Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibracja FF/BF w obiektywach Canon
Autor Wiadomość
ZZ 
Początkujący

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

Tak, tak, zdarza się, ale raczej na poziomie aparatu, natomiast u Canona jak widać zdarza się to w niektórych obiektywach. Skarżyło się na to kilku forumowiczów, posiadaczy 85/1,8,
który ja właśnie zamawiam. Co ciekawe, tendencja do ustawiania ostrości ciut za obiektem,
pojawiła się też w egzemplarzu użytym do testu przez "OPTYCZNE". Zaniepokoiło mnie to i jestem ciekaw, czy aż takie wpadki produkcji i kontroli jakości zauważył ktoś w innym systemie.

Reklama

novy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 11 Gru, 2008   

Biorąc pod uwagę fakt że coraz więcej lustrzanek Canona ma AF MA, obawiam się że Canon nie ma w tym żadnego interesu żeby sprawdzać jakoś focus'a przed wypuszczeniem obiektywu do klienta, wręcz przeciwnie więcej szkieł niedokładnie skalibrowanych - więcej chętnych do kupienie np 50D. Jak masz starszy model lustra Twój problem kup sobie super hiper nową jakość.

ZZ 
Początkujący

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

Myślę że to jednak Canon ma problem, bo ostatnio ma za dużo wpadek i traci pozycję lidera. Nikon nie śpi, a klienci to widzą.

banan 
Nowy

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Witam wszystkich.
Mam pytanie czy BF/FF może się zwiększać wraz ze zwiększaniem się odległości od przedmiotu, tzn czy np jeżeli BF/FF z odległości 40 cm ma 4mm to czy błąd będzie większy gdy do przedmiotu jest np 15m

novy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

banan napisał/a:
Mam pytanie czy BF/FF może się zwiększać wraz ze zwiększaniem się odległości od przedmiotu

No taką niestety ma cechę wada AF. Wraz z wzrostem odległości wada jest coraz bardziej widoczna.

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

novy napisał/a:
Biorąc pod uwagę fakt że coraz więcej lustrzanek Canona ma AF MA, obawiam się że Canon nie ma w tym żadnego interesu żeby sprawdzać jakoś focus'a przed wypuszczeniem obiektywu do klienta, wręcz przeciwnie więcej szkieł niedokładnie skalibrowanych - więcej chętnych do kupienie np 50D. Jak masz starszy model lustra Twój problem kup sobie super hiper nową jakość.

Hmm... No ale ta nowosc nie rozwiazuje problemu roznych ustawien dla jednego i drugiego konca zoom'u. Mozna ustawic jedynie jedna wartosc...
Moze czekaja z tym na kolejne wydanie body... Wiecie, tak zeby w kolko kupowac, wymieniac...

novy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

Wydaje mi się że w serwisie też nie skalibrują obiektywu tak żeby działał przy każdej odległości i przy różnych ogniskowych idealnie.

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Jak ktos ma chwile:

http://www.northlight-ima...adjustment.html

http://www.slrgear.com/articles/focus/focus.htm

seban4 
Początkujący

Wysłany: Wto 13 Sty, 2009   

Witam, właśnie zmieniłem body na Canona 40D i po długich przemyśleniach zakupiłem canona 70-200F/2.8. Wybrałem się w plener i porobiłem kilkadziesiąt fotek. Cóż rozczarowanie!!! Ogniskowa 200 mm wypadła najlepiej zdjęcia ostre, jednak ogniskowe do 150 brak ostrości a 70 wypadła najgorzej. Wydrukowałem sobie tablice do sprawdzenia FFi BF wyniki były takie ze szkło ma BF. Poczytałem kilkanaście postów na forum i zadzwoniłem do sklepu tam gdzie kupiłem obiektyw. Po rozmowie stwierdziliśmy ze trzeba zamówić inne szkło. Ale jednak coś nie dawało mi spokojnie spać i zadzwoniłem do szkolnego kolegi, którego brat zajmuję się naprawą aparatów powyżej EOS 1D oraz Canonami serii L i pracuje w Canon Niemcy. Tu dowiedziałem się kilku rzeczy które mnie zaciekawiły. Mianowicie jak wielu uważa FF i BF nie jest to wada obiektywu lecz niedostrojenie z body. W obiektywach reguluje się AF dostrajając go do wzorca ale nie tylko. Tą samą procedurę stosuje się w przypadku body(jeżeli jest to body pełno klatkowe i obiektywy serii L reguluje się też inne rzeczy - być może nie zrozumiałem ale chodziło chyba o równomierną ilość światła w soczewce) Testy- test który jest robiony przez nas w domu dla niego nie jest testem, w jego opinii wielokrotnie gdy przysyłano obiektyw z body na FF tak naprawdę był BF, w tym teście jest zawarty dość duży błąd, którego tak naprawdę nie możemy zdiagnozować a to że nasz test wyszedł pozytywnie jest naszą subiektywna oceną. Urządzenia do sprawdzania są podobne do naszych tablic z podziałką ale również zawierają sensory(do każdych szkieł inne), wielokrotnie klient przysyłał obiektyw do kalibracji a po sprawdzeniu przysyłał drugi raz z body. Sprzęt innych firm także jest poddawany kalibracji i nie jest to praktyka tylko Canona. Ciekawostka jest ze większość fotografów w Niemczech kupując sprzęt wysyła go natychmiast do kalibracji nie robiąc żadnych testów - jest to zbyteczne. Drugą ciekawostką jest to że w nowszych obiektywach (chyba 2007) regulacja systemu AF jest bardziej dokładna z powodu "jakiejś płytki" podejrzewam że chodzi o elektronikę. W systemach pełno klatkowych AF reguluje się z dokładnością do milimetra. Praktyka regulacji systemu AF jest w Niemczech na porządku dziennym i jest to usługa bezpłatna nie zależnie czy sprzęt jest na gwarancji czy nie oraz kalibruje się wszystkie body i obiektywy oraz sprzęt począwszy od Canona 5D w wzwyż jest dwa razy do roku czyszczony i kalibrowany bezpłatnie. Coś o systemie czyszczenia matrycy, kiedyś wyczytałem ze system czyszczenia matrycy w Canonie ma skuteczność 6% i zadałem to pytanie. System ultradzwiękowy Canona jest dobry, jedynie nie będzie usuwał zanieczyszczeni które z powodu większej wilgotności powietrza(środowiska pracy aparatu) po prostu przykleił się do matrycy i usuwa się to czyszcząc specjalnymi płynami. Generalnie Canon sprawdza działanie systemu AF po każdej naprawie i zachęca użytkowników do przysyłania sprzętu na kalibrację a jest ona bezpłatna. Jutro więc pakuję mojego 40D i 70-200 i wysyłam do serwisu- na kalibrację po prostu... Pozdrawiam serdecznie Sebastian

razthaman 
Rozmowny

Ciekawe. Prewencyjna wysyłka z zestawem obiektywów do serwisu :D

novy 
Rozmowny

Hmmm..., i pomyśleć że tuż nie daleko za granicami naszego kraju znajduję się prawdziwych serwis firmy Canon :roll: A u nas?... trzeci świat, strach im co kol wiek dać do rąk .

seban4, Dużo ciekawych informacji.

lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

Gdzieś czytałem o tablicach do testowania BF/FF . Jak to zdobyć ?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

lech pepliński, wpisz w google focus chart

novy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 25 Sty, 2009   

Kolejne wskrzeszenie tematu :wink: Czy ktoś z Was wie jak się ma sprawa potwierdzania przez aparat prawidłowo ustawionej ostrości w trybie MF przy założeniu że obiektyw ma ff/bf? Biorąc pod uwagę mechanizm AF zakładał bym że potwierdzenie powinno działać poprawnie pomimo problemów z obiektywem, ponieważ system AF w obiektywnie nie ma chyba nic wspólnego z tą funkcjonalnością. Jeśli zatem działa poprawnie to byłby to dobry sposób na określenie czy problem z ustawieniem ostrości leży po stronie obiektywu czy aparatu: jeśli wada jest aparatu potwierdzenie powinno działać błędnie jeśli obiektywu, powinno działać prawidłowo. Co Wy na to?

novy 
Rozmowny

Wysłany: Sob 23 Maj, 2009   

Reaktywuje moje pytanie :wink:

Odpowiedz do tematu