Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
po prostu nie chcą oglądać zdjęć na monitorze - cały spektakl oglądania fotek traci wówczas swój niepowtarzalny charakter
Dla mnie to taka różnica jak winylem a CD
No właśnie to jest ta różnica... W książce Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej (Michael Freeman) właśnie przeczytałem, że odbitka ma rozpiętość tonalną 5 działek przysłony, a ekran LCD ma rozpiętość 8 działek. Co zatem jest winylem, a co cedekiem?
piotrmkg napisał/a:
Ania101, mi jak ktoś proponuje, że pokaże mi swoje zdjęcia i prowadzi mnie do komputera to ja mówię mu pass. miejsce zdjęcia jest na papierze lub innym dużym medium.
Dokładnie - też tak mam
Na pewno ogladanie cudzych zdjęć na cudzym krzesełeczku przed nie swoim ekranikiem nie sprawia dużej przyjemnosci. Jednak zdjęcia oglądane na duzym ekranie telewizora LCD, albo wyswietlane na scianie dają podobną przyjemność i komfort jaki dają zdjecia oglądane w albumie.. chyba..
[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 22:33 ]
komor napisał/a:
....A ja się z tym nie zgadzam, bo zdjęcie to światło, a zwykła odbitka nie świeci. Zdjęcia dużo zyskują gdy są prezentowane jako podświetlone arkusze lub na przyzwoitym ekranie...
Może właśnie dlatego jakoś bardziej podobają mi się zdjęcia oglądane na ekranie..
elijah [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Gru, 2008
Cytat:
Wychodzę z założenia, że z komputerem coś mi się kiedyś moze stać, a z albumami czuję się pewnie
zastanawiam sie, ile osob pamieta o wykonywaniu kopii zapasowych danych na hdd?
ja trzymam wszystko na dwoch dyskach, a ostatnio nawet wpadl mi pomysl, aby zdjecia zgrac na plyty i trzymac kopie w mieszkaniu rodzinki. moze troche traci paranoja, ale coz, mam na hdd ladny kawal zycia udokumentowany, pewnie z ogromna przyjemnoscia bede to ogladal za kilkadziesiat lat
zas odnosnie mediow - ja glownie tez ogladam na kompie, bo z racji "cyganskiego" trybu zycia jest to najwygodniejsze, nie trzeba targac albumow.
zastanawia mnie natomiast jedna kwestia - ciekawe, ile osob zdaje sobie sprawe ile megapikseli zjadają monitory? w okolo marketingowy szal na coraz bardziej upakowane matryce, tymczasem nawet najwieksze studyjne sprzety wyswietlaja raptem ze 2mpix. Moj 19 calowy LCD przy rozdzialce natywnej 1440 x900 ma zaledwie 1.3mpix - w efekcie, widze raptem nieco ponad 10% tego, co uchwycila matryca... niezle, co?
....nawet najwieksze studyjne sprzety wyswietlaja raptem ze 2mpix. Moj 19 calowy LCD przy rozdzialce natywnej 1440 x900 ma zaledwie 1.3mpix - w efekcie, widze raptem nieco ponad 10% tego, co uchwycila matryca... niezle, co?
Z drugiej strony, gdyby z tego powodu rozwój matryc zatrzymał się na poziome 2. mega pixeli... Ja tam robię zdjęcia i nie myslę za bardzo o takich szczegółach. Od tego mozna dostać żylaków na mózgu.
elijah [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Gru, 2008
tutejszyn,
oczywiscie, megapiksele to nie wszystko, niemniej ja mimo wszystko wole myślenie o szczegołach, zwlaszcza tak istotnych jak format prezentacji zdjęć.
co z tego, ze wyda sie pare/parenascie tysiakow na super rewelacyjny sprzet jak czesc efektu finalnego zwyczajnie zepsuje kiepski wyswietlacz LCD?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12