Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ecotone QD-7 8x28
Autor Wiadomość
Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Lis, 2015   

Proszę bardzo.
Poniżej zdjęcia z TS Marine 7x50MX oraz TS 10,5x70

[ Dodano: Pią 20 Lis, 2015 15:28 ]
Abs napisał/a:
.....Pokrowiec na zdjęciu wydaje się znacznie większy od lornetki.

Pokrowiec ma mały zapas aby zmieścić pasek na szyję.
Dodaję jeszcze fotki z EII.

Ecotone z E2 u.jpg
Plik ściągnięto 6636 raz(y) 268,17 KB

Ecotone z E2.jpg
Plik ściągnięto 6636 raz(y) 67,03 KB

Ecotone z E2 f.jpg
Plik ściągnięto 6636 raz(y) 74,64 KB

Ecotone + fut.jpg
Plik ściągnięto 6673 raz(y) 86,78 KB

Ecotone z TS Marine 7x50MX 2.jpg
Plik ściągnięto 6673 raz(y) 69,11 KB

Ecotone z TS Marine 7x50MX.jpg
Plik ściągnięto 6673 raz(y) 44,67 KB

Ecotone z 70mm ob.jpg
Plik ściągnięto 6673 raz(y) 88,02 KB

Ecotone z TS Marine 70MX 2.jpg
Plik ściągnięto 6673 raz(y) 47,87 KB

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Lis, 2015   

Fajne foty ale kiedy opis wrażeń z obserwacji? Trudno mi sobie wyobrazić porównanie ze znacznie droższą EII a takie zestawienie najbardziej się narzuca choćby dlatego, że na pierwszych zdjęciach nie odstają aż tak bardzo gabarytami.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Lis, 2015   

Zrobiłem fotki z innymi lornetkami aby pokazać rozmiar. Poza tym, EII i Ecotone jakoś do siebie pasują – zobacz drugie zdjęcie.
Optyka oczywiście na innym poziomie, dzieli je w końcu blisko trzykrotna różnica w cenie, a i konstrukcja porro przemawia za Nikonem. Tyle teoria.

Nie miałem jeszcze czasu na obserwacje, postaram się zbadać lornetkę i coś napisać w tygodniu.

[ Dodano: Pon 23 Lis, 2015 23:54 ]
Czas ani aura za oknem nie sprzyjają, ale mogę wstępnie powiedzieć, że albo wzrok mi się psuje i nie dostrzegam specjalnych mankamentów, albo ta lornetka jest bardzo przyzwoita optycznie. Gdyby tak jeszcze fabryka dała z jeden stopień pola widzenia... .

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 26 Lis, 2015   

A jak rozdzielczość, AC, dystorsja? Czy małe pole bardzo przeszkadza? Pamiętam Olympusa 8x25 z polem 6,3 i bardzo szybko moje oczy przestawiły się z pola 8,2.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Lis, 2015   

W warunkach dziennych, w jasnym otoczeniu jest bardzo dobrze, także w pełnym słońcu lornetka nie ma problemów z odblaskami ani AC. Kolory oddaje prawidłowo, rozdzielczość jest dobra. W warunkach nocnych także jest poprawnie – obserwowałem świąteczne dekoracje na ulicach, Księżyc i wszystkie 15 gwiazd jakie było widać ;)

Szukając nieco na siłę, lekką AC można znaleźć na cienkich gałązkach na tle nieba, ale przy obserwacji ptaków w parku czy nad wodą jest ona niemal niezauważalna. Geometria także wydaje się prawidłowa.

Co może być problemem to dostrzegalność szczegółów w głębokim cieniu. Podglądałem na zmianę przez Ecotone i Nikona 8x30 w pochmurny dzień wróble schowane w iglakach – tu kłania się mniejsza apertura i źrenica wyjściowa. Teoretyczna rozdzielczość i jasność Kamakury wobec EII to odpowiednio 87% i 82%, do tego dochodzi prawdopodobnie niższa transmisja.
Pole widzenia jest niewielkie, szczególnie w porównaniu do EII, ale można z tym żyć. Jeśli potraktujesz lornetkę jako przyrząd do przyglądania się a nie rozglądania, będzie OK.

Trudno mi porównać do innych lornetek dachowych, oglądałem parę modeli ale żadna mnie nie zachwyciła. Na co dzień, amatorsko, używam kilku porro, najczęściej 7x50 i 12x50.

deep 
Uczestnik

A jak efekt 3D w porównaniu do EII?

Marlut 
Optyczny

Zdecydowanie słabszy, jak to w konstrukcji dachowej.
Oczywiście nie można traktować Ecotone jako alternatywy EII, ew. kieszonkowo-terenowe uzupełnienie.

[ Dodano: Pią 27 Lis, 2015 14:12 ]
Fantastyczny efekt 3D daje TS Marine 7x50MX. Moim zdaniem to suma rozstawu obiektywów, jasności, rozdzielczości i głębi ostrości. Bardzo ją lubię.

Volver 
Entuzjasta

Marlut, normalnie chyba jednak kupię tę 7x50, ufam w pełni Twoim opiniom i kusi mnie taki sprzęt pomimo braku nieba do obserwacji... hmm...

Marlut 
Optyczny

Kup a jasność będzie z Tobą.
To moja najczęściej używana lornetka, także w dzień.

Przy okazji oświadczam, że nie byłem, nie jestem i prawdopodobnie nie będą w jakikolwiek sposób związany z żadną osobą lub firmą zajmującą się handlem optyką.

Volver 
Entuzjasta

Haha...i tak co niektórzy nie uwierzą. :-) no to myślę z nadzieją na natchnienie.

RomanW 
Bywalec

A ta TS 7x50 Marine to jak głęboki ma tunel, czy jest efekt patrzenia w studnię, czy bliżej EII.

Marlut 
Optyczny

Studnia to nie jest ale do Nikona w tym względzie jej daleko. EII ma okulary 70 stopni. Przy źrenicy 7,1 pryzmaty musiały by być wielkości pięści.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 28 Lis, 2015   

Marlut napisał/a:
Przy źrenicy 7,1 pryzmaty musiały by być wielkości pięści.

Niekoniecznie. Ale okulary mogą być ogromne vide Miyauchi Binon:
http://www.holgermerlitz.de/miyauchi7x50.html

Z drugiej strony obecne tam Tasco 7x50 ma okulary 77 stopni i wcale nie ma ani wyjątkowo dużych pryzmatów, ani wyjątkowo dużych okularów.

Volver, natchnij się Fujinonem 7x50. Nie poprzestawaj na półśrodkach :)

Volver 
Entuzjasta

Arek, wiem co dobre, a jestem hedonistą...hehe...ale filozoficznie-po co? Nie mam nieba do obserwacji, a najwcześniej w ferie coś wymyślę i podjadę pogapić się na niebo. SE 12x50 służy obecnie jako uniwersalna podglądaczka do wszystkiego. :cool:

Marlut 
Optyczny

Arek napisał/a:

http://www.holgermerlitz.de/miyauchi7x50.html

Ciekawy sprzęt. Obecnie nikt chyba jednak takich nie produkuje.
Dzięki za linka.

Odpowiedz do tematu