Dlaczego tu: http://raynox.co.jp/english/digital/fz18/index.htm nie ma w zestawieniu DCR-1850?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

kurcze napaliłem się teraz na konwerter szerokątny FISHEYE :)
jedyne 2000 zł :/

sensei
[Usunięty]

Widze ze pojawil sie tani telekonwerter 2x click! czy ktos juz przyjzal mu sie dokladnie :?:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 19 Lip, 2008   

2 elementowy system szkła trochę mnie dziwi (pewnie dlatego taka cena), ale kto wie, może te 2 razy coś jednak da

chociaż wolę zrobić zdjęcie przy nie największej ogniskowej i wykadrować odrobinę :)

p.s. właśnie piszę do Chińczyków (szkoda że nie Japońców, ale można coś znajdę) w jakich cenach mają konwertery i czy mogliby mi dodać do moich służbowych przesyłek.
może nawet dostanę fisheye jako sample (próbka) i zapłacę tylko 50USD za przesyłkę i cło ? :D (zdarza sie)

Maciej Loret 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Lip, 2008   

edmun napisał/a:

p.s. właśnie piszę do Chińczyków (szkoda że nie Japońców, ale można coś znajdę) w jakich cenach mają konwertery i czy mogliby mi dodać do moich służbowych przesyłek.
może nawet dostanę fisheye jako sample (próbka) i zapłacę tylko 50USD za przesyłkę i cło ? :D (zdarza sie)

Przejdzie bez problemu.
Ja nie dawno miałem farta: http://www.glofiish.com/n...=3&page=1&id=84 i z Tajwanu doszedł do mnie X650 z adnotacją w papierach, że "sample" i żadnego cła ani akcyzy nie wlepili. Tylko VAT. W dodatku p. Sylvia (Pozdrawiam! ;) ) sprawiła, że przesyłka była warta w papierach tylko $100, więc VATu zapłaciłem czterdzieści kilka złotych...

Slaff667 
Uczestnik

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Kupowałem sprzęcik w stanach,przez pośrednika(kumpel)-źle doczytał i teraz mam w domku dwa takie cuda ,dokupiłem tuleję na allegroale i tak w żeden sposób nie mogę ich wykorzystać.po prostu konwertery nie są do naszego sprzętu(FZ18)(jedyny plus mam teraz chyba wszystkie możliwe przejściówki gwintów :mrgreen: .także uważajcie co kupujecie.

Maciej Loret 
Nowy

Slaff667 napisał/a:
Kupowałem sprzęcik w stanach

Ja też.

Slaff667 napisał/a:

dokupiłem tuleję na allegroale i tak w żeden sposób nie mogę ich wykorzystać.po prostu konwertery nie są do naszego sprzętu(FZ18)(jedyny plus mam teraz chyba wszystkie możliwe przejściówki gwintów :mrgreen: .także uważajcie co kupujecie.

Ale co dostałeś? Bo tam są 3 sprzęty...

Slaff667 
Uczestnik

takie konwertery 2x, i 0,5 (plus 4 szt.przejściówek z różnego rodzaju gwintów)...czyli dwie sztuki są spakowane razem 2 i 0,5

Maciej Loret 
Nowy

Slaff667 napisał/a:
takie konwertery 2x, i 0,5 (plus 4 szt.przejściówek z różnego rodzaju gwintów)...czyli dwie sztuki są spakowane razem 2 i 0,5

Zaraz... Tulejki z Alledrogo mają na wyjściu 58mm. Na to ładujesz przejściówkę z 58 na któryś z konwerterów i na to konwerter. Żle kombinuję?

Slaff667 
Uczestnik

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

Maciej Loret, Maciej Loret, przejściówki są ale nie muszę ich używać(tuleja ma gwint 58 i konwerter również),przy pomocy przejściówek mogłem dokręcić konwertery bezpośrednio na obiektyw ale i to nic nie dało,zdjęcia wychodzą zamglone(przy pomocy konwerter+tulejka również) .1 -podłączenie z tulejką,2-bez niej

1
2

Odpowiedz do tematu