Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Konwertery do Canona na inne mocowania
Autor Wiadomość
rais4 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Lut, 2009   

hej... i ja jestem zielona.

czy Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD Asph.(IF) Macro (Canon)
z analogowej lustrzanki Canon eos 300 date ("Współpracuje z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi (APS-C, APS-H, FF)." )
bedzie pasowal do cyfrowej lustrzanki canon eos 450d (mocowanie - bagnet EF/Ef-s)?

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sro 18 Lut, 2009   

tak, oczywiście

rais4 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   

a jesli dorzuce do tego, ze moj Tamron nie jest jednak ani XR ani DI
czy wciaz moze pasowac do cyfrowej lustrzanki 450d ktora chce dzis zamowic? :) (czy jednak stane przed zakupem rowniez szkla?:/)

zasugerowalam sie netem, a potem zdalam sobie sprawe, ze na moim opakowaniu nie ma ani tego:
Symbol XR oznacza, że wykorzystano technologię, która umożliwiła otrzymanie obiektywu o kompaktowych rozmiarach zachowując przy tym wysoką jakość obrazu.
ani tego
Seria Di - obiektywy z tej serii pasują do lustrzanek analogowych i cyfrowych.

czyli szklo, ktore mam, to: TAMRON AF 28-300 f/3,5-6,3 LD aspherical (IF) macro for canon-af
MODEL 285 DE filter size 72 mm; min focus distance 0,6m (at f=200mm)

i nie moge go znalezc w necie,
jest pomiedzy tym http://www.e-cyfrowe.pl/p...2899_32&id=6567 (minus di, minus xr)
a tym http://cgi.ebay.com/Tamro...216114008r14883
(jednak tu zaprezentowany jest model 185de, a ja mam 285de)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

co do tego modelu nie jestem pewny, tu masz wyjaśnienie skrótów literowych tamrona

http://www.optyczne.pl/52...B3w_Tamron.html

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

rais4 napisał/a:
a jesli dorzuce do tego, ze moj Tamron nie jest jednak ani XR ani DI
czy wciaz moze pasowac do cyfrowej lustrzanki 450d ktora chce dzis zamowic?

Tak, w dalszym ciagu bedzie pasowac :wink: Canon zapewnia kompatybilnosc obiektywow w systemie EOS (bagnet, styki) wiec nie ma sie co martwic. Sam uzywalem przez krotki czas obiektywu z analogowego EOS'a 500 N na cyfrze i nie bylo zadnych problemow. Inna sprawa to jakosc obrazu - nie byla najlepsza.

rais4 
Nowy

Aaaa. W takim razie będę próbować. Dzięki Wam!

komor 
Moderator

Oj ja słyszałem że niektóre bardzo stare Sigmy nie współpracują dobrze z nowymi cyframi. Podobnie może być przecież w Tamronie. No i to o czym wspomniał M. Wojtyczka, to szkło pewnie na cyfrze okaże się strasznym mydłem, brak szerokiego kąta (pamiętaj, rais4, że kąty widzenia zmieniają się na cyfrze z małą matrycą w stosunku do tego, do czego jesteś przyzwyczajona z analoga!).

Syki 
Nowy

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

Nie za bardzo się znam na przejściówkach, dlatego pytanie, jaką polecacie przejściówke M42 (do Canona 40D) i jakie potem obiektywy stosować do niej?

Pozdrawiam

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Obiektywy - Helios obowiązkowo
obecnie posiadam jeszcze Mir37 / 2.8
oraz Porst 135/2.8

Przejściówka:
ja zakupiłem taki
http://www.allegro.pl/ite...2_fakt_vat.html

bez potwierdzenia ostrości

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Moim zdaniem na m42 opyla się kupić:
Flektogona 35mm z światłem 2.4 i koniecznie MC
Takumara 50/1.4 SMC albo Super Multi Coated

Gdybym miał canona, miałbym te dwa szkła od roku :) Ale mam nikona i m42 odpada :(

oracle 
Maniak

Jest jeszcze:
Jupiter 85/2
Zenitar 16/2.8
Wołna 100/2.8
Takumar 135/3.5
Tair 135/2.8
Jupiter 135/3.5
No i najnowsze i niesamowicie drogie:
Zeiss T* Plannar 50/1.4 ale on akurat też występuje z mocowaniem canona.

AM 
Maniak

mavierk napisał/a:

Flektogona 35mm z światłem 2.4 i koniecznie MC
Takumara 50/1.4 SMC albo Super Multi Coated

Dodam Planara 50/1.7 i to chyba wszystko do cropa.
Mozna sie pokusic o Zeissa Sonnara 180/2.8 albo 135/2.8.
No i jesli fish-eye to Peleng 8mm.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

AM napisał/a:
Dodam Planara 50/1.7
ale planar jest pod C/Y
Sonnar 180mm pod P-SIXa a 135 głónie pod PB
a peleng słaby wielbłąd :P

AM 
Maniak

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

No na zarzut wobec Pelenga nie wiem co odpowiedziec :p

Jesli chodzi o pozostale szkla - 180 byl nawet sprzedawany z przejsciowka m42 a planar 1.7 - faktycznie, ale nagminnie go przerabiano na m42, ze spodziewalem sie, ze na rynku wtornym tego pelno.

Tak czy inaczej moim zdaniem ten planar to najlepsze 50mm na malych otworach.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

AM napisał/a:
ten planar to najlepsze 50mm na malych otworach.

Masz na myśli na małych otworach (dużej przysłonie) czy na dużych otworach (małej przysłonie)?

Odpowiedz do tematu