Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
co do księżyca. koniecznie statyw ?
przy F8.0 można spokojnie z ręki na 1/200 sekundy lecieć przy ogniskowej około 400 mm.
w takim razie czy statyw konieczny? nie wiem jak to się ma przy F22 na przykład
Jestem pełen podziwu Przykręciłeś do aparatu teleskop???? Jak tylko zacznie się mój urlop, to spróbuję się pobawić moim P80 i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Na razie nabawiłem się kompleksów
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 24 Cze, 2008
no co zrobić, co lusto, to lustro, na pocieszenie powiem Ci, że p80 kosztuje tyle, co dobry filtr na 100-400
No fakt- to duża pociecha Pewnie biorąc tak drogi sprzęt pod namiot spędził bym wszystkie noce na warcie z kijem bejsbolowym w garści A tak, co najwyżej po północy zaczaję się na księżyc i bez nerwów spokojnie prześpię resztę nocy
Kompleksów to byście się nabawili, gdyby goltarowi chciało się rozstawić statyw i zrobić fotkę, nie na pełnej dziurze tylko np. na f/8.0. Byłoby jeszcze ostrzej
Eee i bez sprzętu za 5000 da się takie fotki robić
Choć nie jest to z ręki robione, bo trudno by było utrzymać Takiego Rubinara 1000 f10 w ręce, za to można go dostać za 500-600 zł i cieszyć się z doskonałego podglądu okien sąsiadów.
Jesienny, Ja wiem ,że nie trzeba sprzętu za 5 k żeby bawić się w astro po prostu pytam z ciekawości. Ostatnio znajomy mi pokazał Sigmę 600/f.8 . Super szkiełko sprowadzone ze stanów ale na prawdę do astro świetna sprawa i co najważniejsze cena nie przekracza 500zł w Polsce. Ciężko jest to szkło dostać ale jest to możliwe
Ja też żartuję, ale sam sobie kiedyś sprawię takie szkiełko w stylu tej sigmy. Tego Rubinara pożyczyłem tylko na kilka dni, pobawiłem się i oddałem, bo nie wiedziałem co jeszcze mógłbym nim zrobić z balkonu. W teren to trzeba go wozić samochodem raczej
Ta sigma 600 jest bardzo "kompaktowa" jak na 600 mm takie przyjemne szkiełko spacerowe . Jakość wykonania mi się podobała i szufladka na cokiny . Na prawdę pozytywne wrażenie na mnie wywarło szkiełko jak za takie pieniądze ,przynajmniej wizualne ale właściciel zachwalał.
Aja tak siedzę jak ta biedna myszka Zawsze twierdziłem, że nawet pudełkiem od butów da się zrobić dobrą fotkę, ale po tym co oglądam na forum, to chyba zmienię tę swoją maksymę Może już w następnym tygodniu jak się uda, a najdalej za miesiąc zobaczę co wyciągnę ze swojego Nikona i wtedy bym zamieścił fotkę księżyca, choć niestety, nie będzie na pewno to ta jakość i to ujęcie... Chylę czoła panowie przed sprzętem i umiejętnościami
Wiesz, mój sprzęt łącznie (ten obiektyw którym to robiłem + aparat (Nikon d50)) pewnie nie jest w tej chwili więcej wart niż Twój kompakt. Tak czy siak, przede wszystkim radość ze zdjęć. Kiedyś w końcu znajdą się pieniądze i chęć na lustrzankę.
zwłaszcza, że coraz mocniej biją się wszyscy w entry-level.
BTW zalazłem fotkę, i jak z czymś takim wyjść gdzieś dalej ;}
Choć przyznam, że bardziej niż tego obiektywu brakuje mi tego pożyczonego wraz z nim statywu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12