Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pentax vs canon
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Lis, 2008   

ja ryzykuje i czekam
aż $ będzie około 2.5 :twisted:

Reklama

AM 
Maniak

Zauwazylem, ze ta rozwinieta szklarnia Canona polega na 70-200L, 50/1.8 i Sigmach oraz Tamronach ;)

Szkoda, ze Canon pozbywa sie swoich najlepszych szkiel.

piotrmkg 
Optyczny

AM napisał/a:
Zauwazylem, ze ta rozwinieta szklarnia Canona polega na 70-200L, 50/1.8

zoomy 70-200 fakt jest ich sporo ale dzieki temu jest w czym wybierac.

AM napisał/a:
Szkoda, ze Canon pozbywa sie swoich najlepszych szkiel.

ze niby co? podaj jakies przyklady, bo oczom nie wierze :!:
Ostatnio zmieniony przez piotrmkg Czw 13 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

AM 
Maniak

200/1.8

Ach, mnogosc 70-200 sobie bardzo chwale. W innym systemie nie widze sensownego 70-200/4. Strasznie lubie to szklo.

piotrmkg 
Optyczny

AM, uzyles liczby mnogiej, a dajesz 1 przyklad. to raz. dwa nowy obiektyw jest minimalnie mniej ostry od poprzednika, ale w zamian ma IS 4EV. trzy wiesz dlaczego canon zakonczyl produkcje tamtego obiektywu? bo ekoterrorysci i ich ROHS (reduction on hazardous substances) wymusilo zaprzestanie wytwazania szkla z domieszka olowiu, a w tamtym obiektywie bylo wykorzystywane takie szklo.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

tomaxagen napisał/a:
...ale wiem ze jezeli ktos chce w przyszlosci sie rozwijac to roczej kazdy amator wie ze canon ma lepszą szklarnie od pentaxa :razz: i chociazby tu canon ma przewage nad pentexem no i jeszcze matryca cmos

Liczniejszą na pewno, ale czy lepszą, to już mocno dyskusyjne. A matryca CMOS, to jak dla mnie akurat wada Canona.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Czw 13 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

bolsa 
Uczestnik

jaaaaaad .... to nie ja to napisałem

Btw. to o co chodzi z tymi CMOSami w końcu. MC pisze że CCD są lepsze na niskich ISO. Jaad piszesz, że CMOSy to wada u Canona. Jak mam to rozumieć?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cytat:
Jaad piszesz, że CMOSy to wada u Canona. Jak mam to rozumieć?

Napisałem dla mnie wada. Ja używam głównie niskich czułości i nie robię darków... :razz:

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:17 ]
bolsa napisał/a:
jaaaaaad .... to nie ja to napisałem

Poprawione... :wink:

AM 
Maniak

piotrmkg:

Prosze bez emocji.
Moge dodac jeszcze 50/1 i zdanie bedzie prawdziwe, ale o to chodzi?
Nowsza wersja ma gorsza jakosc obrazu i gorsze swiatlo. Uwazam, ze to dostatecznie duzo, by nazwac ja obiektywnie gorsza. Jesli sie myle to zamienmy to na "moim zdaniem gorsza".
Czy domieszka olowiu w szkle byla krytyczna dla jakosci obiektywu? Wtedy tak. Teraz - watpie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

AM napisał/a:
Czy domieszka olowiu w szkle byla krytyczna dla jakosci obiektywu? Wtedy tak. Teraz - watpie.

Niektórzy twierdzą, że pierwsze "ołowiowe" edycje Limitedów były jednak zauważalnie lepsze...

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Ja używam głównie niskich czułości i nie robię darków... :razz:

nie potrzeba wysoko skoczyć z iso by zobaczyć różnice i nie trzeba robić darki by docenić cemosa, niekoniecznie z canona

AM 
Maniak

Wiedze o szklarni Pentaksa mam raczej z recenzji pora trzema egzemplarzami w domu. Nie znam zbytnio historii.

Czy zatem kolejne Limitedy roznily sie tylko zawartoscia olowiu? Jesli tak to wszystko trzyma sie kupy. Pytaniem jest, czy po tych kilku latach badan nie potrafi sie tego zastapic.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
nie potrzeba wysoko skoczyć z iso by zobaczyć różnice i nie trzeba robić darki by docenić cemosa, niekoniecznie z canona

Problem w tym, że ja nie przepadam za obrazem z CMOS-ów (nieważne, której firmy) - pisałem już o tym wielokrotnie... Ale jeśli komuś nie przeszkadza, to ok. Zresztą wiele różnic można sprowadzić do niedostrzegalnego poziomu w obróbce...

Odpowiedz do tematu