Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No jo, ale ostrzy, ostrzy i nagle robi mu się stale ostro. Gdzie powinien się zatrzymać? Jak mi tu kiedys wyjasniono nie działa to w ten sposób, że przelatuje przez cały przedział ostrości, aha - tu się kończy, a potem wraca "na środek" (abstrahując, że to chyba nie byłby środek) tylko wyczuwa początek strefy ostrości przedmiotu i zgodnie z jakimś tam algorytmem, biorąc pod uwagą spodziewaną odl. od przedmiotu ustawia się już "na pamięć" na punkt. Choćby ta spodziewana odl od przedmiotu jest tym lepiej wyznaczona, im mniejsza GO.
maziek, dobrze gadasz, to jest open-loop, aparat mierzy, wysyła sygnał do obiektywu o ile ma się przesunąć i to tyle, nie sprawdza już nic drugi raz. Stąd właśnie bierze się ff/bf.
Ano właśnie. Mierzy, oblicza, komenda do silnika obiektywu i koniec. Ew. mała poprawka (niektóre typy tak mają w słabym świetle;-))
I zauważcie, że to się dzieje na otwartej przysłonie, a nie na roboczej, więc można sobie darować GO w tym temacie
A właśnie że nie GO jest determinowana liczbą otworową a im mniejsza GO, tym precyzyjniej trafimy w punkt z ostrością. Tak jak maziek wspomniał, aparat sprawdza na czujnikach jak daleko jest z ostrością w przód, potem w tył i ślepo wędruje na spodziewany punkt ostrości. Najprecyzyjniej da się to zrobić dla najmniejszej GO, czyli podczas pomiaru na pełnej dziurze. Czujniki oznaczone f/2.8 przy tej i mniejszej wartości przesłony będą pracowały najlepiej (choć ja nie zauważyłem drastycznych zmian).
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
A jak pogodzić koncepcję open-loop z faktem, że AF czasem myszkuje, szukając wte i wewte? Nawet kiedy mamy ustawiony pojedyncze ustawianie ostrości?
Edit. Jeszcze poczytałem na Wikipedii hasło Autofocus (choć nie wiem czy w tym temacie można do końca ufać zbiorowej mądrości wikipedycznej...) i piszą tam:
Some cameras (Canon EOS-1V, Canon EOS-1D, Canon EOS 30D/40D) ) also have a few 'high precision' focus points with an additional set of prisms and sensors; they are only active with 'fast lenses' of certain focal ratio. Extended precision comes from the increased diameter of such lenses, so the base of the 'range finder' can be wider.
Czyli przekładając na polski, wysoka precyzja tych punktów f/2.8 ma być pochodną większej średnicy szkła w jasnych obiektywach, co pozwala użyć szerszego rozstawienia "dalmierza".
A jak pogodzić koncepcję open-loop z faktem, że AF czasem myszkuje, szukając wte i wewte? Nawet kiedy mamy ustawiony pojedyncze ustawianie ostrości?
Sprawa wygląda tak że czasami focus jest tak bardzo oddalony od celu że nie jest w stanie wykonać pomiaru przy pomocy detekcji fazy wtedy zaczyna się przesuwać aż obraz stanie się na tyle wyraźny że pomiar jest możliwy i wtedy już mierzy metodą loop-open.
Wysłany: Sob 06 Gru, 2008
IMO jak nie zorientuje się, że przechodzi przez punkt ostrości (czyli obiekt jest za "mglisty") to jedzie do końca przedziału. Ja u siebie nie zauważyłem, aby sie cofał przed końcem zakresu. Dojeżdza do oporu i dopiero wraca.
A właśnie że nie GO jest determinowana liczbą otworową a im mniejsza GO, tym precyzyjniej trafimy w punkt z ostrością. Tak jak maziek wspomniał, aparat sprawdza na czujnikach jak daleko jest z ostrością w przód, potem w tył i ślepo wędruje na spodziewany punkt ostrości. Najprecyzyjniej da się to zrobić dla najmniejszej GO, czyli podczas pomiaru na pełnej dziurze. Czujniki oznaczone f/2.8 przy tej i mniejszej wartości przesłony będą pracowały najlepiej (choć ja nie zauważyłem drastycznych zmian).
Ale co ma GO do rzeczy, skoro przyslona jest przymykana dopiero w momencie robienia zdjecia, ew. przycisniecia przycisku podgladu GO, a nie podczas ostrzenia?
Innymi slowy, AF zawsze pracuje na pelnej dziurze.
costi, ale w zależności od założonego obiektywu układ AF ma inne warunki pracy, bo głębia ostrości na pełnej dziurze jest inna, gdy masz założony jasny obiektyw, a inna gdy masz taniego zooma ze światłem f/5.6.
Istotnym elementem mającym wpływ na pracę autofokusa jest jasność obiektywu. Jest to związane z faktem, iż w zależności od otworu względnego obiektywu zmienia się charakter pracy czujników AF montowanych w aparacie. W przypadku cyfrowych jedynek Canona poprzedniej generacji używanych z obiektywami o jasności co najmniej f/2.8 siedem czujników reaguje zarówno na linie poziome, jak i pionowe. Są to czujniki krzyżowe o największej czułości. Pozostałe czujniki reagują na linie poziome. W przypadku używania obiektywów tego producenta o jasności f/4 krzyżowy charakter pracy zapewnia już tylko czujnik centralny, dla otworu względnego f/5.6 wszystkie 45 czujników ma charakter liniowy, a dla f/8 reaguje już tylko na linie poziome czujnik centralny. Wpływ jasności obiektywu na szybkość pracy jest szczególnie widoczna w gorszych warunkach oświetleniowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10