Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Alfa 350 ? - proszę o pomoc w wyborze aparatu
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   

MC napisał/a:
Faktycznie, jedyny przypadek uszkodzenia bagnetu jaki daje sie odnaleźć w internecie zostal opisany tutaj. A ludzie maja to do siebie, ze jak coś sie zepsuje, to lubia o tym pisac.

to znaczy, że jak nie znajdzie się czegoś w google to nie istnieje, ....hehe to chyba jakaś choroba 21 wieku....to znaczy że np. jak nie znalazłem nic na google na temat stałki
pentax 17mm fisheye -to nie istnieje...?

MC, nie chwalą się lub niekoniecznie .....nie wszyscy wypowiadają się na forach, powiem więcej -organizuje plener w ten weekend i wszystko było w porządku do momentu jak padło hasło: a może jeszcze na forum zapytać, to grupa będzie większa i będzie weselej....reakcja była szybka: nie dzięki...
Niestety fora może po części niesłusznie kojarzą się właśnie z takim toczeniem piany i nie wszyscy uważają że można się tu czegoś nauczyć.

RB, a jesteś sobie wyobrazić taką sytuację, że ułamek ludzi rejestruje się na forach i że to nie jest hobby użytkowników aparatów, szczoteczek do zębów, golarek itd.

edit.
Riddle napisał/a:
Wracając do tematu - jeśli ktoś jeszcze będzie chciał skrytykować ten bagnet, proszę o przykłady uszkodzeń. Jeśli ich nie ma - to czemu psioczyć na ten bagnet?

nie przyszło mi wtedy do głowy żeby zrobić fote tego bagnetu, bo mina użytkownika była nie wesoła i po prostu po co jeszcze kogoś dobijać....mi wystarczy to co widziałem , fota optycznych z testu i że przy projektowaniu połączeń elementów ze względu na trwałość nie zastosowałbym plastiku...nie tylko ze względu na możliwość wyłamania czy też uszkodzenia ale także ze względu na trwałość połączenia w procesie dłuższego użytkowania.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 16 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Riddle
[Usunięty]

Delikatnie mówiąc nie sądzę by przypadki zniszczenia bagnetu występowały jedynie poza ludnością forów.

A fora niesłusznie cieszą się złą opinią przez właśnie takich jak ty, uzbrojonych w ślepe przekonanie, mimo, że bez sensownych argumentów.

kozidron
[Usunięty]

Riddle napisał/a:
A fora niesłusznie cieszą się złą opinią przez właśnie takich jak ty, uzbrojonych w ślepe przekonanie, mimo, że bez sensownych argumentów.

ta -oczywiście, ślepe takie jak twoje o lenistwie w tym wątku:
http://forum.optyczne.pl/...t=5395&start=15

MC 
Temu Panu już podziękujemy

kozidron, daleki jestem od tego, zeby uznawac, ze jak czegos nie znajdzie sie w internecie to takie cos nie istnieje. Ale zauwaz, ze A200 to dosc popularny aparat i z cala pewnoscia gdyby wada bagnetu byla nagminna to predzej czy pozniej kilka przypadkow by wyplynelo.
Poza tym nie jest to patent zastosowany dopiero teraz - juz Minolta tak miala i co? Ano nic. Cud, ze np. na KKM, Dyxum, Dpreview nikt nie ma uszkodzen bagnetu?

kozidron
[Usunięty]

MC, nie znam się cudach....., w takim razie pewnie mi się przewidziało i na tej focie z testu optycznych też .....rzeczywiście dowodu namacalnego nie mam, bo aparat poszedł z czasem do kosza (chociaż przez jakiś czas działał) i wtedy nie przyszło mi do głowy, żeby go obfocić.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Na prawde system A ma wiele wad i można się doczepiać do wielu spraw. Nie rozumiem czemu wybraliście bagnet. Jasne że lepiej być pięknym i bogatym i mieć wszystko metalowe ;)

w tej klasie standardem jest plastikowy szkielet, nie spodziewałbym się żadnych cudów wytrzymałościowych. niezależnie metalowy pierścień jest osadzony na 4 śrubkach czy plastik wkracza nieco dalej.

chcecie jeździć po Sony - proszę bardzo: nie ma jasnych stałek poniżej 35mm, nie ma budzetowych wersji 85 i 35. nie ma porządnych tele w średnich cenach. trudno o tanie zamienniki kita. część szkieł producentów niezależnych wychodzi z opóźnieniem, a do niedawna nie wychodziła wcale.

Możemy też pogadać o wizjerach (a200 największy w tej kategorii), o wyzwalaniu lamp w WL (Canon i Nikon nie udostepnia, bez dopłaty), o rozpiętości tonalnej (ale to już ustalono że nie jest takie ważne) i że zacytuje klasyka
Cytat:
Dont even get me started on CaptureNX
.

komor 
Moderator

Panowie, wystarczy już przepychanek w sprawie bagnetu. Skoro nie ma masowych raportów o rozpadających się gniazdach bagnetowych oraz istnieje uzasadnione podejrzenie :) iż obiektyw w pozycji zablokowanej nie dotyka części plastikowych, to dajmy już spokój. Zaleta to nie jest, ale wada raczej dyskusyjna.
Możemy ponarzekać na plastikowe bagnety w obiektywach, bo one mają znacznie większą szansę na odłamanie wystających elementów i zdaje się w sieci można znaleźć informacje o takich przypadkach.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

komor masz rację. to tak jakby teraz sie czepiać samsungów gx-10, że im się lampa topi :mrgreen: w każdym aparacie coś się mkoże zepsuć, a jeżeli wyjdzie to akurat w trakcie testu nie oznacza zaraz że to przypadki nagminne.

Rafal_9 
Nowy

Witam wszystkich Panów ponownie :) Widzę, że temat ładnie się przedłużył, a ja się rozchorowałem i jeszcze nie kupiłem aparatu. Myślę, że koło piątku/soboty dokonam zakupu.
Z tego co się teraz naczytałem to już mam duże wątpliwości do tego jaką puszkę wybrać. Mam prośbę do Was, czy mógłby ktoś napisać wady i zalety modeli, które przedstawiam poniżej? Może ktoś z Was posiada taki aparat to proszę o komentarz od siebie.
Interesują mnie: Alfa 200/300, Olympus E510, Canon 450D, Nikon D80, Pentax K 200D (zauważyłem, że ten Pentax po mimo niewysokiej ceny zajmuje 3 miejsce w rakingu lustrzanek).
Zapewne może się zdarzyć, że w sklepie może nie być jakiegoś modelu, to wybiorę ten, który będzie z tych podanych powyżej. Wiadomo, wszystkie robią podobnej jakości zdjęcia, ale każdy ma jakieś swoje plusy i minusy :)
Teraz jeszcze jedna sprawa: jak wyglądają ceny obiektywów do tych modeli ? Chciałbym przede wszystkim zacząć od robienia zdjęć krajobrazów, różnego rodzaju obiektów/budowli, ale głównie krajobraz, czasem również zdjęcia w domu. Ile by kosztował taki obiektyw, który by spełnił moje oczekiwania? Na razie aparat kupię z kitem, obiektyw dokupię z czasem, ale chcę się upewnić. Nie chciałbym, żeby to były drogie obiektywy, takie powiedzmy w granicach ok. 1000zł (wiem, że dużo jest takich po ok. 1200-1300zł - te także uwzględnię).
Proszę o pomoc.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

O kazdym z tych aparatow napisano juz na tym forum tyyyyyle, ze trzeba uzyc szukajki.
Co do obiektywu - tez bylo. Za 1000PLN bedzie ciezko znalezc cos nowego.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

MZ albo tania A200 albo eos450.
pierwsza jest tania i spokojnie dołożysz do szkieł (t 17-50), drugie jest porządnym aparatem z porządnym kitem (VR).

miał być już koniec, ale takiego ładnego rysunku szkoda mi zmarnować :)

białe i szare to elementy metalowe, czarne jest plastikowe. Myślę że widać jak działa.

Rafal_9 
Nowy

Szukałem i w zasadzie większość już przeczytałem, ale jak czytam w rankingu opinie na temat tych aparatów to mam wątpliwości co wybrać...
Na dzień dzisiejszy najbardziej mi odpowiada Pentax K200D.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

I myślę, że warto brać Pentaxa. To porządny sprzęt, a i obiektywów podstawowych do niego nie brakuje na rynku.

Fitness Planet 
Bywalec
Michał Wrocław

Wysłany: Sro 17 Gru, 2008   

Jestem bardzo początkującym fotografem, ale powiem wam, że bagnet w Sony jest OK.
Powiem więcej przy tak dużej sprzedaży , gdyby było inaczej to na forach roznieśliby ludziska Sony , a tak się nie dzieje:mrgreen:
Wady są ale za 1450 za A300 z kitem to sory . Jak kupujesz mikre to nie czepiasz się, że na trasie sobie nie radzi?
:wink:

offca11 
Bywalec
małomówny

Wysłany: Czw 18 Gru, 2008   

Jak juz sie tak wszystkiego czepiacie to Tamronow tez nie kupujcie bo sie przednia soczewka rozkreca, mi osobiscie odpadl ten pierscien pomiedzy przednia soczewka a gwintem na filtry. Tak na prawdę to chyba nie ma sprzetu idealnego, zwlaszcza w tym przedziale cenowym. Kazdy ma jakies plusy i minusy. Pokażcie mi taki który ma same plusy. No chyba, że popatrzycie na REDa, ale i tam jest minus - cena. Chyba, ze kilkadziesiat tysiecy to dla kogos jest nie wiele, to nie ma minusów :mrgreen:

Odpowiedz do tematu