Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
prosze o pomoc w obiektywie CANON 24-70 L
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

cholera , nie doczytałem
fakt, jest lekkie czerwone, ale od razu pytania
robiłeś w tych samych warunkach, tylko czy odległość i ogniskowa taka sama oraz oczywiście przysłona?
dlaczego takie przepalone? przy wyostrzaniu w aparaciie w takimmomencie będzie problem z "duszkami"

Reklama

koraf 
Optyczny
Koraf

Powiem szczerze ,że ja tam nie widzę jakiegoś dramatycznego CA : na 24-70 jest czerwone a na 28-105 wpada w pomarańczowy .Każdy obiektyw ma aberracje ! A tu konkretnie jest w miare ostre światło i ciemne tło to CA jest też i to normalka.
Mój 24-70 pewnie by też aberrował , jedyny sposób aby to prawie zlikwidować to software , w CS3 taka lekka aberracja jest do usunięcia.
Ostatnio zmieniony przez koraf Sro 16 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MichalP 
Optyczny
foto&moto

no raczej nienormalka zważywszy na zbadane naprawdę niskie poziomy CA w teście.

koraf 
Optyczny
Koraf

MichalP napisał/a:

Zakladam ,że jest to 100% crop ... , i przy tych warunkach oświetleniowych sampli aberracja występuje , czy jej poziom jest wysoki ? niesądzę , widzialem gorsze CA.

Rosol24 
Nowy

krisv740 napisał/a:
cholera , nie doczytałem
robiłeś w tych samych warunkach, tylko czy odległość i ogniskowa taka sama oraz oczywiście przysłona?
dlaczego takie przepalone? przy wyostrzaniu w aparaciie w takimmomencie będzie problem z "duszkami"

zdjecie robione bylo na tej samej ogniskowej i na tej samej ogleglosci, moze nie ciekawie wyglada zdjecie to wiadomo trzeba bylo zmniejszyc na forum. Teraz wstawie kawalek zdjecia z przyslony 2.8

[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 23:28 ]
te zdjecia co zamiescilem robione byly na Canon 20D

Bez nazwy 1.jpg
Plik ściągnięto 4050 raz(y) 164,19 KB

krisv740
[Usunięty]

Rosol24,
to mi się bardziej podoba. ale jeszcze pytanko. z jakiej odłegłości robiłeś zdjęcie i na co ostrzyłeś , bo rozumiem że wstawiasz kropy 1:1?

[ Dodano: Sro Lip 16, 2008 23:32 ]
koraf,
skłaniam się do twojej oinii ale muszę poczekać na odpowiedź od kolegi rosol

koraf 
Optyczny
Koraf

Rosol24 napisał/a:
krisv740 napisał/a:
cholera , nie doczytałem

zdjecie robione bylo na tej samej ogniskowej i na tej samej ogleglosci, moze nie ciekawie wyglada zdjecie to wiadomo trzeba bylo zmniejszyc na forum. Teraz wstawie kawalek zdjecia z przyslony 2.8

[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 23:28 ]
te zdjecia co zamiescilem robione byly na Canon 20D

To jest sampelek z 24-70 ?

[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 23:35 ]
krisv740 napisał/a:
Rosol24,
to mi się bardziej podoba. ale jeszcze pytanko. z jakiej odłegłości robiłeś zdjęcie i na co ostrzyłeś , bo rozumiem że wstawiasz kropy 1:1?

[ Dodano: Sro Lip 16, 2008 23:32 ]
koraf,
skłaniam się do twojej oinii ale muszę poczekać na odpowiedź od kolegi rosol

Dzięki krisv740 :mrgreen:

Rosol24 
Nowy

zdjecie bylo robiene z okolo 2m i ostrzone bylo na kolniezyk jak pamietam. Tak to jest wycinek zdjecia. Moge wyslac Ci cale fotki tylko podaj maila. Moze tak zobaczysz.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

koraf napisał/a:
MichalP napisał/a:

Zakladam ,że jest to 100% crop ... , i przy tych warunkach oświetleniowych sampli aberracja występuje , czy jej poziom jest wysoki ? niesądzę , widzialem gorsze CA.

Ja też widziałem gorsze. Nie sięgając daleko na moim Nikonie 50 1.8 przy przesłonie 1.8. Ale zważywszy na towarzysza 28-105 to abberacja na 24-70 jest, delikatnie mówiąc, widoczna.

Rosol24 
Nowy

no wlasnie jest widoczna aberacja duzo bardziej niz przy 28-105... czy trafilem na kolejny bubny egzemplarz?, bo juz sam nie wiem co mam robic...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Dwie sprawy - być może i abberacje są na podobnym poziomie, chociaż w przypadku 24-70 jakby bardziej ją widać. Ale druga rzecz jest zastanawiająca, że szkło, które powinno być wybitne, jest mniej ostre niż 28-105 - wystarczy popatrzeć na krawędź koszuli.

Chociaż nie wiem bo nie doczytałem. W obydwu obiektywach były ustawione te same przesłony (f4). czy ogniskowe były również te same? Bo jeśli w 24-70 była większa to może kończyłą już się tam głębia ostrości i stąd wydaje się to zamazane, albo masz delikatnego fronta i tam już się kończy głębia.

Rosol24 
Nowy

w oby dwoch przypadkach byly te same ogniskowe. Pooprostu wszytko to samo. Byly ustawione pewne parametry i tylko obiektywy byly wymieniane(oczywisice ustawiajac te same oglniskowe)

krisv740
[Usunięty]

Rosol24,
przy ok. 2 metrach głębię ostrości masz ok 30cm.
abberacje pojawiaa się w miejscach przeswietlonych o duzym kontraście i nie ostrych. tak niestety będzie
dodatkowo jest to duże powiekszenie -wnoszę?
imho jest to akceptowalne i przłączam się do zdania korafa.
możesz ewentualnie szukać lepszego, ale chyba będzie ciężko. różne szkła różnie się zachowują w takich samych warunkach. dodatkowo ani 20d, ani 400d nie grzeszą wybitnym af więc rozrzut może byc większy :cool:

[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 00:03 ]
MichalP,
musisz brać poprawkę na specyfikację szkła - GO
niestety w zależności od szkła jest inna dla takiej samej ogniskowej, nie są to może różnice duże ale w płączeniu z af testowanych aparatów tworzą margines błędu
poza tym nie wiemy jak nastawiana była ekspozycja av. pv,a,m?
to wszystko wpływa na jakość finalną.
imho nie jest tragicznie, ale mogło by byc lepiej-niedużo
przy właściwym naswietleniu i obróbce zdjęcia (pamiętając o kadrowaniu i punkcie ostrości) nie powinno byc źle

Rosol24 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

ten kawalek jest wyciety ze zdjecia orginalnego. tylko ciekawi mnie dlaczego to samo ujecie wypadlo lepiej z aberacja. W przyszlym roku mysle nad puszka 5d. Pewnie na nim bedzie jeszcze lepiej? MM uzywa takiego sprzetu przy 24-70. Zastanawiam sie teza czy te czerwone Lki nie sa glownie zrobione dla pelnej klatki? W tym obiektywie i tak jest mala aberacja porownujac z tym co mialem poprzednio. tam to juz byla tragedia

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

na ff będzie lepiej na pewno.
o który kawałek cichodzi
i jeszcze jedno, podeslij mi ostatnie zdjęcie w raw na e-mail

Odpowiedz do tematu