Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zglupialem totalnie, moze ranking ?
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

krewzszafy napisał/a:
Arek dobrze wiesz że d80 to jest świetny sprzęt, a że już ma swoje lata to tylko na dobre wychodzi w cenie :wink: dwa lata wstecz wszyscy się nim zachwycali

Ja się nie zachwycałem. Nie podobała mi się utrata szczegółów na wyższych ISO związana z agresywnym odszumianiem, którego nie można było wyłączyć.

Reklama

sportmile 
Początkujący

Kurde caly czas prosze o porownanie wybor to oli 510 lub 520 vs 450d
Dodatkowe pytanie to wiem ze do 520 jest obudowa podwodna czy do 510 tez ? przyznam ze takze sobie nurkuje i pewnie fajnie by bylo popstrykac fotki lepszym aparatem niz glupia malpka. Jakos mnie ciagnie do tego canona mimo ze po wyjasnieniach Arka lepszym dla mnie byloby kupienie 510 z dualem przynajmniej na jakis czas mam 2 szkla i cos sie na nich poucze. Ale jakos ten canon ehhh ciezki wybor

Amix 
Rozmowny

Dobrze by było jak bys dostal olka z obiektywem 14-54mm, ale to chyba w zestawie niemozliwe. Nie wiem czy warto przepłacac na E520, wedlug mnie nie. Rozni sie wielkoscia wyswietlacza 2.5/2.7 cala, jakies wykrywanie nikomu nie potrzebne twarzy i o ulamek sekundy szybciej wykonuje zdjecia seryjne (podobno)
Lepiej dokupic zewnetrzna lampe blyskowa w to miejsce, bo roznica w cenie jest dojsc spora.
Body aparatow nie roznia sie niczym, wiec obodowa podwodna jest.

sportmile 
Początkujący

roznica cale 200 zl wiec moze warto ?
canon czy olympus chyba bede rzucal moneta :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   

Widzę, że kolegę jednak bardzo kusi Canon.
Warto jednak zwrócić uwagę, że aby Canon oferował podobny zakres ogniskowych przy podobnej jakości trzeba by do niego nabyć:
Tamrona 17-50 za ok 400$
i Canona 55-250 za ok 340$ (ceny z ebaya).
Tego się w zestawie nie kupi, a jak się będzie kupowało z osobna, to trzeba przetestować Tamrona pod kątem współpracy z body (BF/FF) i wziąć poprawkę na to, że Canon 55-250 jest ...dość plastikowy. Choć to najtańszy teleobiektyw ze stabilizacją, która na tele ze słabym światłem trochę się przydaje.
No chyba że 70-300 IS za ok 600$ lub 70-200 F4 za ok 580$.
Wygląda na to, że cena obiektywów do Canona znacznie przekracza wartość samego body i to w wariancie budżetowym (Na dodatek z proponowanym Tamronem, który ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Nawet nie myślałem o polecaniu czegoś Canona w tym zakresie ogniskowych). Myślę, że dotarliśmy do punktu charakterystycznego Canona, jakim jest bogactwo tego systemu. Tyle, że za ten wspaniały wybór przychodzi słono płacić. Wybierając Canona, wkrótce odkryjesz, że wartość samego aparatu w kompletowanym zestawie systematycznie spada. A gdy już skompletujesz przyzwoitą "szklarnię" cena korpusu będzie już znikoma (inna rzecz, że aparaty tracą na wartości a dobre szkła [zwłaszcza FF i L] tą wartość potrafią utrzymać).

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Trzeba tylko dodać, że jednak Tamron 17-50/2.8 to coś sporo lepszego i generalnie inna klasa obiektywu niż kit z Olka a taki 70-300 IS USM choć może dużo lepszy optycznie nie jest od tele Olka (pewnie nawet gorszy, Arek mnie zaraz objedzie CA i takimi tam) to ma z pewnością sporo większą ogniskową i z pewnością lepiej działa w nim stabilizacja.

Jeżeli priorytetem jest wydanie małej kasy a rozwijać się nie będziemy to wtedy sam często ludziom Olka polecam. Kiedy jednak mamy troszkę inne zapędy (jakościowo-rozwojowe) to jednak Canon będzie lepszym wyborem.

sportmile 
Początkujący

reasumujac mamy taka sytuacje

olympus w dual zestawie czyli lepsze szkla w gorszym i starszym body chociaz dostal nagrode eisy kontra nowy canon 45d lepsze body ( od zawsze canon kojarzyl mi sie z lustrzankami a olympus z kompaktami ) z kitowym obiektywek ktory podobno daje rade. Obiektywu narazie bym nie mial w planach kupna do tego canona ale byc moze po jakims czasie skusilbym sie na jakiegos tele do 1000 zl ale narazie opierajmy sie na tym kitowym

timi1970 
Bywalec

sportmile, musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy będziesz się rozwijał i jak bardzo zależy Ci na jakości, a jak już będziesz znał odpowiedź to wybór będzie łatwiejszy :wink:

sportmile 
Początkujący

na jakosci szczegolnie mi zalezy nie jestem jakis niedorobiony wiec pewnie ogarne po jakims czasie na czym to polega z wasza pomoca oczywiscie :) Jesli na canonie beda wychodzily ladniejsze fotki to biore canona a szklo dokupie pozniej.
Prosze jeszcze o wyjasnienie spraw z tym szklem w olympusie w w kitowym canonie tzn ktore do czego beda sluzyly. Znalazlem tez cos takiego za 3 tys tylko znowu pytam czy warto http://www.euro.com.pl/cy...300-mm-ed.bhtml
Tak wiec prosze o objasnienie sprawy obiektywow w tych zestawach oraz kitowego canona

Amix 
Rozmowny

MM napisał/a:

Jeżeli priorytetem jest wydanie małej kasy a rozwijać się nie będziemy to wtedy sam często ludziom Olka polecam. Kiedy jednak mamy troszkę inne zapędy (jakościowo-rozwojowe) to jednak Canon będzie lepszym wyborem.

Dla czego przy Olku nie mozemy sie rozwijac? Podam tu chociaz dostepne na rynku niektore obiektywy.
Seria standardowa: ED 14-42mm 1:3.3-56, ED18-180mm 1:3.5-6.3, ED40-150mm 1:4.0-5.6
ED 70-300mm 1-4.0-56 Zuiko Digital 25mm 1:2.8 Pancake, 35mm Makro 1:3.5 przeznaczony do zblizen i zdjec portretowych.
Seria profesjonalna: 11-22mm 1:2.8-3.5, ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD, 14-54mm 1:2.8-3.5, 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD, ED 8mm Fisheye 1:3.5 (rybie oko), ED 50mm Makro 1:2.0
Wyzszej klasy profesjonalne: ED 7:14mm 1:4.0, 14-35mm 1:2.0 SWD, ED 35-100mm 1:2.0, ED 90-250mm 1:2.8 ED 150mm 1:2.0 ED 300mm 1:2.8
Konwertery: EC-14 1,4x, EC-20 2.0x, EX-25- pierscien posredni do makrofotografii. MF-1 adapter Cztery Trzecie dla obiektywow OM.

Nalezy wiedziec, ze podana ogniskowa mnozymy x2 poniewaz jest to system Cztery Trzecie (4/3)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Naprawdę chcesz to porównać do tego co oferuje Canon? Litości, ja widzę jaki masz aparat w stopce tylko nie mam czasu na takie żarty. A z tym 35mm do portretu to już naprawdę pojechałeś. Swiatło 3.5. Canon ma 135L (f/2), 85/1.8, 85L (f/1.2) czy choćby 135/2.8 do samego portretu. Jedna działka i Olek leży. Naprawdę dalej mam szukać? Nie o to chodzi, na siłę można udowodnić wszystko. Ja pomijam szybki napęd w obiektywach, lepszej jakości body itd, itp.

sportmile 
Początkujący

i wlasnie tego oczekuje wymiany zdan posiadacza olka i canona :)
Mozecie mi w sposob lopatologiczny sprecyzowac obiektywy ? w olympusie w tym zestawie za 3 tys z 70-300 mm ED ? oraz obiektyw kitowy canona ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ten 70-300 w Olku to bardzo dobry obiektyw. Generalnie Olek celuje w amatorski rynek i tutaj ma rewelacyjne ceny. W profi praktycznie jest bez szans, choćby miał tabun wyznawców/fanatyków/zwolenników (wybrać co lepsze).

Amix 
Rozmowny

Przy systemie Cztery Trzecie nie potrzeba az tak jasnych obiektywow poniewaz swiatlo pada na matryce niemal pod katem prostym i w tym jest cala roznica. Poza tym mamy wszystko tansze, dla amatora jest to, uważam bardzo dobry system, zreszta nie tylko dla amatora.

http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_7045.htm
Ostatnio zmieniony przez Amix Wto 05 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

70-300 w Olympusie - kozacki telezoom, w przeliczeniu na FF 600mm!!
Bez statywu to już się tego nie ogarnie.. Zostaje dziura (na FF) 84-140 mm, ale ona nie będzie bolesna. Ciekawy zestaw, nie powiem. Dla Canona na APS-C ta ogniskowa zapewniana jest przez obiektyw 100-400 IS L f/4,5-5,6 w cenie od 6 300 zł. Widzisz dyskretną różnicę w cenie? Na FF do Canona za stałke 600 mm zapłacisz 23 000 zł. Różnica w cenie jakby większa. Canon oferuje bardzo wiele, osobom z wypchanym portfelem. Tu panuje pogoda dla bogaczy...

"Obiektywu narazie bym nie mial w planach kupna do tego canona ale byc moze po jakims czasie skusilbym sie na jakiegos tele do 1000 zl ale narazie opierajmy sie na tym kitowym"
Według mnie średnie rozwiązanie. Po pierwsze tymczasowe, a więc bardzo trwałe. Po drugie jak kit, to tylko z ISem. Po trzecie tele do 1000 zł? Pozostaje 55-250. Faktycznie, na rynku typowo amatorskim, Canon wypuszcza korpusy, ale nie nadąża z przyzwoitymi obiektywami.
Czyli wychodzi Canon w dualkicie 18-55 IS i 55-250 IS.
A później wymiana obiektywów na 17-55 IS / 17-50 / 17-40(35)L i 70-200 / 70-300.
I to później nie wynika z tego, że będziesz miał za dużo gotówki, tylko z tego, że te plastiki z dualkita ...mogą się rozlecieć. W zależności od intensywności użytkowania powyżej roku powinny pociągnąć.

Odpowiedz do tematu